Regler och avgifter för barnomsorg

Vilka regler och avgifter gäller för barnomsorgen i Värmdö kommun? Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem anordnas för barn som är bosatta i Sverige och som är folkbokförda i Värmdö kommun.

Vem har rätt till en plats?

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem finns till för dig och ditt barn om du som vårdnadshavare:

  • förvärvsarbetar.
  • studerar.
  • är arbetslös, rätt till 25 timmar per vecka.
  • är föräldraledig för vård av annat barn (minst 2 månader).Rätt till 25 timmar per vecka.
  • är långtidssjukskriven (minst 2 månader). Rätt till 25 timmar per vecka.
  • har ett barn med särskilda behov.

Vårdnadshavare kan inte vara fullt föräldralediga och samtidigt inneha plats för samma barn. Undantag görs vid inskolning. Här kan du läsa mer om att ansöka om förskoleplats.

Vilka avgifter gäller?

Vill du veta vad omsorgen kostar? På länken nedan har vi samlat all information till dig som vill veta mer om inkomstberäkning och avgifter för förskola pedagogisk omsorg och fritidshem

Avgifter för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Länk till annan webbplats.

 

Fler regler inom förskola och barnomsorg

Förskola och pedagogisk omsorg ska ha öppet alla helgfria vardagar förutom julafton,
nyårsafton och midsommarafton inom ramtiden; vardagar kl. 06:30-18:30.

Enhetens öppettider fastställs utifrån vårdnadshavares behov av barnomsorg inom angiven ramtid. Barnets vistelsetid på förskolan ska baseras på vårdnadshavares arbetstid eller studietid samt resa till och från arbetsplatsen/studieplatsen.

Om du som vårdnadshavare är föräldraledig för annat barn erbjuder Värmdö kommun 25 timmar per vecka i förskola eller pedagogisk omsorg. Du behöver inte anmäla detta.

Barn som har annat modersmål, har vårdnadshavare som är arbetslös eller har vårdnashavare som är sjukskriven, längre än 2 månader, har också rätt till 25 timmar/vecka i förskola.
Detta anmäls till förskolan. Om omständigheterna förändras är det vårdnadshavarens skyldighet att anmäla detta till förskolan eller utbildningskontoret.

När du är föräldraledig med ett syskon till ett barn i förskolan kan du ha rätt till förskola mer än 25 timmar per vecka . I samtliga fall av utökad vistelsetid krävs vissa intyg och/eller utlåtanden. Handläggningstiden för en fullständig ansökan är cirka 4 veckor.

Om du arbetar eller studerar under föräldraledigheten:

  • Arbets- och/eller studietiden ska överstiga 25 timmar per vecka (måndag-fredag).
  • Barnets vistelsetid i förskola ska baseras på ditt behov av förskola för att kunna arbeta eller studera, det vill säga din arbetstid/studietid samt restid till och från arbetet/studiestället.
  • När det finns två föräldrar till förskolebarnet vägs den andra förälderns sysselsättning/möjlighet till hjälp in i bedömningen av ansökan.

Om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt behöver någon eller några av nedanstående förutsättningar vara uppfyllda:

  • Barnet ska ha ett annat modersmål än svenska och vara i behov av träning i det svenska språket.
  • Barnets förälder/föräldrar ska ha någon funktionsvariation som begränsar barnets fysiska eller psykiska utveckling.
  • Föräldrarna deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder (utslussning i arbetslivet genom utbildning, praktik eller en subventionerad anställning), är långtidssjukskrivna (två månader eller mer) alternativt är sjuk- eller förtidspensionerade.

Ansökan prövas individuellt och bedömningen utgår från barnets behov av utökad tid i förskola.

Om barnet behöver stöd i sin utveckling

  • Förskolebarnet behöver stöd i sin utveckling, av fysiska, psykiska eller andra skäl, och
  • 25 timmar räcker inte för att ge det stöd som hens speciella behov kräver, för att hen ska kunna utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar

Ansökan

Ansökan prövas individuellt och bedömningen utgår från barnets behov. Förskolans yttrande om behov och omfattning ska bifogas.

Här ansöker du om utökad vistelsetid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ramtider under året

Vistelsetiden ska uppgå till 25 timmar per vecka. Det är rektor vid respektive förskoleenhet som beslutar vilka tider som gäller inom ramtiderna.

  • Lämningstid, klockan 08:15-08:45
  • Hämtningstid, klockan 14:30-15:00
  • Fredag, ledig.

Förskolan kan besluta om avsteg för familj utifrån behov.

Avvikande perioder:

Under dessa perioder får barn till föräldralediga, arbetslösa eller långtidssjukskrivna vistas i förskolan 15 timmar per vecka eller tre timmar per dag.

