Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

28 mars 2019

Earth Hour – för du och naturen hör ihop!

Lördag 30 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation! Då tar världen ställning för planeten under manifestationen som har vuxit till att idag vara världens största klimatmanifestation.

2018 slog kampanjen nytt globalt rekord med 188 deltagande länder och nästan 18 000 släckta ikonbyggnader. Även på hemmaplan slogs det rekord då hela 89 % av Sveriges kommuner och 50 000 skolelever runt om i landet engagerade sig i manifestationen!

Att släcka lamporna under Earth Hour är en symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar.

Årets tema är #CONNECT2EARTH – för du och naturen hör ihop! Enligt Världsnaturfonden WWF är klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald två ödesfrågor som vi alla behöver ta itu med – annars kan vi inte fortsätta leva på vår planet!

Så släck lamporna, tänd levande ljus och bjud dig själv eller någon du gillar på en himmelskt god klimatmiddag och gör Earth Hour krysset.

Här hittar du WWFs klimatsmarta recept, klimatkalkylator, kryss och mycket annat

Gör ett val för planeten!

Alla val vi gör i vardagen påverkar biologisk mångfald och klimatutsläpp. WWF radar upp fem klimatvärstingar som har väldigt stor påverkan på vår planet. Det är bilen, biffen, bostaden butiken och börsen. Fundera över din livsstil och vad du kan göra för att inte bidra till mer förlust av biologisk mångfald och klimatutsläpp. Passa på att starta en ny, god vana och sprid ordet i sociala medier med hashtaggen #Connect2Earth.

Läs mer om dessa fem Blänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterLäs mer om dessa fem B


Earth hour challenge

Utmana kompisen, kollegan eller grannarna i att spara koldioxid! Deedster vill genom sin app att vi tillsammans sätter fokus på planeten, klimatet och biologisk mångfald inför Earth Hour 2019.

Här hittar du Deedster appen

För ett hållbarare Värmdö

Vad gör då vi för att bli en klimatsmartare och mer hållbar kommun? Att minska vår användning av fossila bränslen är ett prioriterat arbete. 2011 hade vi 37 värmeanläggningar som värmdes upp med olja. Nu har vi bara fem anläggningar kvar. Vi äger också ett vindkraftverk som producerade 5,7 GWh el under 2018 vilket bidrar till en utsläppsreduktion om cirka 5.700 ton koldioxid.

Kommunen har också två större solcellsanläggningar i bruk, på taket till kommunhuset i Skogsbo samt på förskolan Solbacken i Mörtnäs.

Företag, bostadsrättsföreningar och medborgare i Värmdö kommun erbjuds energi- och klimatrådgivning för att sänka sin energiförbrukning och vi satsar särskilt mycket på att informera om solceller.

Läs mer om Värmdö kommuns miljöarbete

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar