Nyinvigd naturstig för rekreation och biologisk mångfald
Publicerad
Den 11 juni invigdes Hemmestatorp naturstig. En plats som både ska underlätta för våra invånare att uppleva naturen och gynna vilda pollinatörer.
Vid natursköna Hemmestatorp har kommunen anlagt en naturstig. Ängsmark har röjts fram, ekar har friställts, artrika bryn har återskapats och det har hägnats för betande får. Kommunen har också förbättrat stigarna, anlagt spänger, skapat en balanslek med sittplats och satt upp informationsskyltar som berättar om området. Projektet är finansierat med stöd av Naturvårdsverkets LONA-bidrag. Den 11 juni invigdes den nya naturstigen.
Nu tillgängliggör vi ännu en av Värmdös alla fantastiska pärlor! Hemmestatorp naturstig ska underlätta för rekreation och rika naturupplevelser, gynna biologisk mångfald och vilda pollinatörer men också understödja våra pedagogiska verksamheter att involvera naturen i det pedagogiska uppdraget, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas (S).
Längs naturstigen har kommunen sått äng. Detta för att gynna biologisk mångfald och vilda pollinatörer.
Våra vilda pollinatörer har de kämpigt just nu av många olika anledningar, bland annat på grund av att livsmiljöerna med ängar försvinner, det florerar sjukdomar och tambin konkurrerar med dem om den mat som finns. Därför har vi återställt ängsmiljöer med mycket blommor som på den här platsen. Allt för att få pollinatörerna att överleva bättre, förklarar kommunekolog Marianne Haage.
Kommunen har arbetat flera år med att utveckla naturområdet vid Hemmestatorp. Nu återstår det att ta hand om platsen.
Det gör vi med hjälp av betande får och slåtterskötsel. Vi hoppas att vår nyinvigda naturstig får ännu fler att upptäcka de fantastiska miljöer som stigarna slingrar genom. Varmt välkomna, säger projektledare och kommunens landskapsarkitekt Ann-Sofie Jalvén.
Hitta hit
Närmaste busshållplats är Hemmesta vägskäl. Följ gång- och cykelvägen längs Värmdövägen mot Torsby fram till Hemmestatorps återvinningsstation (ÅVS) vid Lobacksvägen. Bilburna parkerar bäst på infartsparkeringen vid återvinningscentralen (ÅVC) i Hemmesta och går därifrån cirka 600 meter.