Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

Earth Hour – tillsammans för planeten

Bild av fåglar

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation! Manifestationen har vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över.

Årets tema är One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet. Enligt Världsnaturfonden WWF så skulle det krävas 4,2 planeter om alla i världen levde som vi gör i Sverige. Bara maten vi äter står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatfotavtryck. Om vi alla tänker på vad vi äter för att minska vår miljöpåverkan så kan vi också både spara pengar och få positiva hälsoeffekter.

Himmelskt gott & klimatsmart!

Så släck lamporna, tänd levande ljus och bjud dig själv eller någon du gillar på en himmelskt god middag som håller klimatbudget. Här hittar du WWFs recept för en hel månads meny med nyttig, god och inte minst klimatsmart mat

WWF recept Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Genom WWFs Matkalkylator kan du också få en bild av hur mycket växthusgasutsläpp din lunch eller middag leder till.

Kolla in din tallrik här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För ett hållbarare Värmdö

Vad gör då vi för att bli en klimatsmartare och mer hållbar kommun? Att minska vår användning av fossila bränslen är ett prioriterat arbete. 2011 hade vi 37 värmeanläggningar som värmdes upp med olja. Nu, mars 2018, har vi bara fem anläggningar kvar. Vi äger också ett vindkraftverk som producerar cirka 50% av kommunens elbehov för våra verksamhetslokaler. Vi har också två större solcellsanläggningar inom kommunen och planerar för fler i våra kommande nybyggnadsprojekt.

Men klimatbudgeten då? Jo, senast i februari antogs en ny kostpolicy i kommunen som innebär mer näringsriktig och ekologisk mat i Värmdö. Kostpolicyn, som omfattar kommunens måltidsverksamhet inom om skola, omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning. Större fokus på vegetariska måltider och en minskad köttkonsumtion, skapar utrymme för ökad andel ekologiska varor.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar