Ansökan och anmälan små avlopp

Små avloppsanläggningar kräver tillstånd. Det betyder att du behöver ansöka om och beviljas tillstånd innan du får anlägga ett nytt avlopp.

Du kan även behöva skicka in en anmälan om ändring om du ska göra mindre förändringar på din befintliga avloppsanläggning. På den här sidan får du information om vad som gäller när du ska ansöka om nytt tillstånd eller anmäla en ändring.

Om du ska anlägga ett nytt avlopp eller göra åtgärder på din befintliga avloppsanläggning behöver du i stort sett alltid ansöka om tillstånd eller anmäla ändring.

Är du osäker på om det du ska göra kräver tillstånd eller anmälan, så kan du alltid kontakta oss innan du skickar in din ansökan/anmälan.

Åtgärder som kräver tillstånd eller anmälan betyder att du först måste ansöka om tillstånd för eller anmäla den planerade åtgärden till kommunen. Din ansökan eller anmälan granskas av en handläggare som bedömer om åtgärden är lämplig utifrån ett miljö- och hälsoskyddsperspektiv. Du behöver därför invänta kommunens beslut innan du får vidta några åtgärder.

Tillståndspliktiga åtgärder

För att få anlägga en helt ny avloppsanläggning behöver du tillstånd från kommunen. Detta gäller oavsett om det är en anläggning för WC-avlopp, WC- och bad-, disk- och tvättavlopp (BDT-avlopp) eller enbart BDT-avlopp. Detta gäller även om den nya lösningen ska ersätta en befintlig anläggning på fastigheten. När du har ansökt om tillstånd behöver du alltid invänta vårt skriftliga beslut innan du får påbörja anläggandet.

Du behöver även ansöka om tillstånd om du vill ansluta en eller flera byggnader till din befintliga avloppsanläggning.

Tänk på att tillståndet gäller för precis den tekniska lösning du har ansökt om och på exakt den placering som du har presenterat på situationsplanen (kartan). Har du redan fått ett tillstånd beviljat men inte anlagt avloppet än, och du vill t.ex. byta fabrikat på reningsanläggning eller ändra placering? Då behöver du ansöka om detta för att du ska få ett nytt (ändrings-)tillstånd.

Anmälningspliktiga åtgärder

Om du vill göra ändringar på din befintliga avloppsanläggning behöver du anmäla detta. Beroende på hur omfattande ändringar du vill göra kan det innebära att det kräver tillstånd istället för anmälan.

Anmälningspliktiga åtgärder kan t.ex. vara något av följande:

  • Installation av förfällning (kemfällning) av fosfor
  • Koppla bort WC från en befintlig avloppsanläggning
  • Gräva om en markbädd eller infiltration, på samma placering som tidigare (förutsatt att giltigt tillstånd finns) och med samma teknik

Vad kräver varken tillstånd eller anmälan?

Vissa åtgärder får du göra utan att ansöka om tillstånd eller anmäla åtgärden, t.ex:

  • Byte av slamavskiljare eller sluten tank, förutsatt att slamavskiljaren eller tanken har likvärdig funktion och placeras på samma ställe
  • Installation av luftningsrör/inspektionsrör på en markbädd eller infiltration
  • Underhåll av avloppsanläggningen, så som
    • Backspolning av infiltrationsledningar
    • Byte av fosforfiltermaterial
    • Byte/ersätta vissa tekniska delar i avloppsanläggningen, t.ex. pump, larm, etc.

När du ska anlägga en ny avloppsanläggning behöver du först välja vilken teknisk lösning du vill ha, och var på fastigheten den ska placeras. Olika tekniska lösningar har olika egenskaper och skötselbehov och passar olika bra beroende på hur fastigheten ser ut, och vilken typ av avloppsvatten den ska rena (WC-avlopp, WC- och BDT-avlopp eller enbart BDT-avlopp). På avloppsguiden.se kan du läsa mer om tekniska lösningar: Avloppsteknik - Avloppsguiden Länk till annan webbplats.. Du kan även läsa vidare i våra riktlinjer Länk till annan webbplats. om exempelvis grundkrav och vad vi bedömer i en ansökan.

