Vår förskola

Köket på Långviks förskola

På den här förskolan tillagas maten från grunden i köket av förskolans kock.

Barnen erbjuds en bred smakpalett av både välkända och nya smaker och får möjlighet att se och vara med under processen från frö till färdig frukt/grönsak. Vi har nämligen en liten odlingslott på gården samt äppelträd och vinbärsbuskar som vi sköter tillsammans med barnen. ”Från jord till bord”

Vi återvinner våra matrester som omvandlas till biogas samtidigt som vi gör barnen delaktiga i vikten av att minska matsvinnet för klimatets skull. Vi serverar bara svenskt kött och en hel del vegetarisk kost, eftersom vi värnar både om vårt klimat, om barnens hälsa och om god djurhållning.

Vi arbetar utifrån riktlinjerna i Livsmedelsverkets ”Bra måltider i förskolan”.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Barnen serveras dagligen frukost, lunch och mellanmål.

  • Maten som serveras är näringsrik och god
  • Maten lagas ifrån grunden
  • Ekologiska varor i så stor utsträckning som möjligt
  • En till två dagar i veckan serveras vegetarisk mat
  • Varierad meny
  • Hembakat bröd till soppan och mellanmålen
  • Färska grönsaker/sallad varje dag.
  • Småkockar som får vara med i köket någon timma i veckan och hjälpa till med lunch och mellanmål.
  • Dukningsvärdar som hjälper till på avdelningarna innan måltid samt får presentera menyn för sina kompisar

För barn med matallergier krävs läkarintyg, så vi kan laga "rätt" kost till alla.

 

Bild på mat