Slam och latrin
Här hittar du information, råd och regler för hämtning av ditt latrinkärl. Du kan även beställa slamtömning och få information om vad som gäller vid tömning av olika avloppsanläggningar.
Logga in på ”Min sida VA/Renhållning” med ditt kundnummer. Du kan hantera dina fakturor – se betalstatus, granska fakturahistorik och ladda ner fakturor. Du kan även se dina abonnemang, hämtningsdagar för avfall och tömningshistorik. Om du har kommunalt vatten och avlopp, så har du tillgång till din senaste vattenmätaravläsning, vattenförbrukningsstatistik och du kan registera din aktuella mätarställning.
Min sida - VA/Renhållning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du är välkommen att höra av dig till servicecenter på varmdo.kommun@varmdo.se eller
08-570 470 00 om du har frågor kring slamtömning eller latrinhämtning.
Felanmäl akuta vattenläckor, LTA-anläggningar och stopp i avloppet efter klockan 17:00 måndag till torsdag och efter klockan 13:00 på fredagar till Värmdö kommuns VA-beredskap via SOS-alarm: 08-454 25 71
Slamtömning
Det är viktigt att din avloppsanläggning fungerar som den ska då orenat avloppsvatten inte får släppas ut i miljön. För att säkerställa bästa möjliga reningseffekt och förlänga anläggningens livslängd är det viktigt att regelbundet inspektera anläggningen.
Fastighetsinnehavaren ansvarar för att slamavskiljare, slutna tankar och reningsverk (minireningsverk) töms så ofta att olägenhet inte uppstår för människors hälsa eller miljön och att anläggningens funktion inte äventyras.
Hur ofta ska anläggningen tömmas?
Vilket tömningsintervall som gäller för just din avloppsanläggning beror på anläggningens typ och om du är permanent- eller fritidsboende.
- Minireningsverk och slamavskiljare med ansluten WC behöver tömmas varje år.
- Slamavskiljare med enbart bad-, disk-, och tvättavloppsvatten (BDT) ska tömmas minst vartannat år eller enligt beslut från bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden.
- Slutna tankar ska vara kopplade till larm och tömmas vid behov.
För detaljer om specifika tömningsintervall kan du läsa mer här:
Typer av anläggningar och tömningsintervaller - slam och avlopp
Att tänka på inför tömning
För att vi ska kunna tömma din anläggning är det viktigt att du som fastighetsägare säkerställer att tömningen kan genomföras. Läs igenom Checklista för slamtömning för att undvika att tömningen uteblir och att du blir debiterad en bomkörningsavgift.
För mer information:
- Landhämtning av slam - Värmdö kommun
Länk till annan webbplats.
- Slamhämtning från sjö - Värmdö kommun
Länk till annan webbplats.
- Egen sugledning för slamtömning - Värmdö kommun
Länk till annan webbplats.
Beställ slamtömning
Du kan beställa slamtömning på olika sätt.
Slamtömning på fastlandet
Genom budning
Tömning sker inom fem arbetsdagar. Dag ett räknas som nästkommande arbetsdag.
Slamtömning E-tjänst Länk till annan webbplats.
Jourtömning
Kan utföras inom 12 timmar, även på obekväm arbetstid. Det utgår inte någon rabatt för samkörning vid jourbeställning. Om det är längre än 70 meter slang kan inte jourtömning utföras. För jourtömning utanför kontorstid, kontakta Miljövision AB på telefon 08-570 300 14.
För jourtömning ska du skriva under en särskild blankett och lämna den till chauffören vid tömningstillfället.
Jourtömning - blankett Länk till annan webbplats.
Observera att du måste kontakta oss och avboka eventuell tidigare beställd slamtömning om du beställer jourtömning istället. Kontaktuppgifter hittar du längst upp på sidan.
Abonnemang
Välj själv vilka veckor du vill ha tömning, till exempel vecka 10, 20, 30 osv. Tömningen sker samma veckor varje år tills du ändrar det. Kontakta servicecenter om du vill teckna abonnemang.
Slamtömning i skärgården
Genom budning
Tömning sker inom åtta kalenderdagar, om beställning görs före kl. 16:00, måndag–fredag.
Slamtömning E-tjänst Länk till annan webbplats.
Jourtömning
Kan utföras inom 24 timmar. För jourtömning utanför kontorstid, kontakta Prezero på telefon 070-525 40 41.
För jourtömning ska du skriva under en särskild blankett och lämna den till chauffören vid tömningstillfället.
Jourtömning - blankett Länk till annan webbplats.
Observera att du måste kontakta oss och avboka eventuell tidigare beställd slamtömning om du beställer jourtömning istället. Kontaktuppgifter hittar du längst upp på sidan.
Abonnemang:
Abonnemang erbjuds både på vår och höst. Kontakta servicecenter om du vill teckna abonnemang. För vårabonnemang sker tömning under april till och med maj. För höstabonnemang sker tömning under september till och med oktober.
Om anläggningen inte har blivit tömd
Om tömning inte har utförts på grund av att entreprenören inte har kunnat komma åt anläggningen, och du som fastighetsägare orsakat detta, kan du bli debiterad en bomkörningsavgift.
Om tömningen skulle ha genomförts men inte har utförts enligt överenskommelse, måste du reklamera detta till oss inom en (1) månad från den uteblivna tömningen.
Om din abonnemangstömning inte har kunnat genomföras på grund av väderförhållanden, kommer entreprenören att återkomma när väderförhållandena förbättras, och tömningen kommer att genomföras utan bomkörningsavgift.
Avgifter för slamtömning
Gällande avgifter för slamtömning hittar du här
Slamtaxa Länk till annan webbplats.
