Strandskydd


Strandskyddet är en förbudslagstiftning och ett generellt skydd som gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag i Sverige. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandlinjen, men i vissa fall kan Länsstyrelsen utöka skyddet till högst 300 meter från strandlinjen.

Strandskyddet syftar till att långsiktigt;

  • trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden, och
  • bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Strandskyddet gör att vi alla kan njuta av fina strandområden samtidigt som vi skyddar viktiga livsmiljöer för djur och växter. Reglerna om strandskydd finns i miljöbalkens 7 kapitel om skydd av områden.

Strandskydd 100 meter

Illustrationer: Ulrika Åkerlund, Boverket, Strandskydd – en vägledning och planering, Handbok 2009:4, utgåva 2. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Inom strandskyddat område får inte;

  1. nya byggnader uppföras,
  2. byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt,
  3. grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller
  4. åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter.

Anläggningar eller anordningar som är förbjudna kan till exempel vara bryggor, pirar, staket, grillplats och parkeringsplatser. Andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv kan vara att fälla träd, muddra, lägga upp massor eller gödsla.

Kontakta kommunen om du vill veta mer om vad som är tillåtet inom strandskyddade områden.

Miljöbalk (1998:808) | Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.

Undantag krav på dispens

Reglerna innebär att tomtägare med fastigheter inom det markerade området, enligt kartan på sidan 7 på länken nedan, är befriade från att söka strandskyddsdispens för vissa kompletteringsåtgärder som komplementbyggnad och vissa tillbyggnader. Observera att det dock kan krävas bygglov för åtgärden.

Komplementbostadshus omfattas inte av begreppet komplementbyggnad och ska därmed inte betraktas som en kompletteringsåtgärd.

Förutom att fastigheten ska vara belägen inom området enligt kartan, på sidan 7 på länken nedan, måste kompletteringsåtgärden uppfylla följande förutsättningar:

  • Kompletteringsåtgärden måste uppföras i sin helhet inom 15 meter från huvudbyggnaden och inte närmre strandlinjen än 25 meter.

Om fastigheten har en tomtplats måste åtgärden uppföras i sin helhet inom tomtplatsen och samtidigt uppfylla förutsättningarna i punkten ovan.

hemfridszon

Illustrationer: Ulrika Åkerlund, Boverket, Strandskydd – en vägledning och planering, Handbok 2009:4, utgåva 2. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Ta del av föreskrifterna här , 573.8 kB.

Kan jag få dispens från strandskyddet?

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område, till exempel bygga en brygga eller en friggebod? Om du har ett särskilt skäl kan du få dispens från strandskyddet. De särskilda skälen står i sin helhet i 7 kap. 18 c–d § miljöbalken och innebär att du kan få dispens om området:

  • är ianspråktaget på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften,
  • är väl avskilt från stranden av till exempel en större väg eller järnväg,
  • behövs för en anläggning som måste ligga vid vatten och behovet inte kan tillgodoses utanför området,
  • behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området,
  • behöver användas för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför strandskyddsområdet,
  • behöver användas för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse.

Miljöbalk (1998:808) | Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.


Lagstiftaren har en restriktiv syn på nya anläggningar i strandskyddade områden, inte minst vid hårt exploaterade kuster, och slår vakt om friluftslivets mer långsiktiga behov (prop. 1997/98:45 del I s. 322 och prop. 2008/09:119 s. 53 och 98–99).

Prop 1997/98:45 m.fl. Länk till annan webbplats.

Även om du får ett beslut om dispens gäller strandskyddet för platsen fortfarande. Dispensen betyder bara att du får tillstånd att genomföra just det bygge eller den åtgärd du har fått dispens för.

Även om du har ett tillämpbart särskilt skäl enligt ovan kan det fortfarande bli ett nej på din ansökan om åtgärden i fråga bedöms strida mot något eller båda av strandskyddets syften enligt 7 kap. 13 § miljöbalken. Se ovan.

Hemfridszon

Illustrationer: Ulrika Åkerlund, Boverket, Strandskydd – en vägledning och planering, Handbok 2009:4, utgåva 2. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Ansökan

Du kan ansöka om strandskyddsdispens samtidigt som du ansöker om bygglov om du vill. Du kommer dock inte kunna nyttja ditt bygglov om dispensen inte blivit beviljad och fått laga kraft. Därför rekommenderar vi att du först ansöker om strandskyddsdispens.

Till en ansökan om strandskyddsdispens vill vi att du bifogar följande handlingar.

