Ansökan, behörighet och antagning till vuxenutbildningen

Här finns svar på vanliga frågor om ansökan, antagning och behörighethetskrav för dig som vill börja studera på kommunal vuxenutbildning. Det finns också länk till andra typer av utbildningsformer för vuxna.

För hjälp med ansökan når du oss på vuxenutbildningen@varmdo.se eller 08 - 570 478 00.

Ansökningsperioder och viktiga datum Länk till annan webbplats.

Vilken skolform vill du söka till?

Ansökan till SFI, grundläggande och gymnasial vuxenutbildning görs i vår ansökningswebb. Du behöver ha en e-postadress för att kunna registrera dig. Du kan ansöka när som helst under året.

Sfi, svenska för invandrare

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Här finns information om hur du ansöker till anpassad utbildning:

Anpassad utbildning via skolan Komvux Värmdö

 

Vanliga frågor om ansökan till vuxenutbildning

Du är behörig att studera inom vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Har du gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet får du börja även om du är under 20 år. Du ska vara folkbokförd i Värmdö kommun. Du ska sakna de kunskaper som kursen ska ge och ha förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. För dig som läser inom SFI görs en individuell bedömning. Är du skriven i annan kommun ansöker du via din hemkommun.

Se vad som gäller för varje skolform inom komvux här:

Behörighet till vuxenutbildningen

Om du vill studera i Värmdö kommun och är folkbokförd i en annan kommun ska du göra en ansökan i vår ansökningswebb. Du ska sedan skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun för godkännande.

Från och med kursstart i januari 2025 har Värmdö kommun ett gemensamt utbud för yrkesutbildningar med Nacka kommun och Stockholms stad. Detta innebär att du som är folkbokförd i Värmdö kommun lättare kan söka till yrkesutbildningar i alla tre kommuner. Du gör ansökan digitalt via den valda kommunen och behöver inte skicka den till Värmdö för att få ett beslut.

Det är alltid hemkommunen som beslutar om du får studera i en annan kommun.

Är du folkbokförd i Värmdö kommun godkänns endast i undantagsfall studier via andra kommuners utbud och risken är stor att du får avslag på din ansökan. Finns motsvarande kurs/kurspaket i Värmdö kommuns utbud ska du söka den. Interkommunal ansökan beviljas INTE för kurser/kurspaket som finns att söka i utbudet i Värmdö kommun, inklusive SFI- kombinationsutbildning.

Vill du ändå ansöka till en annan kommuns utbud gör du din ansökan på den aktuella kommunens ansökningssystem. Du skriver ut ansökan och skriver under den med din namnteckning. Du mejlar eller postar underskriven ansökan tillsammans med betyg/intyg till oss. Märk kuvertet, eller rubricera ditt mejl med: ”interkommunal ansökan”.

Mail: vuxenutbildningen@varmdo.se

Ansökan ska lämnas in till oss senast 4 veckor innan kursstart.

Post: Enhet för antagning och auktorisation, vuxenutbildning, 134 81 Gustavsberg

Du som har skyddad identitet ska inte ansöka på webben. Kontakta vuxenutbildningen@varmdo.se för att få hjälp med att göra en ansökan.

Värmdö kommun beviljar inte studier i en högre omfattning än 25 poäng/vecka.

Alla kurser på grundläggande och gymnasial nivå inom vuxenutbildningen har poäng som ligger till grund för att räkna ut studietakten (omfattningen av studierna):

100 % studietakt = du läser 20 poäng/vecka

75 % studietakt = du läser 15 - 19 poäng/vecka

50 % studietakt = du läser 10 - 14 poäng/vecka

Om du redan har ett godkänt betyg i en kurs, G/E eller högre, får du inte läsa om kursen inom vuxenutbildningen. Du hänvisas i stället till att göra en prövning.

Har du pågående studier i en kurs inom vuxenutbildningen och riskerar att få betyget F ska du, om din lärare bedömer att det är möjligt, erbjudas en tid för F-komplettering innan slutgiltigt betyget sätts på kursen.

Har du fått betyg F i en nyligen avslutad kurs läst inom vuxenutbildningen får du inte automatiskt anmäla dig till kursen igen. Skolan ska först erbjuda dig en kostnadsfri prövning för att ge dig möjlighet att få ett godkänt betyg, E eller högre i kursen.

Valbara skolor

Behörighetskraven skiljer sig åt från kurs till kurs. För att läsa kurser på gymnasialnivå ska du ha avslutat grundskolan eller motsvarande. För vissa kurser behöver du ha godkänt betyg i underliggande kurs osv. Vi behöver därför få in Kopior på betyg/intyg för att kunna handlägga din ansökan.

Läs om betygs­beställning inom vuxen­utbildning

När du blivit beviljad studier är det den skola du valt som kontaktar dig för mer information och antagningsbesked senast 1 vecka före kursstart.

Om du inte har fått något antagningsbesked från skolan, kontakta oss på mail vuxenutbildningen@varmdo.se eller telefon 08 - 570 478 00.

Om du fått ett meddelande från skolan om att din kurs inte startar, kontakta oss på mail vuxenutbildningen@varmdo.se eller telefon 08 - 570 478 00. Vi hjälper dig, om möjligt, att byta till en annan skola som erbjuder samma kurs.

Här hittar du andra typer av utbildningsformer och information om arbetsmarknad.

Arbetsmarknad och andra utbildningsformer