Närsortering för dig som bor i flerbostadshus

Om din samfällighet, hyresfastighet eller bostadsrättsförening helt eller delvis saknar insamling av förpackningar idag är det dags att hitta lösningar för fastighetsnära insamling.

discokula på rosa golv

Närsortering innebär att matavfall, restavfall, pappers-, plast-, metall- och glasförpackningar ska sorteras ut nära din bostad.

Har du allmänna frågor om avfall är du välkommen att ringa till oss på
08-570 470 00 eller mejla varmdo.kommun@varmdo.se

Den 1 januari 2027 ska alla hushåll i Sverige ha möjlighet att lämna sina förpackningar fastighetsnära, enligt gällande lagkrav. I Värmdö kommun kallar vi det för närsortering. Därför kan det vara bra att nu se över era förutsättningar.

Genom att sortera ut förpackningar och minska restavfallet kan era kostnader för avfallshantering minska då kostnaden för att tömma förpackningsavfall är lägre än för restavfall. Under 2025 ges dessutom en reducering av grundavgiften för alla hushåll i flerfamiljshus och samfälligheter som har, eller inför, fullständig sortering av samtliga fem förpackningsmaterial samt mat- och restavfall.

Avfallstaxa 2025

Vill ni ha stöd eller råd gällande hur många kärl ni behöver eller hur ni bäst utformar er närsortering? Kontakta kommunens avfallsentreprenör PreZero Recycling AB, johanna.suojanen@prezero.com

Den nya förordningen ställer krav på att boende i flerbostadshus har ett fungerande avfallsutrymme för avfalls- och förpackningsinsamling till år 2027.

Insamlingen ska bestå av sju fraktioner (matavfall, restavfall samt pappers-, plast, metall-, ofärgade- och färgade glasförpackningar). Insamlingen ansvarar kommunen för och därför behöver ni teckna ett abonnemang hos oss.

Utrymmet för kärlen är fastighetsägarens ansvar, ett alternativ till avfallsrum är kärlskåp som flera återförsäljare säljer. Men det går lika bra att kärlen står för sig självt, det tål att stå ute året om.

Om ni behöver bygga till ett utrymme för avfallshantering eller sätta upp kärlskåp bör ni rådgöra med kommunens bygglovshandläggare.

Det ges inget bidrag eller annan finansiering till boende för ombyggnation. I ert abonnemang ingår kärlen ni själva väljer utifrån era behov.

Utformningen av avfallsutrymmet är viktig för er som bor där men även för entreprenören som hämtar avfallet. Det ska vara en trygg miljö för alla.

Planera därför ert avfallsutrymme väl och ta gärna hjälp av den här checklistan.

Checklista för avfallsutrymmen

  • Belysning
  • Ventilation
  • Dimensionering av kärl
  • Placering av kärl
  • Dörrens bredd och möjlighet att ställa upp dörren
  • Hårdgjord väg från avfallsrummet till sopbil
  • Avstånd mellan avfallsrummet och sopbil (max 10 m)
  • Lås till avfallsrummet (kod är att föredra)
  • Farbar väg
  • Vägen ska vara dimensionerad för att klara sopbilens vikt och bredd
  • Vändmöjligheter för lastbil
  • Angöringsplats (kan bilen stå på platsen för att tömma kärlen eller utgör det fara för andra)
  • Trottoarkant eller andra kanter där kärlet ska gå att dra

För att planera ett effektivt och användbart avfallsutrymme behöver ni inventera just era behov. Flera aspekter påverkar utsorteringsgraden och mängden förpackningsavfall, bland annat levnadsvanor och konsumtionsvanor. En större familj genererar även mer avfall än ett mindre hushåll. Därför är det även relevant hur just de hushåll som ingår i er gemensamma avfallshantering ser ut.

Nedan anges måtten för avfallskärlen för att ni ska kunna planera ert avfallsutrymme. Kärlen behöver ha ca 100 mm mellanrum för att få plats. De kan ställas med lång- eller kortsidan mot vägg beroende på vad som passar ert utrymme bäst.

Kärlstorlek (liter)
eller rullhäck

Kärlvolym
(liter)

Kärlbredd
(mm)

Kärldjup
(mm)

Kärlhöjd (med lock)
(mm)

140

140

490

560

1065

190

190

480

750

1075

240

240

570

725

1075

370

370

580

860

1090

660

660

1255

775

1225

I bildspelet finns exemepl på hur andra flerbostadshus löst sin förpacknningsinsamling.

Läs också artikeln om hur en samfällighetsförening i Gustavsberg gjorde.