Värmdö tar klivet mot klimatneutralitet

Publicerad

Viable Cities för klimatneutrala städer

Värmdö kommun har beviljats medel från Viable Cities för att genomföra projektet Klimatneutrala Värmdö 2030. Genom projektet ska kommunen utveckla innovativa och rättvisa lösningar för klimatomställning, med fokus på fossilfri och elektrifierad båttrafik, hållbar konsumtion, hållbar energianvändning samt ett tydligt jämställdhetsperspektiv. Tillsammans med lokala aktörer kommer kommunen att arbeta för att minska växthusgasutsläppen och skapa en inkluderande omställningsresa.

Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram för klimatneutrala och hållbara städer med stöd från Energimyndigheten, Vinnova och Formas. Det långsiktiga målet med projektet är att göra Värmdö till en föregångare inom hållbarhet, samtidigt som kommunen bygger upp samverkansformer med lokala företag och föreningar genom en omställningsarena. Arenan kommer att fungera som en katalysator för innovation och stärka samarbetet mellan kommunen och lokala och regionala aktörer för att påskynda uppfyllnad av klimatmålen.

Gemensam styrka i konsortium

För att nå målet har ett projektkonsortium skapats bestående av Värmdö kommun, KTH, Gustavsbergs Porslinsfabrik och den ideella föreningen Nämdö Green Archipelago. Den gemensamma styrkan ligger i bredden av kompetens, innovationskraft, nätverk, påverkansmöjligheter och ett gemensamt engagemang för Värmdö.

Klimatutmaningen är gemensam och vi i Värmdö kommun är beslutsamma kring att ta vår del av ansvaret. Genom ökad samverkan med lokala företag, föreningar och invånare tar vi stora steg för att minska utsläppen och skapa en hållbar framtid för oss alla. Med stöd från Viable Cities kan vi både lära av andra städer och förhoppningsvis också inspirera fler i att öka takten i omställningen, säger Carl Kangas, kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun.

Fossilfri och elektrifierad båttrafik

Projektet bygger på flera tematiska områden, såsom fossilfri och elektrifierad båttrafik, där fokus ligger på att utveckla laddinfrastruktur och kostnadseffektiva eldrivna lösningar för skärgården. Inom hållbar konsumtion ska projektet främja nya beteendemönster, bland annat genom satsningar på sjömatsprodukter, mat odlad i vatten, såsom musslor och tång, med låg klimatpåverkan och högt näringsvärde.

Värmdö är unikt med sina många öar och närheten till naturen. Genom fossilfri båttrafik och elektrifierade lösningar vill vi säkra att även transporterna till havs blir miljövänliga och värnar om skärgårdsmiljön. Vi är stolta över att vara med och skapa förutsättningar för klimatomställningen, fortsätter Carl Kangas.

Man arbetar i ett växthus

Integrerat jämställdshetsperspektiv

Att integrera ett jämställdhetsperspektiv är en viktig aspekt av projektet, där kommunen kommer att säkerställa att klimatomställningen är rättvis och inkluderande. Genom att arbeta med analyser och skapa rättvisa förutsättningar för alla invånare är ambitionen att klimatomställningen ska bli en positiv kraft för hela samhället.

Jämställdhet och social hållbarhet är centrala i vår omställningsstrategi. Vi vill att alla invånare ska känna att de har en plats och en röst i omställningen, och får möjlighet att bidra till Värmdös klimatmål, avslutar kommundirektör Victoria Callenmark.

Bra att veta!

  • Med projektet Klimatneutrala Värmdö 2030 siktar kommunen på att bygga en stark, hållbar och innovativ framtid som både inspirerar andra kommuner och stärker Värmdö som en attraktiv plats att leva, bo och verka i.
  • Värmdö är enda nya kommun i Stockholms län av totalt 48 kommuner, som blivit beviljad medel under denna fas. Projektet har pågått sedan 2019, med nio kommuner. 2022 inleddes andra fasen, då med 23 kommuner.