Stockholmsenkäten 2024 – positiv utveckling men också utmaningar
Publicerad
Stockholmsenkäten är en undersökning om ungdomars levnadsvanor som genomförs vartannat år i Stockholms län. Elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans år 2 får svara på frågor som bland annat rör alkohol- och drogvanor, brottsutsatthet, kriminalitet och trygghet, skola, fritid och föräldrarelationer samt psykisk hälsa.
Under våren 2024 genomfördes en ny omgång av enkäten i 25 kommuner i Stockholms län. I Värmdö medverkade både kommunala och fristående skolor. Det breda deltagandet möjliggör jämförelser över tid och med andra kommuner i länet. I skolorna i Värmdö kommuns regi svarade 779 av 1021 elever, vilket ger en svarsfrekvens på 76 procent.
Positiv utveckling men fortfarande sämre psykiskt mående hos flickor jämfört med pojkar
Enligt en analys av de första övergripande resultaten syns en positiv utveckling jämfört med 2022 gällande ungdomars upplevda trygghet kvällstid och utsatthet för hot och misshandel i Värmdö. Glädjande är att andelen flickor i båda årskurserna som känner sig deppiga utan att veta varför har minskat med nästan 10 procent sedan 2022. Fortsatt skattar dock flickorna sitt psykiska mående betydligt sämre än pojkarna.
Användning av vitt snus ökar och fler unga satsar pengar på spel
Unga som röker cigaretter med tobak blir färre och färre medan bruket av tobaksfria nikotinprodukter ökar, i synnerhet så kallat vitt snus. I jämförelse med länet som helhet använder särskilt pojkar i år 2 på gymnasiet och flickor i årskurs 9 vitt snus i hög utsträckning. Pojkar på gymnasiet snusar dessutom traditionellt snus i störst utsträckning i hela länet. Hos samma målgrupp syns en oroande ökning av pojkar som satsat pengar på spel, vilket verkar gå i linje med övriga länet. Även andelen unga som boffat lustgas eller drivgas har ökat, både bland pojkar och flickor.
Förebyggande arbete framåt
Frågor som rör barn och ungas livsvillkor är högt prioriterade i Värmdö kommun. Stockholmsenkätens resultat ska nu analyseras noggrant i bred samverkan över kontorsgränserna, och kommer tillsammans med andra underlag att ligga till grund för planeringen av det förebyggande arbetet framåt.
Resultaten visar på förbättringar inom vissa områden, men också på utmaningar, såsom den psykiska ohälsan framför allt hos flickor och en oroande ökning av pojkar som satsar pengar på spel. Utmaningar som måste tas på allvar och kräver att vi arbetar både på strategisk och operativ nivå. Allt för att skapa goda förutsättningar för Värmdös ungdomar och elever. Genom Stockholmsenkäten ger ungdomarna oss värdefull information. Den måste vi ta vara på i utvecklingen av det förebyggande arbetet, säger kommundirektör Kerstin Andersson.