Fyrverkerier

Fyrverkerier hör ihop med festligheter och den som ansvarar för att tända fyrverkerier bör ta uppgiften på stort allvar. Viktigast är att vara nykter, visar statistik.

Fyrverkerier innehåller explosiva material och får inte köpas, innehas eller hanteras av personer under 18 år. Det är viktigt att känna till de säkerhetsråd och regler som finns kring fyrverkerier och läsa bruksanvisningar i förväg.

Läs mer på myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lokala regler

Det är enligt kommunens ordningsföreskrifter inte tillåtet att använda pyrotekniska varor närmare än 150 meter från de särskilda boendena vid Farsta Slottsvik och Ljung, samt vid servicehusen i Gustavsberg, Hemmesta och på Djurö.

Kommunens ordningsföreskrifter , 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Tillstånd från polisen

Det kan krävas tillstånd från polisen om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område. För fyrverkerier inomhus, vid till exempel en konsert, krävs alltid tillstånd.

Tillstånd från polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Smällare

Även smällare definieras som fyrverkeriprodukter trots att den huvudsakliga effekten är en knall. Smällare är förbjudna i Sverige.

Polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Langning av fyrverkerier

Tyvärr är langning av fyrverkerier till ungdomar under 18 år mycket vanlig, och dessvärre är det ofta barn och ungdomar som skadas i fyrverkeriolyckor. Det enda sättet att få stopp på detta är att vuxna tar sitt ansvar för uppskjutningarna och inte lämnar fyrverkeripjäser fritt till ungdomar.