Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

17 april 2018

Brunt vatten kan förekomma

Under de senaste dagarna har missfärgat vatten påträffats i flera hushåll i Värmdö kommun. Det beror med stor sannolikhet på sandupptagande bilar som tappar upp vatten från brandposter som inte är rekommenderade att ta vatten från.

Färgen beror på att avlagringar av olika orsaker kan lossna från ledningarna när vattenhastigheten och flödesriktningen ändras. Vattnet är drickbart, men det ser inte trevligt ut.

Tappställen i Värmdö

I Värmdö kommun finns tappställen där risken för att färgen på vattnet ska påverkas är liten. Det är inte tillåtet att ta vatten från andra platser. Vattenhämtning är också förenat med en kostnad.

När vattnet tas ska en ståndrörsmätare användas för att en korrekt debitering ska ske. Ståndrörsmätaren får du via kundservice som nås på 08-570 474 00. Fordon som behöver ta vatten till speciella brandposter vid Ingarö i Brunn vid bensinstationen, Bagarvägen, Ålstäket och Hemmesta gamla reningsverk.

Frågor och svar

Vad ska jag göra om vattnet är missfärgat?

Spola kallvatten minst 15 min på flera tappställen.

Kan jag dricka vattnet?

Det är inte farligt att dricka vattnet men det ser inte trevligt ut. Vi rekommenderar dig att spola i kranen tills vattnet blir klart.

Kan jag tvätta i tvättmaskin?

Vänta tills vattnet har klarnat innan du tvättar. Ljus textil kan missfärgas så länge du har brunt vatten i ledningarna.

Hur ofta tas vattenprov?

Varje år tas 163 prover, fördelat på 13 olika provpunkter runt om i kommunen.

 

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarLänkar

Dokument