Du kan antingen välja att göra en egen avloppslösning (för en eller flera hus på en fastighet) eller gå ihop med dina grannar och komma överens om att söka för en gemensam avloppslösning för flera fastigheter.

Ta kontakt med konsulter eller entreprenörer för att få förslag på anläggningar som kan passa på din fastighet, och begär gärna in flera offerter att jämföra mellan.

Vi som tillsynsmyndighet kan tyvärr inte ge råd om vad du ska anlägga eller var på fastigheten det ska anläggas, utan vi granskar och bedömer det som du ansöker om. Varje fastighet har dessutom olika förutsättningar, som gör att olika lösningar kommer passa olika bra på olika platser. Detta bedöms i varje enskilt fall. Det är därför svårt att svara på förhand om en viss teknik kommer att godkännas på just din fastighet.

Har du frågor om en specifik anläggning och vilka eventuella krav den uppfyller är du välkommen att kontakta oss. Vi kan t.ex. ge information om vi har bedömt tekniken tidigare och vilken skyddsnivå den klarar. Vi har även möjlighet att ge en preliminär bedömning om vilken skyddsnivå det är på din fastighet, även om det slutligen avgörs av handläggaren i respektive ärende. Kontaktuppgifter m.m. hittar du överst på sidan.

För handläggning av ansökningsärenden tar vi ut en avgift. För ansökningsärenden är det vanligtvis en fast avgift som ska motsvara den tid ett ansökningsärende i genomsnitt tar. I vissa typer av ärenden tar vi istället ut en timavgift för den faktiska handläggningstid som ärendet tar.

Här hittar du taxa för miljöområdet och aktuella avgifter för året:

Tänk på att avgift tas ut även för ärenden som inte fullföljs av någon anledning, t.ex. på grund av att de återkallas av den som söker eller avvisas på grund av att ansökan inte blir komplett.

Generella skyddsavstånd

Vissa skyddsavstånd behöver i regel alltid uppfyllas som minimum. Vi tillämpar de generella skyddsavstånden enligt Havs- och vattenmyndighetens allmänna råd (HVMFS 2016:17):

  • Slamavskiljare till dricksvattentäkt - minst 20 meter
  • Avloppsanläggning till dricksvattentäkt - minst 20 meter
  • Täthetsprövade ledningar till dricksvattentäkt - minst 10 meter
  • Avloppsanläggning till ytvatten - minst 10 meter, helst mer än 30 meter
  • Slamavskiljare till bostadshus – minst 10 meter
  • Avloppsanläggning till tomtgräns - minst 4 meter
  • Spridarledning till högsta grundvattennivå – minst 1 meter

Utgångspunkten är att en avloppsanläggning alltid bör placeras nedströms dricksvattentäkter och energibrunnar. Vilket avstånd som är motiverat beror på de geologiska och topografiska förhållandena på platsen samt vilken typ av avloppsvatten som släpps ut.

I Värmdö kommun består markförhållandena till stor del av berg med tunna jordlager vilket medför att längre skyddsavstånd än de minsta rekommenderade ofta är motiverat.

Hög eller normal skyddsnivå?

I varje ansökningsärende ska vi bedöma om det är normal eller hög skyddsnivå på platsen, för miljöskydd respektive hälsoskydd. Om det är hög skyddsnivå för miljö- eller hälsoskydd betyder det att avloppsvattnet behöver renas i högre grad. Det gäller t.ex. om det är nära till dricksvattenbrunnar som behöver skyddas, eller nära till kustvatten som idag är påverkat av övergödning.