Latrinhämtning
Latrinhämtning innebär att fekalier, urin och toalettpapper som samlats i latrinkärl hämtas. För att få kärlen tömda behöver du göra en beställning via servicecenter.
Hur beställer jag latrinhämtning?
Du behöver beställa hämtning av ditt latrinavfall senast en vecka innan den aktuella hämtningsveckan.
Hämtningsveckor
Fastlandet: Vecka 3, 7, 11, 16, 20, 24, 28, 32, 37, 41, 46 och 51.
Skärgården: Vecka 18, 20, 22, 24–36, 38, 40 och 42.
Beställ latrinhämtning via vår e-tjänst här:
Så förbereder du latrinkärlet för hämtning
För att ditt latrinkärl ska kunna hämtas måste det:
- Vara märkt med fastighetsbeteckning.
- Vara ordentligt förslutet.
- Väga max 15 kg.
Placera latrinkärlet på rätt plats:
Efter beställning ska du placera latrinkärlet på följande sätt:
- Fastlandet – Ställ kärlet på samma plats där du placerar ditt sopkärl.
- Möja – Lämna kärlet på återvinningscentralen. Där får du ett nytt av personalen.
- Sandhamn – Lämna kärlet vid sopgården. Där får du ett nytt av personalen.
- Övriga skärgården – Ställ kärlet där du brukar lämna dina sopsäckar.
Om du är osäker på var du ska placera kärlet, kontakta servicecenter.
Vanliga frågor om latrinhämtning
Måste jag använda latrinkärl?
Ja, om din fastighet inte har eget eller kommunalt avlopp är det obligatoriskt att använda latrinkärl för att samla in toalettavfall.
Hur får jag nya latrinkärl?
När vi hämtar dina använda kärl får du lika många tomma kärl tillbaka – helt utan extra kostnad. Om du behöver fler kärl eller beställer för första gången, kontakta servicecenter.
Vad händer med toalettavfallet sedan?
All latrin som hämtas från din fastighet komposteras i Karby våtkompost i Norrtälje och används sedan som växtnäring till jordbruket.
Sedan 2017 är Karby våtkompost i Norrtälje certifierad för att ta emot latrin. Efter att kärlen tömts på Salmunge i Norrtälje, transporteras all latrin dit för vidare hantering.
Certifieringen SPCR178 innebär att all latrin måste vara spårbar. Det betyder att varje latrinkärl som tas emot på Salmunge kan spåras tillbaka till den som lämnat det. Syftet är att säkerställa att inget felaktigt material, såsom plastsäckar, avfall eller kemikalier, hamnar i komposten.
Vad kostar latrintömning?
Gällande avgifter för latrinhämtning:
Dispens eller ändring av hämtningsintervall av slam och latrin
Latrin från torrtoaletter och slam från avloppsanläggningar ska i första hand omhändertas av kommunen. Om slamtömning inte är nödvändig varje år kan ett alternativ vara att ansöka om förändrat hämtningsintervall.
För att kunna ansöka om dispens för ändring av hämtningsintervall för slam eller latrin ska din avloppsanläggning har tillstånd och uppfylla dagens krav på rening. Detsamma gäller om du vill ansöka om att kompostera slam eller latrin.
Ansökan om kompostering av slam eller latrin eller ändring av hämtningsintervall är förenat med en handläggningsavgift. Detta beror exempelvis på om kompletterande uppgifter behöver skickas in eller platsbesök behöver ske för att bedöma funktionen på avloppsanläggningen.
Observera att en dispens för ändrat hämtningsintervall eller kompostering är personlig och gäller därför inte nästa ägare vid eventuellt ägarbyte.
För frågor om ändrat hämtningsintervall eller dispens kommunens servicecenter: 08-570 470 00.
Ändrat hämtningsintervall av slam
I regel ges inte dispens för eget omhändertagande av slam från en avloppsanläggning med WC anslutning och där slamtömning är möjlig. Men i vissa fall kan det finnas behov av att slamtömma din avloppsanläggning mer sällan än de fastställda hämtningsintervallen. Du kan då ansöka om ändrat hämtningsintervall av slam.
För avloppsanläggningar med endast bad-, disk- och tvättvatten anslutet kan dispens beviljas om avloppsanläggningen bedöms ha god funktion och inte påverkas negativt av egen slamtömning. Har du exempelvis en markbaserad avloppsanläggning behöver du redovisa ett analysresultat på utgående avloppsvatten. Har du ett minireningsverk behöver du, utöver ett analysresultat, även bifoga servicerapporter samt eventuellt yttrande från leverantören eller servicefirman angående lämpligt hämtningsintervall.
Här kan du läsa mer om provtagning av avloppsvatten:
Provtagning av avloppsvatten Länk till annan webbplats.
Observera att en dispens för ändrat hämtningsintervall är personlig och gäller därför inte nästa ägare vid eventuellt ägarbyte.
Nedan kan du ansöka om ändrat hämtningsintervall i vår e-tjänst:
Kompostering av latrin och slam
Om du vill hantera latrin eller slam på din egen fastighet behöver du därför skicka in en ansökan om dispens. Dispens för eget omhändertagande beviljas om det finns förutsättningar för kompostering och spridning av det färdigkomposterade materialet på din fastighet utan risk för olägenhet.
En grundförutsättning för att kunna få ansökan beviljad är att ditt avlopp har tillstånd och uppfyller dagens miljökrav. Det innebär att om du ansöker om kompostering av slam gör vi också en bedömning av din avloppsanläggning. Om vi inte har genomfört tillsyn av din avloppsanläggning inom de senaste åren kommer vi efterfråga kompletterande uppgifter från dig.
Ansök om installation av torrtoalett samt kompostering av slam och latrin via vår e-tjänst.