Ansök om serveringstillstånd

Din ansökan om serveringstillstånd prövas av kommunens alkoholhandläggare. Din ansökan skickas också på remiss till räddningstjänsten och polisen. För att du ska få serveringstillstånd måste du också klara ett särskilt kunskapsprov.

Ansökan

Om du ansöker om stadigvarande serveringstillstånd använder du blanketten stadigvarande tillstånd.

Tillfälliga serveringstillstånd kan gälla antingen servering till slutna sällskap eller servering till allmänheten.

Om du ansöker om tillfälligt serveringstillstånd och har e-legitimation kan du ansöka via vår e-tjänst. Annars använder du någon av ansökningsblanketterna för tillfälliga serveringstillstånd.

Anvisningar och bilagor till ansökan

TIll din ansökan behöver du skicka med flera olika bilagor, bland annat anmälan om serveringsansvarig personal och uppgifter om serveringslokalen. För att underlätta för dig när du ansöker om serveringstillstånd har vi samlat den viktigaste informationen för olika typer av serveringstillstånd och blanketter för bilagor till ansökan här:

Anvisningar och blanketter

Handläggning av ansökan

Handläggningen av en ansökan kan ta upp till tre månader att få beslut om din ansökan. Tänk därför på att lämna in ansökan i god tid innan du behöver serveringstillståndet.

När vi handlägger din ansökan skickar vi den på remiss till flera olika myndigheter: Polismyndigheten, Räddningstjänsten, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, samt kommunens Bygg- och miljöavdelning.

Ska du öppna restaurang?

Hos Verksamt hittar du mer information och kan göra din egen checklista.

Länk till webbsidan för Verksamt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterad information