Värmdö kommun fortsätter arbetet med schemalagd tid för återhämtning
Publicerad
Värmdö kommun har genomfört en utvärdering av piloten med schemalagd tid för återhämtning, vilket har visat positiva resultat för medarbetarnas arbetsmiljö inom socialtjänsten. Utvärderingen har genomförts under hösten och har fokuserat på hur den organisatoriska och sociala arbetsmiljön upplevs av medarbetarna, tillsammans med en jämförelse av faktorer som personalomsättning och sjukfrånvaro.
Resultaten visar att indexet för återhämtning i OSA-enkäten har ökat markant från 43 år 2023 till 70 år 2024. Dessutom har andelen medarbetare som slutat minskat, med endast tre avgångar hittills under 2024, jämfört med 22 under perioden från augusti 2021 till december 2023. Trots en ökning av långtidssjukfrånvaron, som inte bedöms ha arbetsrelaterade orsaker, har korttidsfrånvaron minskat. Handläggningstiderna har inte påverkats negativt, och fler utredningar har hanterats inom de lagstadgade tidsramarna.
Vi ser tydliga förbättringar i både arbetsmiljö och medarbetarnöjdhet, vilket är oerhört viktigt för vår verksamhet. Att investera i schemalagd tid för återhämtning har visat sig vara en framgångsrik strategi för att stödja våra medarbetare i deras arbete, säger Annika Midén Wohlgethan, chef individ-och familjeomsorgskontoret
Med anledning av de positiva resultaten har kontorschef på IFK beslutat att förlänga försöket under 2025 för att kunna göra en större utvärdering efter sommaren 2025.
Vi är glada över att kunna fortsätta detta viktiga arbete och ser fram emot att se ytterligare positiva effekter av den här modellen, avslutar Annika.