Tabellen nedan anger olika skäl som gör att hög skyddsnivå ska tillämpas:

Skäl för hög skyddsnivå

Miljöskydd

Hälsoskydd

Närhet till dricksvattentäkt/-er

 

Närhet till allmän badplats

 

Närhet till sjöar och vattendrag

 

Närhet till hav

 

Inom vattenskyddsområde

Inom skyddade områden där avloppsanläggningen kan riskera att påverka det skyddade intresset

Inom områden där den sammanlagda belastningen är eller riskerar att bli hög på grund av antalet utsläppskällor

I denna tabell framgår vilken typ av avloppsanläggning som uppfyller normal eller hög skyddsnivå för miljöskydd.

 

Normal skyddsnivå

Hög skyddsnivå

Avloppsanläggning med WC anslutet

Sluten tank

Slamavskiljare + fosforavlastad markbädd eller infiltration

Slamavskiljare + infiltration eller markbädd

X

Minireningsverk eller prefabricerad anläggning som uppfyller normal skyddsnivå

X

Minireningsverk eller prefabricerad anläggning som uppfyller hög skyddsnivå

Avloppsanläggning med enbart BDT-avlopp anslutet

Exempelvis:

· Slamavskiljare + infiltration

· Slamavskiljare + markbädd

· Prefabricerad reningsanläggning

Ansökan gör du enklast i vår e-tjänst: Små avlopp - ansökan/anmälan Länk till annan webbplats.. För att kunna ansöka via e-tjänsten behöver du ha Bank-ID för att kunna signera ansökan. I annat fall kan du ansöka i blankettform, då gör du en skriftlig underskrift av ansökan.

I blanketten och vår e-tjänst framgår vilka allmänna uppgifter vi behöver om dig som söker och din fastighet.

Vill du att någon annan person ska vara din kontakt med bygg- och miljöavdelningen behöver du fylla i en fullmakt åt den personen. Här hittar du mer information om detta samt blankett för fullmakt:

I ansökan behöver du fylla i fullständiga uppgifter om vilken teknisk lösning som du vill installera på fastigheten för att rena ditt avloppsvatten. Med fullständiga uppgifter menar vi bland annat att det behöver framgå vilket fabrikat på anläggning du söker om, vilken specifik modell det avser, hur infiltrationen eller markbädden ska byggas upp (mått och material), vilken våtvolym och/eller kapacitet anläggningen har och hur utsläppspunkten ska utformas.

Till ansökan ska du alltid bifoga en situationsplan (karta) där avloppsanläggningen och alla dess delar ska ritas ut. Det ska gå att följa avloppsvattnets väg, från ledningsdragning från de hus som ska anslutas – till avloppsanläggningens slutliga utsläppspunkt, t.ex. en singelbädd.

Beroende på vilken typ av avloppsanläggning du ansöker om kan du behöva bifoga ytterligare bilagor, se mer nedan.

Om ansökan är komplett från start kommer vi kunna handlägga ditt ärende snabbare. Om ditt ärende inte är komplett tar det längre tid, men du får alltid möjlighet att kompletta din ansökan om du inte har lyckats få med alla uppgifter.

Bilagor till din ansökan

Tänk på att bilagor som bifogas i e-tjänsten behöver vara i pdf-format.

Situationsplan

Till alla ansökningar behöver du bifoga en situationsplan, det vill säga en karta. I de flesta fall kan du använda kommunens tomtkarta. Tomtkartan kan du själv spara ned som pdf eller skriva ut från vår webbkarta https://karta.varmdo.se/?m=tomtkartan Länk till annan webbplats. . Det går även bra att beställa en utskrift (mot en avgift) av kartan här: Beställning av tomtkarta Länk till annan webbplats.

Det går också bra att använda karta för små avlopp och strandskydd, en nybyggnadskarta eller förenklad nybyggnadskarta annan motsvarande karta som uppfyller grundkraven nedan.

Grundkrav på situationsplanen

Situationsplanen ska vara skalenlig (med skalstock), innehålla fastighetsgränser och fastighetsbeteckningar, vägar, eventuell strandlinje och strandskyddslinje, byggnader (befintliga och eventuellt planerade) och andra topografiska objekt samt höjdkurvor med minst 2 meters ekvidistans.

Situationsplanen ska innehålla följande uppgifter:

  • ledningsdragning som visar vilka hus som ska anslutas till avloppsanläggningen
  • avloppsanläggningens placering (alla delar som ingår i anläggningen ska ritas ut, t.ex. pumpbrunn, slamavskiljare, reningsanläggning, singelbädd)
  • placering av närliggande vattenbrunnar inom 100 meter (om placeringen av närliggande vattenbrunnar ligger utanför kartbild, ange med pil avstånd och riktning)
  • placering av närliggande energibrunnar inom 50 meter
  • uppställningsplats/angöringsplats för slamtömningsfordon

Nedan följer exempel på situationsplaner för olika typer av reningsteknik.

Om ansökan gäller infiltration eller markbädd

Markbaserade reningsanläggningar så som markbädd eller markinfiltration är tekniska lösningar som använder marken för att rena avloppsvattnet, och de kan utformas på flera olika sätt. De kan utformas antingen som konventionella bäddar med spridarlager och infiltrationslager eller med kompaktmoduler av olika fabrikat. En markbädd kan även utformas som en tät eller öppen bädd. Kompaktmoduler minskar normalt sett ytan som krävs för infiltrationen eller markbädden.

Markens egenskaper avgör om det är lämpligt att anlägga en infiltration eller en markbädd. För att kunna bedöma om förutsättningarna är lämpliga för markbaserad rening på din fastighet och att anläggningen är tillräckligt dimensionerad behöver marken undersökas och underlag skickas in till oss.

Vid markbaserad rening kan följande bilagor behöva redovisas:

  • Resultat från jordartsanalys (siktanalys eller perkolationstest)
  • Tvärsektionsritning
  • Läggningsanvisningar

Utöver detta kan du även behöva gräva en provgrop. Mer om provgrop och respektive bilaga kan du läsa mer om nedan.

I en infiltrationsanläggning renas vattnet genom att det rinner genom naturliga jordlager och sprids via marken till grundvattnet. Infiltrationsanläggningar är lämpliga vid tillräckligt genomsläppliga jordlager.

Markbädd är lämpligt att använda där det inte passar att infiltrera avloppsvatten, det vill säga om marken består av lera eller andra täta jordlager. Eftersom en markbädd samlar upp det renade avloppsvattnet i en uppsamlingsledning i botten har anläggningen ett utlopp, därför behövs det även en singelbädd efter markbädden.

Provgrop (infiltration och öppen markbädd)

Om du ska anlägga en infiltrationsanläggning eller en öppen markbädd behöver du gräva en provgrop där anläggningen ska placeras. Provgropen ska vara minst 2 meter djup, eller grundare om berg eller grundvatten påträffas tidigare. Syftet med provgropen är att ta reda på avståndet från markytan ned till grundvattennivån eller berg.

Jorden ska vara tillräckligt mäktig (djup) så att avståndet från avloppsanläggningens spridarrör ner till grundvattenyta eller fast berggrund är minst en meter. Detta kallas för vertikalt skyddsavstånd.

Om du ska anlägga en tät markbädd behöver du inte gräva en provgrop.

Exempel på hur en provgrop kan se ut:

Måttsatt tvärsektionsritning (infiltration och markbädd)

För såväl konventionella markbäddar och infiltrationsbäddar som bäddar med kompaktmoduler behöver du bifoga en måttsatt tvärsektionsritning.

En tvärsektionsritning visar hur anläggningen ska byggas upp och hur den ska placeras i förhållande till befintlig marknivå. Ta gärna hjälp av våra exempelritningar här nedan för tvärsektionsritningar.

