Värmdö deltog i viktig pågående dödligt våld-övning
Publicerad
Under onsdagen deltog Värmdö gymnasium och andra utvalda delar av kommunens organisation i en pågående dödligt våld (PDV)-övning som samordnats av polisen. Övningen var den första av totalt 15 planerade som polisen genomför efter den tragiska skolskjutningen på Risbergska i Örebro.
Personal och elever från Värmdö gymnasium, delar av kommunens övriga förvaltning och polisen samlades under onsdagen på plats i Värmdö gymnasium för att öva. Övningens karaktär, pågående dödligt våld, har kommit högt upp på agendan i närtid i flera olika typer av verksamheter sedan den tragiska skolskjutning i Örebro den 4 februari. Totalt planeras framöver ett 15-tal stycken på olika platser i länet och Värmdö gymnasium fick alltså uppdraget att vara först ut i övningsledet.
Vi vet att Värmdö är en av länets absolut tryggaste kommuner, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas (S) som också var på plats och övade under dagen. Men med det sagt behöver vi också vara medvetna om att man aldrig kan förutse alla händelser. Att öva är en oerhört viktig del av att vara förberedd, att ge sig själv och sin verksamhet möjlighet att förbättra sina chanser att hantera svåra situationer på ett så bra och tryggt sätt som möjligt. Därför är vårt deltagande här idag av absolut största vikt.
Övningen bestod av flera olika scenarion som utspelade sig på olika områden av skolan. Värmdö gymnasiums personal, frivilliga myndiga elever och annan personal från Värmdös förvaltning deltog aktivt i rollspelet, där utvalda enheter av polismyndigheten också övade i sina respektive roller. Målet var att iscensätta en så trovärdig situation som bara möjligt, för att ge samtliga parter en möjligheten att tryggt öva så nära ett verkligt scenario man kan komma.
Syftet med övningen är att personal ska få en mental förberedelse för om det värsta skulle ske på en Värmdö skola. Få kunskap om hur polisen agerar i en PDV-situation och förstå vilket fokus de har - att få slut på det dödliga våldet. Det är också en möjlighet för individen som är med på övningen att lära sig hur man reagerar vid stress, som en PDV-situation automatiskt triggar, berättar Therese Höglund, säkerhetssamordnare på Värmdö kommun som varit med och samordnat dagen.
När övningen avslutats återsamlades samtliga deltagare för att reflektera och dela med sig av upplevelser och funderingar som uppkommit i direkt anslutning till övningen. Alla deltagare erbjöds också samtalsstöd och psykologhjälp vid behov att bearbeta det man precis varit med om. I arbetet kring övningen ingår också att Värmdö gymnasium och deltagande delar av förvaltningen utvärderar sitt deltagande för att öka sin egen motståndskraft, samt att polisen gör ett återbesök på plats på skolan efter en period för möjlighet till vidare uppföljning.
Det är klart att den här typen av övning är påfrestande och utmanande. Men det är genom övning som vi stärker och utvecklar vår enskilda och kollektiva förmåga att agera effektivt och säkert om det ofattbara skulle hända i verkligheten och det kommer att rädda liv. Onsdagens övning gav oss värdefulla insikter, nya kunskaper och oerhört viktig erfarenhet som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete för ett trygga och säkra skolmiljöer i Värmdö, avslutar Victoria Callenmark, kommundirektör Värmdö kommun.