Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en mycket smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar vildsvin och tamgrisar. Viruset är inte farligt för människor eller andra djur, men det har stora konsekvenser för djurhälsa, lantbruk och livsmedelsproduktion.

Samtliga invånare och verksamheter i kommunen bör vara noggranna med att aldrig lämna eller slänga matrester så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem. Alla typer av charkvaror med griskött som inte upphettats tillräckligt under tillverkningen kan bära på virus.

Eftersom viruset kan överleva lång tid i obehandlade köttprodukter är matrester som hamnar i naturen den största risken för introduktion till svenska vildsvin och tamgrisar. Man har sett att detta är en mycket viktig spridningsväg i andra länder som drabbats.

I det svenska utbrottet har det också uppmärksammats att det är viktigt att upprätta ett gott yttre skydd mot vildsvin på återvinningsanläggningar och andra platser där det kan förekomma matrester.

Sjukdomen är anmälningspliktig och bekämpas enligt epizootilagen.

Hur sprids afrikansk svinpest?

Viruset sprids genom:

  • Direktkontakt mellan infekterade och friska djur.
  • Indirekt via redskap, kläder, fordon, foder eller livsmedelsrester.
  • Människor som reser mellan smittade områden och sprider smitta via skor eller kläder.
  • Vildsvin som bär på smittan.

Spridning via kött och charkprodukter:

  • Viruset kan överleva i flera månader i rått, torkat, rökt eller fryst griskött viruset har även påträffats i jord, gödsel och blod.
  • Infekterat kött eller charkuterier (som korv, skinka eller bacon) kan introducera smittan om det hamnar i naturen eller ges till grisar.
  • Livsmedelsrester som innehåller griskött och kastas i naturen kan ätas av vildsvin som då kan bli smittade.

Symptom hos smittade grisar:

  • Feber
  • Nedsatt aptit
  • Slöhet
  • Hudförändringar (rodnader, blåaktiga fläckar)
  • Blodiga diarréer
  • Plötslig död utan tydliga symptom

Vad kan du göra för att förhindra spridning?

För djurhållare:

  • Håll god hygien och ha tydliga rutiner för besök till djurstallar.
  • Använd skyddskläder och desinfektion.
  • Tillåt inte att grisar får matrester (särskilt inte från köttprodukter).
  • Anmäl misstänkta sjukdomsfall omedelbart till veterinär.
  • Kontrollera tillträde till gården – begränsa besök och fordon.

För jägare:

  • Undvik att sprida smitta genom kläder, utrustning och fordon.
  • Hantera vildsvinskadaver med försiktighet – rapportera döda eller sjuka vildsvin till länsstyrelsen.
  • Lämna aldrig köttavfall i naturen.

För allmänheten:

  • Släng aldrig matrester i naturen, särskilt inte köttprodukter.
  • Respektera restriktioner i smittade områden.
  • Tvätta händer och rengör skor om du varit i områden med vildsvin, särskilt utomlands.
  • Ta aldrig med köttprodukter från länder där Afrikansk svinpest förekommer.
  • Följ kravet på registrering av all grishållning, det kan gälla hobbygrisägare som håller minigrisar och enstaka hushållsgrisar, till jordbruksverket.
  • Tänk på vad du matar med om du har grisar eller kommer i kontakt med vildsvin.

Förebyggande åtgärder:

  • Rapportering: Om du hittar ett dött vildsvin bör du omedelbart rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).​
  • Biosäkerhet: Djurhållare bör upprätthålla strikta biosäkerhetsrutiner för att förhindra smittspridning till tamgrisar.​
  • Respektera regler: Följ myndigheternas rekommendationer och regler för att minimera risken för nya utbrott.​
  • Det är viktigt att sophanteringen på rast- och grillplatser fungerar. Exempelvis att det finns sopkärl och att dessa töms med lämpliga intervall.
  • Besökare bör även via informationsskyltar uppmanas att slänga alla sina sopor i sopkärlen, t.ex. vid ingångar till naturreservat och vid rast- och grillplatser.
  • Upprätta ett gott yttre skydd mot vildsvin på återvinningsanläggningar och andra platser där det kan förekomma matrester.

Genom att fortsätta vara uppmärksamma och följa dessa riktlinjer kan vi tillsammans bidra till att hålla Värmdö fritt från afrikansk svinpest.

Vid misstanke om smitta:

Kontakta omedelbart en veterinär eller ring Jordbruksverkets journummer (036‑12 72 55).

Ju tidigare smittan upptäcks, desto större chans att stoppa spridningen.

Mer information hittar du hos:

Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Gård och djurhälsan Länk till annan webbplats.

Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats.