Allmän information om små avlopp och enskilt vatten
Här hittar du övergripande information om små avlopp, torra toalettlösningar och enskilt vatten. Vill du veta mer om respektive område kan du klicka dig vidare till våra andra temasidor med mer fördjupad information.
Små avlopp, torra toalettlösningar och enskilt vatten – vad är det?
Med små avlopp (ibland kallade enskilda avlopp) avses avloppssystem som inte är kopplade till det kommunala avloppsnätet. Små avloppsanläggningar är en miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken. Det är inte tillåtet att släppa ut orenat avloppsvatten i sjöar, vattendrag, diken eller direkt i marken. Avloppsvatten måste tas omhand och renas på lämpligt vis, oavsett om du har ett permanent- eller fritidsboende. Orenat avloppsvatten riskerar annars att bidra till övergödning och algblomning i våra hav och sjöar och riskerar att förorena dricksvattnet. Små avlopp pekas ut som en betydande faktor som påverkar statusen i kommunens vattenförekomster.
Om du äger en fastighet som inte har tillgång till kommunalt vatten och avlopp, behöver du som fastighetsägare ordna en egen lösning för vatten och avlopp. Som fastighetsägare är du ansvarig för såväl utförande som för den fortsatta driften och skötseln av anläggningen.
Både avloppsvatten från bad, disk och tvätt (BDT) och från vattentoalett (WC) definieras som avloppsvatten som behöver renas i olika grad. Det finns en mängd olika tekniska lösningar för rening av avloppsvatten, detta kan du läsa mer om i våra riktlinjer och på Avloppsguiden.se:
Exempel på avloppsanläggningar för WC-och BDT-vatten:
- WC-vatten leds till sluten tank, BDT-vatten leds till separat rening (se nedan)
- WC- och BDT-vatten leds till slamavskiljare och markbädd med fosforfälla eller kemisk fällning av fosfor
- WC- och BDT-vatten leds till minireningsverk eller prefabricerad anläggning
Exempel på avloppsanläggningar för BDT-vatten:
- BDT-vatten leds till slamavskiljare och infiltrationeller markbädd
- BDT-vatten leds till prefabricerad reningsanläggning
- BDT-vatten leds till gråvattenfilter
Olika typer av avloppsanläggningar har också olika behov av skötsel och kontroll. Här kan du läsa mer om detta:
Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun är den nämnd som ansvarar för att bedriva tillsyn på små avloppsanläggningar, för att säkerställa att anläggningarna inte orsakar olägenhet för människors hälsa och miljön. Mer om varför vi gör tillsyn och hur det går till kan du läsa om här:
Små avloppsanläggningar kräver tillstånd från nämnden. Det betyder att du behöver ansöka om och beviljas tillstånd innan du får anlägga ett nytt avlopp. Du kan även behöva anmäla ändring om du ska göra mindre förändringar på din avloppsanläggning. Här kan du läsa mer vad som gäller när du ska ansöka om nytt tillstånd eller anmäla en ändring:
Torra toalettlösningar
Om fastigheten saknar vattentoalett finns det i stället vanligtvis en torr toalettlösning av något slag. En torr toalettlösning kan bestå av ett traditionellt utedass, urinseparerande torrtoalett, förmultningstoalett eller förbränningstoalett. Även torra toalettlösningar kräver tillstånd från bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden och de ingår även i nämndens tillsynsansvar. För att få kompostera slam och latrin behöver du ansöka om dispens från avfallsföreskrifterna.
Här kan du läsa mer om torrtoaletter och hantering av latrin och urin:
Här kan du läsa mer om att kompostera slam:
Enskild dricksvattenförsörjning
Enskild dricksvattenförsörjning innebär att du får ditt dricksvatten från en enskild dricksvattentäkt. En sådan vattentäkt består vanligtvis av en borrad eller grävd brunn, men det kan även utgöras av en avsaltningsanläggning (för havsvatten) eller en ytvattentäkt (exempelvis från en insjö). Här kan du läsa mer om enskilt dricksvatten:
Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp
I Värmdö kommun finns riktlinjer för prövning och tillsyn av små avloppsanläggningar.
Riktlinjerna beskriver nämndens arbete med små avlopp i kommunen, och fungerar som vägledning och stöd för både fastighetsägare och entreprenörer samt kommunens miljöinspektörer. Riktlinjerna fungerar som en utgångspunkt vid prövning och tillsyn, men en bedömning görs alltid i varje enskilt fall utifrån lagstiftning, lokala förutsättningar och miljömässiga krav.
För dig som planerar att göra ett nytt avlopp kan du i riktlinjerna få information om möjliga tekniska lösningar och hur hög reningsgrad som avloppsanläggningen behöver ha. I Värmdö kommun är det oftast hög skyddsnivå på grund av tunna jordlager och närheten till sjöar, vattendrag och enskilda dricksvattenbrunnar.
På vår sida om ansökan och anmälan hittar du även mer information om t.ex. vilka handlingar du behöver skicka in när du ansöker om olika tekniska lösningar.
Vad bör du som funderar på att köpa en fastighet med enskild VA-försörjning tänka på?
Som köpare har du en undersökningsplikt, vilket innebär att du ansvarar för att ta reda på statusen för både vatten- och avloppsanläggningen. Om du ska köpa hus med enskild VA-försörjning är det därför viktigt att kontrollera följande:
- att det finns en avloppsanläggning med giltigt tillstånd
- om det finns några krav på att åtgärda avloppsanläggningen på fastigheten
I första hand rekommenderar vi att du frågar mäklaren och nuvarande fastighetsägare om tillstånd finns, eller om det finns något krav på åtgärd av befintlig avloppsanläggning i form av ett föreläggande eller förbud. Det går också bra att kontakta servicecenter för att ta reda på vad som gäller för den aktuella fastigheten.
Information om avloppssystemet bör framgå av det tillstånd som beviljats för anläggningen. Om tillstånd saknas eller om du är osäker på anläggningens utformning och funktion, rekommenderar vi att du kontaktar kommunens miljöinspektörer för vägledning.
Behöver du begära ut allmänna handlingar för fastigheten kan du göra det här:
Mer information om vad du ska tänka på angående vatten och avlopp vid husköp hittar du här:
Ska du bygga nytt eller bygga till?
När du ska bygga nytt hus, eller göra en om- eller tillbyggnad av ditt hus behöver du söka bygglov. I vissa fall behöver du samtidigt redogöra för hur du planerar att lösa avlopp på fastigheten, alternativt för hur ditt befintliga avlopp ser ut och hur det är dimensionerat.
Om avloppsanläggningen inte uppfyller dagens krav på rening eller om avloppsvattnets mängd eller sammansättning ändras väsentligt genom utbyggnaden, behöver anläggningen uppgraderas. Om du ska anlägga en ny avloppsanläggning behöver du ansöka om tillstånd, i god tid innan arbetet ska påbörjas.
Om du vill koppla på en ytterligare byggnad till en befintlig avloppsanläggning behöver du också ansöka om tillstånd innan åtgärden utförs.
Observera att även om du har fått bygglov för en ny byggnad eller en om- eller tillbyggnad, så får du inte samtidigt tillstånd för avloppet. Du behöver separat ansöka om tillstånd för nytt avlopp eller för anslutning till befintligt avlopp. Detta beror på att bygglov prövas med stöd av plan- och bygglagen, medan avloppsanläggningen prövas med stöd av miljöbalken.
Lösa avloppet gemensamt med fler fastigheter
På öar i skärgården kan det vara en extra stor utmaning att lösa vatten- och avloppsfrågan. I relativt tätbebyggda områden kan det vara mer ekonomiskt och praktiskt om fastighetsägare går samman och gör gemensamma lösningar. Kostnaden för vatten och avlopp blir mindre för varje fastighetsägare om arbetet sker vid ett och samma tillfälle och flera delar på notan.
Kommunen ser positivt på gemensamma lösningar för rening av avloppsvatten. Finns det planer på gemensamma lösningar i området är det viktigt att detta initiativ påbörjas i god tid innan arbetet ska påbörjas, särskilt om väldigt många fastigheter ska anslutas. Att bilda en förening och leda avloppsvattnet till en gemensam anläggning tar normalt längre tid än att ordna enskilda lösningar.