Trädgårdsavfall

Vill du bli av med ditt trädgårdsavfall? Nu kan du som bor i någon av våra testområden beställa hämtning av trädgårdsavfall med abonnemang.

Testområden för 2021

Insamlingen av trädgårdsavfall införs stegvis. Från och med 2021 blir områdena Gustavsberg, Mörtnäs, Grisslinge, Hagaberg, Hemmesta, Torsby och delar av Ingarö testområden. En bostadsrättsförening eller samfällighetsförening kan också starta ett abonnemang om den finns i något av testområdena.

Hur går det till?

Trädgårdsavfallet hämtas varannan vecka från mitten av april till mitten av november. Kärlet för trädgårdsavfall ser ut som sopkärlet men har ett ljusgrönt lock och rymmer 370 liter. Efter sista hämtningen för året förvarar du själv kärlet till nästa säsong. Det kan förvaras utomhus även under vintern men ska vara tomt så att det inte fryser sönder.

Ställ fram kärlet dagen före hämtdagen. Det ska placeras där sopbilen normalt hämtar ditt avfall och ha handtaget utåt mot sophämtaren. Det som samlas in går till kompostering.

Hur anmäler jag mig?

E-tjänst Trädgårdsavfall Länk till annan webbplats.

Vad kostar det?

Kostnaden är 1 550 kronor inklusive moms för hela säsongen 2021. En startavgift för utställande av kärl på 350 kronor tillkommer. I samband med att kärlet körs ut får du även veta dina hämtdagar. Om du vill kan du dela abonnemanget med en granne. Den som står på abonnemanget är den som får fakturan.

Vad får läggas i trädgårdsavfallskärlet?

Kärlet ska gå lätt att rulla och inte vara överfullt och locket ska gå att stänga. Avfall som ligger utanför sopkärlet tas inte med. Trädgårdsavfallet ska läggas löst i sopkärlet och utan påsar.

Du kan lägga i:

  • Gräsklipp och löv
  • Häckklipp
  • Ogräs
  • Kvistar och ris, mindre än 3 cm i diameter
  • Vissna blommor och blad från rabatter

Men inte:

  • Säckar, påsar eller annat emballage
  • Blomkrukor eller annan plast
  • Sten och grus
  • Fallfrukt, på återvinningscentralerna kan du lämna fallfrukt så att den blir biogas
  • Invasiva arter, som till exempel björnloka. Läs nedan hur invasiva arter ska hanteras

Hantering av invasiva arter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bor du utanför ett av våra testområden?

Är du intresserad av att teckna abonnemang men bor utanför något av våra testområde kan du lämna intresseanmälan via e-post till varmdo.kommun@varmdo.se eller telefon 08-570 470 00.

Du kan lämna ditt trädgårdsavfall på någon av våra återvinningscentraler eller kompostera trädgårdsavfallet själv på din fastighet.

Text