Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

26 januari 2018

Turné i Värmdö med brottsförebyggande satsning för unga

Ungdomar

Under flera år har representanter från kommunen och andra organisationer med fokus på unga åkt på turné för att träffa elever i åttondeklass. Syftet har varit att förebyggande prata kring brott och psykisk ohälsa. Nu genomförs ett pilotprojekt - tre skolor står som värdar under en hel dag när ett nybildat preventionsteam bjuder in till både utbildningar och workshops för såväl elever, skolpersonal som föräldrar, näringsidkare, grannar och föreningsliv.

I preventionsteamet ingår representanter från Polarna, MiniMaria och Stödcentrum Unga Brottsutsatta. Satsningen görs för att samordna de preventiva insatserna ännu bättre.

Syftet med den nya satsningen är att nå ut till fler vuxna när det kommer till förebyggande arbete, samtidigt vill vi avdramatisera kontakten med myndigheter. Vi vill också öka kunskapen om vilka insatser som finns i kommunen riktat till ungdomar, berättar Linn Wiklander Josefsson, kriminolog på Stödcentrum Unga Brottsutsatta.

Turné i Värmdö

Under vecka 5, 6 och 7 kommer preventionsteamet att besöka samtliga elever i åttondeklass i kommunen. Hemmestaskola, Lemshaga Akademi och Skärgårdsskolan Djurö, som ingår i ett pilotprojekt, kommer under en heldag stå som värdar för föreläsningar och workshops för elever, skolpersonal, föräldrar och andra intresserade i närområdet. Slår satsningen väl ut kommer fler skolor erbjudas samma möjlighet framöver.

Förmiddag med fokus på elever

På förmiddagen genomförs utbildning och workshops för elever i åttondeklass där man bland annat pratar om att eleverna snart blir straffmyndiga samt diskuterar olika typer av brott och även upplyser om vart man ska vända sig om man behöver stöd.

Eftermiddagen viks åt utbildning för skolpersonal

Eftermiddagen viks åt utbildning för all personal på skolan. Utbildningen handlar om hur och vad som sker i samband med oro eller vetskap om brott, alkohol eller narkotikabruk, psykisk ohälsa samt vilka instanser som bör kopplas in när.

Kvällsföreläsning för vuxna i närområdet

Avslutningsvis bjuds hela närområdet med föräldrar, näringsidkare, grannar och föreningsliv in till en kvällsföreläsning där fakta och forskning blandas med konkreta tips och råd. Vid denna föreläsning kommer även Polisen och Socialtjänsten medverka.

Välkommen på kvällsföreläsning

Är du förälder eller rör du dig i skolans närområde som näringsidkare, granne eller aktiv i föreningslivet? Välkommen på en kvällsföreläsning på ämnet:
Hur bör du som boende och vuxen i närområdet agera – förebyggande åtgärder som fungerar.

Det finns inte en enskild insats som löser allt, därför bjuds vuxna in som finns och vistas i ungdomars närområde.

Johan Berglind, en av initiativtagarna bakom Polarna förtydligar:

Många unga idag upplever en stor otrygghet, vi tror på att få till en samverkan mellan flera aktörer för att möjliggöra att våra unga får uppleva trygghet i en respektfull och drogfri miljö. Vi vill också uppmuntra till mer civilkurage till vardags, att fler vågar ingripa om de misstänker att någon till exempel behöver stöd eller blir utsatt för brott.

Kom och lyssna på föreläsningen – du kommer att få med dig en verktygslåda med konkreta tips och råd kring hur du bör agera!

  • Hemmestaskola, 31 januari, 18.00-19.30, matsalen åk 1-5.
  • Skärgårdsskolan Djurö, 7 februari, 18.00-19.30
  • Lemshaga Akademi, 14 februari, 18.00-19.30, Ladan, rum L1/L2.


Föreläsningen är kostnadsfri och ingen föranmälan krävs.

Vill du veta mer?

Läs mer på: www.varmdo.se/forebyggandearbetelänk till annan webbplats

Eller ställ en fråga eller lämna en synpunkt i formuläret nedan:

Vi samlar in dina uppgifter för att kunna nå dig och tillhandahålla dig den tjänst som du anmält intresse för. Lagringen av dessa data är tidsbegränsad och ingen annan part än Värmdö kommun kommer att få tillgång till dem. Läs mer om hur dina uppgifter används här!öppnas i nytt fönster

 Genom att ange din e-postadress i fältet ovan och klicka på knappen Skicka samtycker du till att Värmdö kommun tillfälligt lagrar din e-postadress för att kunna ge en direkt respons till dig.
E-postadressen kommer endast att användas i detta syfte.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar