Skolplikt, rätt till utbildning och frånvaro

Elever i förskoleklass till och med årskurs 9 har rätt till utbildning. Barn som är folkbokförda i Sverige har skolplikt från höstterminen det år de fyller 6 år, vilket innebär att de ska delta i undervisningen. Ansvaret för skolplikten är delat mellan vårdnadshavare, skolan (huvudmannen) och hemkommunen.

Skolpliktiga elever kan bara vara frånvarande med giltig anledning. Giltig anledning kan vara ledighet beviljad av skolan, föranmäld sjukdom eller att elev beviljats fullgörande av skolplikt på annat sätt. Fullgörande av skolplikt på annat sätt kan beviljas för maximalt ett år, men det krävs bland annat synnerliga skäl.

Om elev är frånvarande av annan anledning, exempelvis på semesterresa trots att ledighet inte har beviljats, är frånvaron ogiltig. Hemkommunen kan då kräva att vårdnadshavarna omgående/ett visst datum ser till att eleven kommer till skolan och deltar i undervisningen. Det görs genom ett föreläggande. Ett föreläggande kan förenas med vite (böter) till vårdnadshavarna.

Elever som varaktigt vistas utomlands har inte skolplikt under den tid som vistelsen utomlands är aktuell, om eleven har skrivits ut från skolplikten. För att en elev tillfälligt ska kunna skrivas ut från skolplikten i Sverige krävs att barnets båda vårdnadshavare gör en anmälan om varaktig vistelse utomlands till hemkommunen.

När det gäller permanent utflytt från Sverige, eller om vistelsen utomlands ska vara längre än ett år, ska vårdnadshavarna anmäla detta till Skatteverket. Barnet kommer att registreras som utvandrad hos Skatteverket och när Värmdö kommun får uppgift detta upphör barnets skolplikt.

Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan till kommunal grundskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om en elev med upprepad eller längre frånvaro går i en skola som inte bedrivs av Värmdö kommun ska rektorn vid den skolan se till att en elevs frånvaro utreds skyndsamt, om inte en utredning är obehövlig. Rektorn ska anmäla till sin huvudman att en frånvaroutredning har inletts, och huvudmannen ska anmäla detta till Värmdö kommun inom fem arbetsdagar. Huvudmannen/skolan ska senast inom två månader från datumet då utredningen inleddes redogöra för utredningens resultat till Värmdö kommun.

Anmälan om inledd frånvaroutredning Länk till annan webbplats.

I vissa undantagsfall kan en elev fullgöra skolplikten på annat sätt än genom den vanliga skolgången i grundskolan. Det kan exempelvis handla om att en elev önskar gå i skola utomlands.

För att detta ska medges så krävs det att den alternativa verksamheten som erbjuds barnet framstår som ett fullgott alternativ till utbildningen i grundskolan. Det krävs också att det finns mycket starka skäl i det enskilda fallet. Bestämmelserna finns i skollagen (2010:800) 24 kap. 23 §.

Underlag för prövning

För att kunna göra en prövning i det enskilda fallet behöver kommunen:

  • Information om skälen för den alternativa skolgången. Bedömningen görs utifrån barnets behov.
  • Information om den alternativa skolgången. Den ska vara ett fullgott alternativ till den utbildning som erbjuds inom kommunen. Utbildningen ska ge eleven kunskaper och färdigheter som motsvarar målen i grundskolan. Den ska även väsentligen motsvara grundskolans allmänna mål.
  • Information om hur den alternativa skolgången kommer att främja elevens sociala träning för ett samhällsliv.
  • Information om vilken tidsperiod ansökan gäller.
  • Information om hur kommunens behov av insyn i den alternativa skolgången kommer att tillgodoses.

Gäller upp till ett år

Ett medgivande om att fullgöra skolplikten på annat sätt gäller för upp till ett år. Under tiden kommer kommunen kontinuerligt att följa upp elevens alternativa skolgång. Medgivandet återkallas om det i uppföljningen framkommer att förutsättningarna för beslutet inte längre finns.

Så ansöker du

Ansökan skickas in via e-tjänsten nedan.

Fullgörande av skolplikt på annat sättLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

För att Värmdö kommun ska anse att vistelsen är varaktig och därmed kunna skriva ut barnet från skolplikten finns det vissa krav som måste vara uppfyllda. Det grundläggande kravet är att vistelsen ska vara i minst fem månader räknat från avresedatumet.

Vårdnadshavarna måste anmäla varaktig utlandsvistelse till Värmdö kommun. Om barnet har två vårdnadshavare så måste båda godkänna anmälan. Om eleven har en skolplacering i Värmdö kommun så ska vårdnadshavarna säga upp den. Vårdnadshavarna ansvarar för att göra en ny ansökan om plats i grundskola i god tid före återresan. Det finns inga garantier för att eleven kan få plats vid samma skolenhet som innan utlandsvistelsen.

Ett beslut om att ett barn är utskrivet från skolplikten gäller under den tidsperiod som angetts i anmälan, dock max ett år räknat från avresedatum. Eventuella lov eller semestrar räknas in i perioden. Därefter har barnet skolplikt i Sverige igen, om inte barnet/familjen är registrerad som utvandrad.

Bra att veta:

  • Värmdö kommun lämnar inte ekonomiskt bidrag för skolgång utomlands.
  • Värmdö kommun har skyldighet att informera Försäkringskassan vid varaktig vistelse utanför Europa om perioden är längre fem månader, och vid varaktig vistelse ett år eller mer inom Europa.
  • Värmdö kommun har också skyldighet att rapportera varaktig vistelse utomlands som varar ett år eller mer till Skatteverket.
  • I vissa fall har utbildningskontoret i Värmdö kommun en skyldighet att informera socialnämnden i kommunen.

Här anmäler du varaktig vistelse utomlands Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt för skolpliktsfrågor

skolplikt@varmdo.se

Värmdö kommun
Skogsbovägen 9–11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00