Är ni med i kampen mot skräpet? - Anmälan öppnar 1 mars

Varje vår deltar Värmdö kommun i Skräpplockardagarna (tidigare Vi håller rent), som är Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

2020 deltog över 5000 unga hjältar runt om på Värmdö och 712 520 hjältar runt om i landet!

Skolor och förskolor, både kommunala och privata samt ungdomsföreningar anmäl er till Skräpplockardagarna senast den 31 maj 2021. Anmälan öppnar 1 mars!

Anmäl er Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta hand om skräpet

Ni tar själva hand om det skräp ni samlat in. Skolor och förskolor lämnar insamlat skräp vid sina ordinarie sophanteringsplatser. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och åk eventuellt till en återvinningscentral om möjlighet finns.

Öppettider på kommunens återvinningscentraler

Tekniska driftavdelningen kan hjälpa till att ta hand om det insamlade skräpet om ni inte har möjlighet att ta er till en återvinningscentral. Gör en anmälan via e-tjänsten Länk till annan webbplats. välj område park och grönytor, använd kartan för att pricka ut vart påsarna finns.

Anpassningar i samband med Corona

Skräpplockardagarna sker utomhus och kan genomföras i mindre grupper med gott avstånd.

Bra att tänka på när du plockar skräp med barn

Prata om skräpet

Skräpplockning med barn är en pedagogisk aktivitet. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att lära sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp. Det finns många sätt att arbeta pedagogiskt både innan, under och efter skräpplockningen.

Var uppmärksam på farligt skräp

Gå igenom med barnen vad man får och inte får plocka innan ni ger er ut. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor, döda djur och liknande bör en vuxen ta hand om. Vi rekommenderar att barn alltid har handskar när de plockar skräp. Mindre barn bör inte gå ut och plocka ensamma och aldrig vid potentiellt farliga områden som vägar, sjöar och hav.

Följande skräp bör inte barn plocka:

  • Trasigt glas
  • Vassa föremål av trä, metall eller plast
  • Batterier
  • Medicinskt avfall (medicinflaskor, kanyler)
  • Olja, oljefat
  • Kondomer

Undvik vägar och fågelskyddsområden

Det kan vara lockande att plocka skräp längs våra bilvägar där det tyvärr ofta ligger en hel del skräp. Men vägstädning klassas som vägarbete och kräver särskild utbildning i bland annat trafiksäkerhet. Tänk på att vägområdet kan sträcka sig flera meter från vägen och inkludera både vägren och diken.

Försäkringar för små skräpplockare

Håll Sverige Rent har inga försäkringar för skräpplockare, utan det är den som anordnar den enskilda skräpplockaraktiviteten som står för försäkring. Exempelvis en skola för eleverna eller en förening för sina medlemmar.

Mer information

Har ni ytterligare frågor om avfallshanteringen eller annat är ni välkomna att vända er till servicecenter 08-570 470 00 alternativt varmdo.kommun@varmdo.se med dessa.

Mer information om Skräpplockardagarna finns på 

Håll Sverige Rent Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.