Tänk på att de tvärsektionsritningar som leverantören tillhandahåller om du ska använda kompaktmoduler inte alltid är tillräckliga, eftersom du behöver visa hur anläggningen ska byggas upp på just din fastighet utifrån markförhållandena på plats.

Läggningsanvisningar vid användning av kompaktmoduler (infiltration och markbädd)

Om du ansöker om en markbaserad avloppsanläggning med kompaktmoduler behöver du bifoga aktuella läggningsanvisningar för det fabrikat du ska använda. Läggningsanvisningarna skiljer sig åt mellan olika fabrikat och det är därför viktigt att kontrollera exakt vad som gäller för just de moduler som du planerar att använda i din anläggning.

Resultat från perkolationstest/siktanalys (infiltration)

För att en infiltrationsanläggning (konventionell eller med kompaktmoduler) ska fungera så ska jorden ha en tillräcklig infiltrationskapacitet, det vill säga inte vara för finkornig, men inte heller för grovkornig.

För att ta reda på markens genomsläpplighet behöver en jordartsanalys utföras, vilket kan utföras i form av en siktanalys eller ett perkolationstest (med LTAR-värde som resultat). Resultatet från analysen ska redovisas i din ansökan.

En siktanalys eller ett perkolationstest visar vad marken har för egenskaper;

  • Om jorden är för finkornig är den för tät (lera, leriga moräner) för att ta hand om det smutsiga avloppsvattnet.
  • Om jorden är för grovkornig rinner det smutsiga vattnet för snabbt ner till grundvattnet utan tillräcklig rening.

Detta gäller även vid upplyfta infiltrationer, eftersom det renade avloppsvattnet ska kunna tas emot av marken. Olika leverantörer av kompaktmoduler kan även ha särskilda krav på utformning baserat på vad jordartsanalysen visar (det framgår då av läggningsanvisningarna).

Handläggningstid

Handläggningstiden för en avloppsansökan beror delvis på vilken tid under året ansökan skickas in, och om ansökan behöver kompletteras eller ändras under ärendets gång. Från det att handläggning har påbörjats så är det bra att räkna med omkring två till tre månader innan själva gräv- och anläggningsarbetet kan påbörjas.

Handläggningstiden förkortas avsevärt om ansökan är komplett, samt genomtänkt och anpassad utifrån fastighetens förutsättningar, när den skickas in.

Under vår och sommar är det många som ansöker om avlopp samtidigt vilket innebär att handläggningstiderna under denna period kan vara något längre. Vintertid påverkas handläggningstiden av vädret, då snö och is kan påverka både möjligheten att utföra platsbesök samt möjligheten för slamtömningsentreprenören att svara på remisser gällande förutsättningar för slamtömning.

Du skickar in din ansökan

Din ansökan registreras och fördelas inom 1-2 veckor till en handläggare. Handläggaren kontrollerar om ansökan är komplett, det vill säga att vi har fått in de handlingar och uppgifter som behövs för att påbörja utredningen av ditt ärende.

Ärendet är komplett alternativt behöver kompletteras

Om ärendet är komplett kommer handläggaren kontakta dig, vanligtvis via e-post, med information om vad som är nästa steg i ärendet.

Om ärendet inte är komplett kommer handläggaren att skicka ut en begäran om komplettering till dig där det framgår vad vi saknar för handlingar eller uppgifter. Du får ett datum då uppgifterna senast behöver skickas in.

Observera att om du inte skickar in de uppgifter som vi efterfrågar kan din ansökan avvisas. Timavgift tas ut för den handläggningstid som lagts ned i ärendet.

Remiss och grannhörande

 

Remiss till berörda

I vissa fall behöver ärendet skickas på remiss till andra berörda myndigheter för att få tillräckligt utredningsmaterial för att kunna fatta beslut i ärendet.

Remisser som skickas kan exempelvis gälla möjlighet att utföra slamtömning av avloppsanläggningen. Det kan även vara fråga om att hämta in upplysningar eller bedömning från annan myndighet, utifrån att fastigheten ligger inom exempelvis ett naturreservat eller att det finns en fornlämning på fastigheten. Remissinstansen får cirka 4 veckor på sig att lämna synpunkter eller information.

Om det kommer in synpunkter på din ansökan så skickar vi dem till dig.

Grannhörande

Grannar som kan vara berörda av planerad anläggning får möjlighet att yttra sig i ärendet. Berörda grannar blir informerade om vilken typ av anläggning som planeras och var den är tänkt att placeras. Grannarna får vanligtvis tre veckor på sig att inkomma med synpunkter. De får även möjlighet att exempelvis rita ut dricksvattenbrunnar på situationsplanen eller justera placeringen om den är felaktigt utritad.

Om det kommer in synpunkter på din ansökan så skickar vi dem till dig så du får möjlighet att se över din ansökan och/eller bemöta inkomna synpunkter.

Platsbesök

Handläggaren gör i vissa fall ett platsbesök på fastigheten för att bedöma förutsättningarna för den anläggning som du har sökt för.

Handläggaren kommer informera dig innan platsbesöket sker och kontaktar dig efter besöket vid eventuella frågor eller om någon ändring av ansökan behöver ske.

Bedömning

En samlad bedömning görs i varje enskilt fall utifrån de uppgifter som inkommit i ansökan, besök på fastigheten, val av teknik, granskning av kartunderlag, skyddsnivå samt eventuella synpunkter från berörda som har hörts i samband med grann- och remissyttranden.

I bedömningen tar vi bland annat hänsyn till:

  • närhet till dricksvattenbrunnar
  • närhet till ytvattenrecipienter och potentiella badplatser
  • grundvattennivån på platsen
  • om marken på din fastighet lämpar sig för den föreslagna anläggningen
  • skyddsnivå för miljö- och hälsoskydd och om anläggningen uppfyller kraven för den bedöma skyddsnivån
  • omgivande/berörda grannars yttrande i ärendet
  • yttranden från andra myndigheter

Beslut

Om ansökan kan beviljas skriver handläggaren ett tillstånd som skickas ut till dig och andra berörda av avloppsanläggningen. När alla berörda tagit emot beslutet och det har gått tre veckor (utan att beslutet har överklagats) så har beslutet fått laga kraft och du får då påbörja anläggandet av avloppet.

Ett tillstånd är giltigt i fem år förutsatt att du påbörjar arbetet inom två år.

Läs även igenom hela ditt tillstånd noggrant när du har fått det.

Om tillstånd inte kan beviljas kommer handläggaren kontakta dig med information om varför, och vilka alternativ du har. Du får vanligtvis möjlighet att ändra din ansökan. Det kan exempelvis handla om val av teknik eller placering av anläggningen. Om ansökan inte ändras eller återkallas fattar handläggaren beslut om att avslå ansökan.

Redovisning av utförd anläggning

När du har byggt klart avloppsanläggningen ska en redovisning av den utförda anläggningen samt fotografier skickas in till bygg- och miljöavdelningen. Detta gör du enklast via vår e-tjänst:

När vi har tagit emot redovisningen och kontrollerat att anläggningen är utförd enligt tillstånd så skickas ett bekräftelsebrev till dig och ärendet avslutas. Vi skickar även information till kommunens avfallsenhet för att registrera anläggningen för slamtömning.

Observera att om du inte har följt tillståndet behöver du åtgärda detta innan vi kan skicka en bekräftelse på utförd anläggning.

Ta hand om din avloppsanläggning!

När din anläggning är utförd och driftsatt är det viktigt att ta hand om din avloppsanläggning för att den ska hålla så länge som möjligt och rena avloppsvattnet som det är tänkt. Här kan du läsa mer om vilket skötselbehov olika typer av avloppsanläggningar har: