Östersjödagen - för en friskare Östersjö
Publicerad
På Östersjödagen den 29 augusti uppmärksammar vi tillståndet i Östersjön och vår insats ”Hållbart båtliv” för ett friskare innanhav.
Som en av länets största skärgårdskommuner är Värmdö mycket attraktiv för båtlivet. Samtidigt finns här en mängd känsliga naturområden som påverkas negativt av det stora antal fritidsbåtar som nyttjar skärgården.
Därför har Värmdö kommun i ett samarbete med Stockholms universitets Östersjöcentrum, Skärgårdsstiftelsen, Vaxholms stad, Svenska Båtunionen och Länsstyrelsen Stockholm tagit fram informationsskyltar för hur du som båtägare kan vistas och bruka din båt i skärgården för att skydda dessa livsmiljöer. Ett mer hållbart båtliv i Östersjöns skärgård bidrar till att både människor och djur trivs här – både nu och i framtiden.
Östersjön är ett känsligt innanhav. På grund av det bräckta vattnet finns det ett begränsat antal arter som trivs här. Dessa måste vi vara rädda om. Deras livsmiljöer och lekområden behöver vi ta hänsyn till. Det vill vi uppmärksamma i dag, på årets Östersjödag, genom att berätta om informationsskyltarna som är ett initiativ inom projektet Hållbart båtliv, säger vattenstrateg Jenni Brink Bylund, en av initiativtagarna till informationsskyltarna.
Sprid informationen
Bedriver du eller är du medlem i en gästhamn eller småbåtshamn i Värmdö? Äger du en ö med en naturhamn?
Då kan du beställa en informationsskylt gratis för att sprida informationen. Mejla kommunens vattenstrateg jenni.bylund@varmdo.se så hjälper hon dig.
Bra att veta
- Informationsskyltarna har delfinansierats av Lokala naturvårdssatsningen, ett så kallat LONA-bidrag.
- Värmdö kommun deltar tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten samt flera andra aktörer i ett projekt som utgår från ett av Sveriges nationella miljömål: Ett hav i balans och en levande kust och skärgård. Informationsskyltarna om Hållbart båtliv är ett av initiativen. Här kan du läsa mer Ekosystembaserad havsförvaltning – för ett hav i balans - Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.
Östersjön
- Vattnet i Östersjön är bräckt – en blandning av söt- och saltvatten. Havet är världens näst största brackvattenhav efter Svarta havet.
- Flera av Östersjöns arter har en unik genetisk sammansättning, exempelvis vildlaxen som består av en mängd populationer från olika älvar. Även torsken i Östersjön har anpassat sig och är genetiskt unik.
- Eftersom vattenomsättningen i Östersjön är så långsam stannar föroreningarna kvar länge, och de bryts ned sakta på grund av den låga vattentemperaturen. Detta gör att gifter lätt ansamlas i sediment, växter och djur.
- Övergödningen är en av de största utmaningarna för Östersjön idag. Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till.
Källa: WWF