  • Vecka 25-32.
    Under veckorna 28-31 ska arbetande/studerande förälder lämna intyg över sina arbetstider.
  • Skolans jullov.

Respektive rektor beslutar om hur tiden ska fördelas under veckan.

Vid sjukdom, ledighet eller helgdagar ersätts inte dessa dagar.

Förskoleklassen är numera obligatorisk och ditt barns skolplikt börjar höstterminen då hen fyller 6 år. Om du anser att ditt barn behöver gå kvar i förskolan istället för att börja i förskoleklass kan du ansöka om uppskjuten skolplikt. För att beviljas uppskjuten skolplikt krävs dock särskilda skäl, som exempelvis att barnet har en konstaterad intellektuell funktionsnedsättning eller att hen har tillbringat kort tid i Sverige alternativt bor långt ifrån skolan.

Om ansökan beviljas kommer ditt barn att börja i förskoleklass ett år senare än de jämnåriga barnen.

Ansökan hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föräldrar kan få möjlighet till barnomsorg på sena kvällar, nätter, tidiga morgnar och helger. Du som har barn mellan 1-12 år och en schemalagd arbetstid utanför den vanliga barnomsorgens öppettider kan få barnomsorg på obekväm arbetstid

Här kan du läsa mer om vem som kan få denna typ av omsorg, hur den anordnas och hur du ansöker.

Omsorg under tid då förskola/fritidshem inte erbjuds - Värmdö kommun Länk till annan webbplats.

Barn med utländsk bakgrund som utvecklar sitt modersmål får bättre möjligheter att lära sig svenska och även utveckla kunskaper inom andra områden.

Av skollagen framgår att förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt eget modersmål.

Förskolan ska arbeta för att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera både på svenska och på sitt modersmål.

Enligt läroplanen för förskolan ska medvetenhet om det egna kulturarvet och delaktighet i andras kultur bidra till att barnen utvecklar sin förmåga att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar.

Barn lär i de vardagliga aktiviteterna, i lek och i skapande verksamhet. Personalen ska därför anpassa aktiviteter, arbetssätt, miljö och material efter barnens behov.

Jag har fått faktura för juli månad, men mitt barn är ledig och är inte där. Måste jag betala?

Ja, du ska betala barnomsorgsfakturan. Avgiften för barnomsorg tas ut 12 månader per år. Frånvaro på grund av semester eller annan ledighet berättigar inte till avgiftsbefrielse.

Vi ska flytta till Värmdö kommun, kan vi stå i kö till förskolan och vad gäller?

Det går bra att ställa sig i kö till förskolan om ni har en kommande adress i Värmdö samt ett tillträdesdatum då ni blir folkbokförda i kommunen. Ni ansöker om plats via e-tjänsten på kommunens hemsida. Där skriver ni in er framtida adress och tillträdesdatum.

Kom ihåg att ni måste vara folkbokförda i Värmdö innan ni påbörjar en förskoleplats.

Vi har inte fullständiga personnummer, kan/hur ansöker vi?

Ansökan görs via blankett, ange födelseår, månad, dag i fältet för personnummer.

Vi står i kö till olika förskolor med det verkar vara fullt på alla vi har sökt till. Vad händer då?

Man har rätt att stå i kö till max tre förskolor/pedagogisk omsorg. Om det är fullt på alla köalternativ kommer du att bli erbjuden en sk garantiförskola. Det är en förskola som har ledig plats och ligger så nära hemmet som möjligt. Om du tackar ja till den förskolan står du kvar i kön till dina köval. Tackar du nej är din garanti förbrukad och du står då kvar i kö till de förskolor som du sökt till.

Jag har ställt mitt barn i kö, men när jag loggar in i e-tjänsten kan jag inte se att vi står i kö. Var hittar jag den informationen?

Du hittar information om gjord ansökan, kö och placering på startsidan, fliken Alla, scrolla ned till Översikt (under rubriken Genvägar).

Jag önskar byta förskola, hur gör jag det?

Du gör en ny ansökan via e-tjänsten på kommunens hemsida. Du förlorar inte din nuvarande plats om du ställer dig i kö till en annan förskola.

Jag är föräldraledig och mitt äldre barn går 25 timmar per vecka, men under sommaren får hen bara gå 15 timmar/vecka, betalar jag en lägre avgift då?

Nej, avgiften blir inte förändrad. Vistelsetiden 15 timmar/vecka följer grundskolans sommarlov.

Jag vill säga upp min förskoleplats, hur gör jag det?

Du loggar in med e-legitimation på e-tjänsten på ”Godkänn, ändra, säg upp plats”. Det är 30 dagar uppsägningstid och du betalar avgift även om barnet inte längre deltar i verksamheten. Om du inte har e-legitimation går det bra att säga upp platsen via blankett som finns på kommunens hemsida.