Validering, prövning och nivåtest

Genom validering och prövning kan du få tillgodoräkna dig kunskaper du redan har. Om du är osäker på vilken kurs du ska starta med kan du också göra ett nivåtest. Nedan kan du läsa mer om detta.

Att göra en prövning innebär att du får dina kunskaper bedömda utifrån de betygskriterier som finns för en kurs eller ett ämne för att få, eller läsa upp, ett betyg. En prövning innebär att du bedöms och betygssätts på en hel kurs. Du kan till exempel anmäla dig till en prövning om du själv bedömer att du redan har goda kunskaper i ett ämne men saknar ett formellt betyg eller om du vill höja ett betyg i en redan betygsatt kurs.

För att anmäla dig till prövning kontaktar du själv den skola där du vill göra prövningen och anmäler dig enligt skolas rutiner. Du har möjlighet att göra prövning inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå i alla kurser som det sätts betyg på samt i gymnasiearbetet.

Det ingår ingen undervisning eller lärarhandledning inför en prövning. Inför en prövning läser du på egen hand in hela kursen för att sedan göra ett skriftligt och oftast även ett muntligt prov. När du gjort prövningen får du ett betyg. När du anmält dig får du mer information från skolan om hur prövningen är upplagd, vilka moment som ingår samt en rekommendation på kurslitteratur.

Att göra en prövning kostar 500 kronor per kurs. Har du avslutat kursen inom vuxenutbildningen och fått betyget F är det gratis att göra en prövning i kursen.

Det går inte att ansöka om studiemedel från CSN vid en prövning.

På skolornas webbplatser finns mer information om vilka kurser de erbjuder prövningar i, vilka datum som prövningar ges och hur du gör för att anmäla dig.

OBS! Har du nyligen avslutat kursen inom vuxenutbildningen är det skolan som ansvarar för att anmäla dig till en kostnadsfri prövning.

Valbara skolor inom komvux

Valideringsprocessen

Inför studier kan studie- och yrkesvägledarna vid Enhet för antagning och auktorisation, vuxenutbildning hjälpa dig med en inledande kartläggning.

Den inledande kartläggningen syftar till att på ett övergripande sätt identifiera områden som du eventuellt kan validera och på så sätt få en förkortad studietid.

Steget efter en inledande kartläggning är att du skrivs in på en orienteringskurs på en skola som erbjuder de kurser som kan vara aktuella för validering. Skolan genomför en fördjupad kartläggning och bedömer vilka kurser som kan valideras och tar eventuell fram kompletterande utbildning och upprättar en individuell studieplan.

När du har genomgått en validering får du resultatet erkänt genom ett intyg eller genom ett betyg. Ett betyg efter validering sätts genom att du genomgår en kostnadsfri prövning.

Är du intresserad av att göra en inledande kartläggning?

  • Skapa ett studerandekonto i Alvis
  • Ladda upp betyg, intyg med mera i Alvis
  • Mejla och berätta att du är intresserad av en inledande kartläggning samt inom vilket område syvvuxenutbildningen@varmdo.se
  • Du blir kontaktad av enhetens studie- och yrkesvägledare
  • Fyll gärna i kartläggningsformuläret Word, 111.8 kB. innan ditt samtal med studie- och yrkesvägledare.

Skapa ett konto i Alvis Länk till annan webbplats.

Om du är osäker på vilken kurs du ska starta med kan du göra ett nivåtest.

Vi genomför nivåtest i svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska. Ett nivåtest tar ca 2-3 timmar. Du gör testet hemma på din egen dator (Mac/PC) eller iPhone/iPad och övervakas av vår testledare via en videomötestjänst. Det innebär att vi kommer att se dig via kameran på din mobil under hela testet.

Det är viktigt att du läser igenom instruktionerna noggrant så du är förberedd och har laddat ner de program och appar du behöver, samt att du har kontrollerat din utrustning i god tid innan testet ska starta (helst dagen innan).

Vid frågor om nivåtest anmälan

Mail: vuxenutbildningen@varmdo.se

Telefon: 08 - 570 478 00