Söka eller byta grundskola

Du som ska flytta till Värmdö kommun eller som ska byta från en fristående till en kommunal skola ska ansöka om en skolplats. Byten mellan våra kommunala skolor kan endast göras under angivna bytesperioder.

Vid flytt till Värmdö kommun kan ansökan göras tidigast 60 dagar före skolstart om ansökan gäller innevarande läsår. Ansökan till kommande läsår kan göras tidigast 120 dagar före läsårsstart. Om din ansökan sammanfaller med en skolbytesperiod, se nedan, hanteras ansökan tillsammans med ansökningar mellan två kommunala skolor.

Ansökan eller byte till skola E-tjänst Länk till annan webbplats.

Riktlinjer för skolplacering i Värmdö , 353.5 kB, öppnas i nytt fönster.

En elev kan bara ha en skolplacering. Har du tackat ja till en annan skola kommer eventuell placering på nuvarande skola att avslutas.

Ansökan om att få göra ett skolbyte från en kommunal skola till annan kan göras under fastställda perioder, för 2024 gäller följande;

Sökperiod: 23 september-12 oktober
Skolstart: 4 november efter höstlov

Sökperiod: 25november- 8 december
Skolstart: 8 januari 2025 terminsstart

En ansökan om skolbyte är bindande. Om önskemål om ny skola kan tillgodoses avslutas placeringen på nuvarande skola och den platsen blir direkt tillgänglig för annan elev.

Det krävs dokumenterade synnerliga skäl för ansökan om skolbyte mellan två kommunala skolor utanför skolbytesperioderna. Byten mellan kommunala skolor i Värmdö kommun kan endast göras under bytesperioderna.

Ansökan eller byte till skola E-tjänst Länk till annan webbplats.

För att ansökan ska kunna hanteras måste båda vårdnadshavarna godkänna ansökan, antingen digitalt eller med underskrift på blanketten.

Om du är på väg att flytta till Värmdö kommun ska detta kunna styrkas, exempelvis genom uppvisande av hyres- eller köpekontrakt.


Ansök om plats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Beslut skickas via mejl till vårdnadshavare med en länk där man loggar in och tar del av beslutet. När beslut är fattat skickas en länk via mejl till vårdnadshavare. Följ länken för att ta del av beslutet.

Mina skolval Länk till annan webbplats.

Du kan överklaga det här beslutet hos Skolväsendets överklagande nämnd.
Du har tre veckor på dig att överklaga. De tre veckorna börjar gälla från den dagarn då beslutet kommunicerades. För att överklaga ska du skriva ett brev eller ett mejl. Brevet eller mejlet måste innehålla följande saker:

  • Namn, personnummer, adress och telefonnummer.
    Är du vårdnadshavare eller annan företrädare ska du även skriva elevens namn, adress och personnummer.

  • Vilket eller vilka beslut som du överklagar och vilken ändring du vill ha.

  • Skälen till att du tycker att beslutet ska ändras.
    Om du vill att överklagandenämnden ska ta del av intyg eller andra dokument, ska ta du även skicka med dessa.

  • Överklagandet skall vara undertecknat av eleven eller hans/hennes ombud.
    Om eleven har två vårdnadshavare krävs bådas underskrift.

  • Överklagandet ska ha kommit in till Värmdö kommun inom tre veckor från det att du tog emot beslutet.

  • Värmdö kommun prövar om överklagandet har kommit in i rätt tid.

  • Om det har kommit in för sent ska överklagandet avvisas. Om det har kommit in i rätt tid kommer överklagandet att överlämnas till Skolväsendets överklagandenämnd för prövning

Överklagandet ska adresseras till :
Skolväsendets överklagandenämnd
Box 23069
104 35 Stockholm.

Överklagandet ska skickas till :
Värmdö kommun Utbildningskontoret
134 81 Gustavsberg
varmdo.kommun@varmdo.se

När får du svar på din överklagan?

Det är överklagandenämnden som har hand om ärendet. Kommunen och du som har överklagat kommer att få svar på ärendet samtidigt.

Detta skriver överklagandenämnden:
Överklagandenämndens målsättning är att minst 80 procent av de ärenden som har inletts genom överklagande ska ha avgjorts inom tre månader från det att ärendet inkom till nämnden. Vidare är Överklagandenämndens mål att samtliga överklagandeärenden ska ha avgjorts inom sex månader.

Vid byte emellan två kommunala skolor

Om önskad skola ej har ledig plats behåller man sin nuvarande skolplacering.

Vid inflytt till kommunen

Om eleven inte får plats i önskad skola placeras eleven i stället i närmaste kommunala skola med ledig plats, utifrån elevens folkbokföringsadress.

Elev med annan hemkommun än Värmdö kommun har ingen rätt till skolplacering i Värmdö kommun. Efter ansökan placeras elev i mån av plats. Du som bor i annan kommun, men vill att ditt barn ska gå kommunal skola i Värmdö ska använda e-tjänsten nedan.

Ansökan till kommunal skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du vill att ditt barn ska gå i en fristående skola måste du ta kontakt med den skolan. Efter att du fått besked om plats i den fristående skolan behöver du anmäla detta till kommunen, det gör du via den digitala tjänsten under E-tjänster & Blanketter på startsidan. Detsamma gäller om ditt barn ska gå i en kommunal skola utanför kommunen.

E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Värmdö kommun finns det Kommungemensamma särskilda undervisningsgrupper (KSU) med tre olika inriktningar förlagda på fem olika skolor. Läs mer om ansökan till dessa här:

Kommungemensamma särskilda undervisningsgrupper

Hur vet jag om jag ska göra ett skolval?
Du ska göra ett skolval om ditt barn ska börja i förskoleklass eller om ditt barns nuvarande skola inte erbjuder undervisning i en högre årskurs.

När vet jag vilken skola mitt barn tillhör?
Man tillhör ingen skola. Huvudregeln är att en elev som är folkbokförd i Värmdö kommun ska placeras vid den kommunala skola där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå.

När får jag besked om vilken skola mitt barn blivit antagen till?
När platserna är tilldelade får du ett besked på sms och mail. Det är därför viktigt att du anger dina kontaktuppgifter i ansökan.

Behöver jag göra ett skolval om jag har tackat ja till en plats i en fristående skola?
Har du redan tackat ja till en fristående skola eller skola i annan kommun ska du logga in i e-tjänsten och välja fristående skola eller kommunal skola i annan kommun. Önskar du hellre en kommunal skola ska du göra ett skolval. Tänk på att man inte kan ha två skolplatser, gör du en ansökan till kommunal skola är det den ansökan som prioriteras.

Gäller syskonförtur om det finns fler elever som vill gå på en viss skola än det finns platser?Syskonförtur gäller som urvalsgrund 3 för elever som ska börja förskoleklass och har ett syskon som redan går i årskurs 1–3 på den skolan under det aktuella läsåret.

Vad händer om jag flyttar inom kommunen under våren?
Det är ditt barns folkbokföringsadress när skolvalet stänger som kommer att räknas i skolvalet.

Påverkar mitt val av skola möjligheten till skolskjuts?
Ja, det kan påverka rätten till skolskjuts. Här finns information om vem som kan söka skolskjuts:

Rätten till skolskjuts Öppnas i nytt fönster.