  • situationsplan som bygger på Förenklad nybyggnadskarta eller motsvarande, med samtliga byggnader och anläggningar inritade. Helst i skala 1:400, 1:500 eller 1:1000.
    Läs mer om nybyggnadskartor Länk till annan webbplats.
  • fasadritningar, helst i skala 1:100 (gäller byggnader)
  • plan- och elevationsritning (för brygga)
  • planritning (vid nybyggnation och tillbyggnad av huvudbyggnad och komplementbyggnad)
  • gärna fotografier över området som ansökan gäller

Andra typer av handlingar kan komma att begäras efter granskning av ditt ärende. Tänk på att ritningarna ska vara fackmannamässigt/fackmässigt utförda, se exempelritningar.

Checklistor och exempelritningar

Strandskyddsdispens - E-tjänst Länk till annan webbplats.

Ärendegången

När ett ärende inkommer till oss granskar vi det först för att se om ärendet behöver kompletteras. Under handläggningen granskar vi aktuell fastighet för att se om befintliga byggnader/anläggningar är lovligt uppförda.

Exempelvis, om du vill uppföra en ny huvudbyggnad är det en förutsättning att den befintliga huvudbyggnaden är lovligt uppförd. När det är komplett gör vi en initial bedömning om det går att bevilja dispens eller om vi behöver åka ut på platsbesök. Om vi bedömer att en ansökan inte går att bevilja meddelar vi detta till dig. Om det finns möjlighet att göra ändringar i ansökan för att bevilja den meddelar vi dig om detta. Ansökningar som inte går att bevilja på delegation behöver tas till bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden för avgörande. Får du avslag på din strandskyddsansökan har du möjlighet att överklaga kommunens beslut till länsstyrelsen.

Länsstyrelsen granskar

I alla ärenden där kommunen beviljar strandskyddsdispens skickas en kopia av beslutet till Länsstyrelsen i Stockholms län. De granskar alla dispenser och har möjlighet att ompröva kommunens beslut. Du har själv ansvar för att kontrollera om beslutet är överprövat av länsstyrelsen eller överklagat av någon annan. Du ska inte påbörja några åtgärder förrän du har försäkrat dig om att kommunens beslut har vunnit laga kraft.

Handläggningstid

Vi har ingen tidsbegränsad handläggning likt bygglov. Vi eftersträvar att handlägga ditt ärende så skyndsamt som möjligt.

Tillsyn

Det är kommunen som har ansvar för tillsynen inom strandskydd. Omfattas strandskyddsområdet också av ett annat statligt skydd, till exempel ett statligt naturreservat, är det Länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen.

Tillsyn enligt Miljöbalken

Vad händer om någon bryter mot reglerna?

Kommunen startar en utredning när vi får reda på att någon brutit mot bestämmelserna om strandskydd. Personen som brutit mot bestämmelserna blir kontaktad. I vissa fall kan kommunen eller länsstyrelsen ge dispens i efterhand, men inte alltid.

Myndigheten beslutar om vad som ska rättas till om dispens inte kan ges i efterhand. Det kallas föreläggande om rättelse och kan även kombineras med vite.

Även om en förbjuden åtgärd är gjord för länge sedan kan myndigheten besluta om att felet rättas till. Det finns alltså ingen preskriptionstid.

Tillsynsmyndigheten är skyldig att polisanmäla misstänkta brott. Även om anmälan inte leder till åtal kan Länsstyrelsen eller kommunen ändå begära att felet rättas till.

Tips vid köp av strandnära fastighet

Som ny ägare kan du behöva ta bort olovligt uppförda anordningar (till exempel en brygga) om en tidigare ägare har uppfört anordningen utan dispens från strandskyddsbestämmelserna. Som köpare är det viktigt att noga läsa igenom objektbeskrivningen och fråga mäklaren om det är något som upplevs som oklart.

Ta reda på om det finns dispens för en anordning, även om det i objektbeskrivningen står att det finns ett ”servitut”. Be även att få se dispensbeslut för byggnader/anordningar inom strandskydd om de är uppförda efter år 1975.

Mäklaren har en skyldighet att ge köparen de upplysningar som den kan behöva om objektet och andra förhållanden som har samband med överlåtelse enligt Fastighetsmäklarinspektionen.

Avgift

En avgift tas ut för prövning av ansökan enligt gällande taxa.

Taxor och avgifter - Värmdö kommun

Vill du lära dig mer om strandskydd?

Vägledning om strandskydd Länk till annan webbplats.

Rättspraxis om byggnader, anläggningar och åtgärder Länk till annan webbplats.

Dispens från strandskydd | Länsstyrelsen Stockholm Länk till annan webbplats.