Äldre och i riskgrupp – råd och tips

Publicerad

Det är just nu många som hör av sig med frågor om hur vi kan bistå äldre personer att handla dagligvaror och om detta är något som hemtjänstpersonal kan vara behjälpliga med.

Hemtjänst är en biståndsbedömd insats och mobiliserar just nu för att idag och fortsättningsvis kunna ge omsorg och vård till de medborgare som har stora omvårdnadsbehov.

Även vid biståndsbedömd hemtjänstinsats utförs inhandling av dagligvaror via e-handel med upphandlad leverantör.

Mall för nyhetsbild

Inköp av dagligvaror och apoteksärenden

Om du eller en anhörig önskar tillfällig hjälp med att handla med anledning av Covid-19 så behöver du vända dig till e-handel eller ta hjälp av exempelvis anhöriga, vänner eller grannar.

Många initiativ tas även ute i civilsamhället och av näringsidkare för att underlätta för riskgrupper att kunna handla. Kommunen har upprättat ett formulär som du kan använda för att meddela att du behöver hjälp. Genom formuläret kan du kopplas samman med en av de organisationer eler föreningar som kommunen har kontakt med.

Mer om hur du kan få hjälp

Gällande apoteksärenden sköts de med fördel via apotekens digitala tjänster vilket inkluderar hemleveranser och trygg betalning.

Kort info för dig som är 70 år och äldre

Folkhälsomyndigheten understryker att det är mycket viktigt att du som är 70 år och äldre skyddar dig själv och andra. De rekommenderar dig därför att:

  • Stanna hemma
  • Undvik att åka kollektivt
  • Vistas inte i lokaler med många människor
  • Ta hjälp att handla mat
  • Ta gärna promenader i vårsolen

Viktiga telefonnummer

  • Ring 113 13 för allmänna frågor om Coronaviruset, Covid-19.
  • Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning.
  • Vid livshotande tillstånd ring 112.

Tips till dig som är äldre eller i riskgrupp

Värmdö bibliotek erbjuder flera tjänster till dig som är äldre eller i riskgrupp. De erbjuder hemleverans av böcker, tidskrifter och DVD-filmer.