Frågor och svar - små avlopp

Här har vi samlat vanliga frågor och svar gällande hantering av små avlopp och enskilt vatten i Värmdö.

Små avlopp avser anläggningar som tar hand om och renar avloppsvattnet från din fastighet, om du inte har kommunalt vatten och avlopp. Små avlopp kan avse hantering av avloppsvatten både från vattentoalett och/eller bad-, disk- och tvättvatten. Om du vill få mer information om hur små avlopp kan se ut kan du läsa mer här:

Vi vet att det är många olika begrepp och viktiga saker att hålla ordning på. Förhoppningsvis kan avloppsguidens ordlista vara till hjälp:

Miljöinspektörer arbetar med både prövning av nya avloppsanläggningar och tillsyn av befintliga små avloppsanläggningar. En miljöinspektör är inte en konsult, utan ska vara oberoende i sin handläggning, bedömning och vägledning.

I tillsynen kontrollerar inspektörerna att befintliga avlopp fungerar som de ska och uppfyller gällande krav. Om avloppet är bristfälligt kommer det att ställas krav på åtgärd, vanligtvis genom olika typer av beslut så som förelägganden eller förbud.

Prövningen består av att handlägga ansökningar om nya avloppsanläggningar, eller ärenden som gäller olika typer av ändring av befintliga avloppsanläggningar. Prövningen av ett ansökningsärende handlar kortfattat om att bedöma om den planerade avloppsanläggningen är lämplig på den aktuella platsen.

Tillsynen behövs för att säkerställa att de små avloppen uppfyller dagens miljökrav. En avloppsanläggning som inte fungerar riskerar att förorena dricksvattentäkter och orsaka övergödning i våra sjöar och hav. Här kan du läsa mer om vår tillsyn:

Små avloppsanläggningar är en miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken, och de kräver tillstånd enligt tillhörande förordningar och föreskrifter kopplat till miljöbalken.

I tillståndsprövningen säkerställer vi att avloppsanläggningarna uppfyller de miljö- och hälsoskyddskrav som gäller på platsen, för att avloppsanläggningen inte ska riskera att förorena din eller grannens dricksvatten och inte orsaka övergödning i våra sjöar och hav.

Tänk på att även mindre åtgärder på en befintlig avloppsanläggning kan kräva tillstånd, eller anmälan. Kontakta alltid oss innan du gör några åtgärder för att ta reda på vad som gäller.

Nej. Anlägger du ett avlopp utan tillstånd är det förenat med en miljösanktionsavgift om 5000 kr. Du behöver även ansöka om tillstånd efteråt, och det är inte säkert att ansökan kan beviljas.

Ett tillstånd för att anlägga ett nytt avlopp gäller normalt sett i 5 år, förutsatt att du påbörjar arbetet med anläggandet inom 2 år. Du har alltså max 5 år på dig att utföra avloppsanläggningen. Om du inte har gjort det inom 5 år från den dag tillståndet beviljades, så är ditt tillstånd inte längre giltigt. Det går inte att förlänga giltighetstiden utan då behöver du ansöka om ett nytt tillstånd för att få anlägga ett avlopp.

Tänk på att även om ditt tillstånd är giltigt i upp till 5 år, så kan det finnas andra tidsramar du behöver förhålla dig till. Har du t.ex. fått ett förbud eller föreläggande att åtgärda ditt avlopp innan ett visst datum behöver du anpassa dig till det datumet i första hand.

När du har anlagt ditt avlopp enligt tillståndet gäller det sedan tillsvidare för den fortsatta driften av anläggningen, om inget annat framgår av beslutspunkterna eller villkoren i tillståndet.

Kommunen tidsbegränsade tillstånd för små avloppsanläggningar under åren 2005 − 2019. Syftet med tidsbegränsningen var att möjliggöra en uppföljande kontroll av anläggningen.

Vi tidsbegränsar inte tillstånd generellt längre utan det sker enbart undantagsvis. Uppföljande kontroll kan ske genom tillsyn av anläggningen, oavsett om tillståndet är tidsbegränsat eller inte.

Om ditt tillstånd är tidsbegränsat i 10 år så framgår det av någon av de första beslutspunkterna i ditt tillstånd. Här kan du läsa mer om vad du behöver göra om du har ett sådant tillstånd:

Det är inte tillåtet att endast ha en slamavskiljare och sedan släppa ut avloppsvattnet i ett öppet eller täckt dike, åkerdränering eller liknande. Stenkistor och sjunkbrunnar är i regel inte heller tillåtna då de inte uppnår dagens krav på efterföljande rening.

Ditt avlopp är inte godkänt om du:

  • har en slamavskiljare utan efterföljande rening.
  • leder avloppsvattnet till en stenkista eller grusbädd.
  • inte renar ditt bad-, disk- och tvättvatten.
  • din avloppsanläggning är underdimensionerad för den belastning som finns i huset eller i gästhuset.

Om befintlig anläggning inte uppfyller dagens krav måste den åtgärdas. Är du osäker på om du har en godkänd avloppslösning kan du t.ex. ta hjälp av Avloppsguidens checklista:

Du kan även kontakta oss så kan vi hjälpa till att lista ut det.

  • Om du har provtagit ditt avloppsvatten och undrar vilka halter som du ska jämföra ditt prov med, kan du läsa mer om detta här, under avsnittet ”Provtagning av avloppsvatten”
  • Avloppsskötsel Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på inför ansökan:

Vi rekommenderar att du tar kontakt med konsulter eller entreprenörer för att få förslag på anläggningar som kan passa på din fastighet, och begär gärna in flera offerter att jämföra mellan. Du kan även kontakta oss för att få råd om t.ex. vilken skyddsnivå som gäller på din fastighet. Vi kan dock inte rekommendera vilken lösning du ska ha.

Det beror helt på om ansökan är komplett eller inte. Är ansökan komplett går det snabbare för oss att handlägga den, eftersom vi inte behöver lägga tid på att begära kompletteringar.

Beroende på vilka moment som i övrigt behöver genomföras i ärendet varierar det från ett fåtal veckor upp till några månader.

Uppgift om grannarnas dricksvattenbrunnar är en av de viktigaste uppgifterna vi behöver få in i din ansökan. Du kan antingen knacka på och fråga de närmaste grannarna var de har sina brunnar, eller höra av dig till kommunen och fråga om vi har uppgift om deras brunnar. Du kan även begära ut allmänna handlingar, då uppgift om brunnarna kan finnas i grannarnas avloppsärenden.

Här kan du läsa mer om vad du behöver bifoga, beroende på vilken teknik du ansöker om:

På sidan för e-tjänsten för ansökan/anmälan står det också vad du behöver bifoga:

Ja, för närvarande kan du göra avdrag för arbetskostnader i samband med anläggande av enskilda avlopp. För mer information, kontakta

Det beror förstås lite på vad du behöver hjälp med. Behöver du t.ex. göra mindre underhållsåtgärder på din befintliga avloppsanläggning kan det vara aktuellt att kontakta den entreprenör som anlagt avloppet, alternativt leverantören eller servicefirman om du har en sådan. Entreprenörer och leverantörer kan även vara behjälpliga när du ska ansöka om nytt avlopp, genom att lämna förslag på lösningar för din fastighet.

Ska du anlägga ett nytt avlopp kan du t.ex. boka digitalt drop-in med en miljöinspektör för att översiktligt få klarhet i förutsättningarna inför din ansökan. Vi rekommenderar även att du läser på här:

Vill du prata med en miljöinspektör kan du ringa oss under våra telefontider. Övriga tider går det bra att kontakta Servicecenter som också svarar på enklare frågor, eller så kan de lämna ett meddelande till oss så ringer vi upp vid tillfälle under veckan.

Kostnad för slamtömning hittar du i kommunens slamtaxa.

Kostnad för tömning av fosforfälla hittar du i kommunens slamtaxa. Observera att det enbart avser taxa för själva bytet. Kostnad för filtermaterial tillkommer och du som fastighetsägare behöver se till att ha nytt filtermaterial på plats vid bytet.

Det beror helt på hur mycket fastigheten nyttjas och därmed hur mycket avloppsanläggningen belastas. pH-värdet bör kontrolleras regelbundet (ungefär en gång per år), och filtermaterialet ska bytas ut när pH börjar sjunka. Av leverantörens anvisningar framgår det vid vilket pH-värde som materialet behöver bytas ut, men vanligtvis är rekommendationen att göra det när pH sjunker under 9 (eller om utgående avloppsvatten har provtagits och fosforhalten ut är förhöjd). Vissa leverantörer rekommenderar att göra en provtagning av avloppsvattnet när pH understiger 9, för att ta reda på om filtermaterialet behöver bytas.