Tillsyn av små avlopp
I Värmdö kommun finns omkring 16 000 små avlopp. För att säkerställa att avloppen uppfyller dagens miljökrav utför kommunen tillsyn av dessa. Erfarenheter från tillsynen visar att cirka 60–70 procent av anläggningarna inte fungerar som de ska, vilket kan leda till förorening av både dricksvatten och närliggande vattendrag.
Varför behövs tillsyn av avloppen?
Många fastigheter i kommunen får sitt dricksvatten från enskilda brunnar, där vattnet hämtas från grundvattnet i marken. Om avloppsanläggningen inte fungerar som den ska, kan förorenat vatten läcka ner i marken och sprida sig till grundvattnet – samma vatten som du och dina grannar dricker. Det kan innebära hälsorisker och göra vattnet otjänligt att använda.
Men problemen stannar inte där. När otillräckligt renat avloppsvatten rinner ut i diken, sjöar och hav tillför det näringsämnen som bidrar till övergödning. Detta leder till algblomning, syrebrist och påverkar fisk och annat vattenliv negativt.
Tillsynen av små avlopp är därför en viktig del av arbetet för att skydda både vår hälsa och miljön – för att vi ska ha rent dricksvatten och friska sjöar och hav även i framtiden.
För att fungera behöver en avloppsanläggning underhållas, precis som ditt hus i övrigt. För att säkerställa att de små avloppen uppfyller dagens miljökrav utför kommunen tillsyn av dessa. Eftersom vi vet att cirka 60–70 procent av anläggningarna inte uppnår miljökraven gör det vårt arbete ännu viktigare.
2012 beslutade kommunfullmäktige om en målsättning att alla små avlopp i kommunen ska inventeras (det vill säga, få tillsyn) och tillsynen har bedrivits i stor skala sedan dess. Målet uppnåddes 2022, men fortsätter under 2023-2026 med platsbesök på öar i skärgården som tidigare endast fått en preliminär bedömning (så kallad skrivbordstillsyn eller arkivgranskning).
Efter 2026 kommer vi fortsätta utföra löpande tillsyn på små avloppsanläggningar, men utifrån en riskbaserad prioritering. Det betyder att vi kommer göra tillsyn där den behövs som mest och gör störst nytta för människors hälsa och miljön. Det kan exempelvis handla om att tillsyn prioriteras utifrån statusen på en viss recipient (exempelvis en vik med särskilda övergödningsproblem) eller en viss typ av avloppsvatten (där exempelvis WC-avlopp prioriteras framför BDT-avlopp). Avlopp som bedöms ha en högre risk kommer få tillsyn oftare än ett avlopp med lägre risker.
