Tillsyn enligt miljöbalken
Tillsyn enligt miljöbalken handlar om att kontrollera och säkerställa att verksamheter och verksamhetsutövare (exempelvis fastighetsägare) och åtgärder följer de regler som finns för att skydda miljön. Detta innebär att myndigheter som länsstyrelser och kommuner har ansvar för att övervaka att miljölagar och se till att föreskrifter följs. I Värmdö kommun är det bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden som främst är tillsynsmyndighet när det gäller miljöbalken.
Vad är tillsyn?
Tillsyn är en process där en myndighet ser till att lagar, regler och föreskrifter följs enligt miljöbalken. Tillsyn är en viktig funktion för att upprätthålla rättssäkerhet och skydda allmänna intressen och enskilda intressen inom områden som exempelvis miljö.
Vem riktas tillsynen mot?
Tillsyn riktas mot den eller de som ansvarar för en verksamhet eller åtgärd som omfattas av regler och bestämmelser enligt miljöbalken. Det kan vara privatpersoner i form av fastighetsägare, organisationer, företag eller offentliga aktörer.
Områden för tillsyn?
Nedan ser du exempel på olika områden som bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden har ansvar för att utöva tillsyn över:
- Strandskyddat område, d.v.s. områden som inte berörs av statliga områdesskydd som exempelvis statliga naturreservat.
- Anmälningspliktig vattenverksamhet.
Tillsynsmyndigheten har inte skyldighet att lösa tvister mellan enskilda när gällande bestämmelser i miljöbalken eller lagen med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet (LSV) har följts. Då kan de tvistande hänvisas att lösa tvisten på annat sätt. Om det inte är möjligt att lösa tvisten i samförstånd med alla inblandade kan en civilrättslig process behövas.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet över statliga naturreservat.
Vad händer om någon inte följer bestämmelserna i miljöbalken, en dom eller beslut?
Om någon inte följer bestämmelserna, beslut eller domar kan bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden vidta olika åtgärder för att säkerställa att dessa efterlevs. Om det finns möjlighet att bevilja en strandskyddsdispens i efterhand för en åtgärd kommer byggnadsnämnden att informera om detta.
Förbud
Förbud enligt miljöbalken innebär att en viss verksamhet eller åtgärd förbjuds för att skydda allmänna intressen.
Exempelvis kan en fastighetsägare eller ett företag förbjudas att fortsätta klippa gräs i ett område eller fälla träd.
Föreläggande
Ett föreläggande enligt miljöbalken innebär ett krav från en myndighet på att en person eller verksamhet måste vidta vissa åtgärder för att rätta till åtgärder som strider mot miljöbalkens bestämmelser, domar eller beslut eller för att förhindra miljöskador uppstår.
Exempelvis kan en fastighetsägare eller ett företag föreläggas om att ta bort en byggnad eller brygga.
Vite
Både förbud och föreläggande kan kombineras med ett vite.
Om föreläggande inte följs
Om den som förelagts inte har följt föreläggandet eller förbudet har bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden möjlighet ansöka om utdömande av vite hos mark- och miljödomstolen. Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden har även möjlighet att begära handräckning av Kronofogden för att de ska genomföra föreläggandet.
Så här gör du en tillsynsanmälan
Fråga först
Undrar du vad det är som byggs, om det finns strandskyddsdispens eller vattenverksamhet för en åtgärd eller vad som är tillåtet att göra på en tomt? Kontakta i första hand servicecenter på telefon 08-5704700 eller mejla servicecenter@varmdo.se. De kan även svara på om det finns tidigare eller pågående tillsynsärenden på en fastighet.
Anmäl sedan
En anmälan kan göras per telefon, per brev eller e-post. För att minimera missförstånd ser vi gärna att du lämnar anmälan skriftligt.
Tänk på att alla uppgifter och handlingar du lämnar i din tillsynsanmälan blir offentliga. Det betyder att alla har möjlighet att ta del av dem. Om du av någon anledning vill vara anonym är det viktigt att du inte lämnar några uppgifter som kan spåras till dig, då de inte kan tas bort i efterhand. Observera att om du väljer att vara anonym så kan vi inte återkoppla till dig, utan du ansvarar själv för att följa ärendets handläggning.
Tills vidare gör du tillsynsanmälan via blankett på länken nedan: