Tyck till
Talande webbLyssna

Mitt, ditt och allas vatten

Solen strålar genom vattenytan

Vatten är en av våra viktigaste naturtillgångar och vårt viktigaste livsmedel. Under framför allt sommarhalvåret är tillgången på vatten begränsad och vi behöver därför hjälpas åt att spara på vattnet. Det är ditt, mitt och allas vatten, var rädd om det.

I Stockholmsområdet och delar av Värmdö är vi lyckligt lottade som har hela Mälaren som dricksvattentäkt. Men vattenverken har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. För att kunna säkerställa att vattnet inte tar slut behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart.

I Sverige använder var och en av oss i snitt 140 liter vatten om dagen. Av dessa går cirka tio liter åt till mat och dryck, medan resten används till att duscha, spola i toaletten, tvätta och diska. Om vi minskar vår förbrukning minskar även risken för att någon blir helt utan vatten. Hjälp oss att spara på vattnet - bli vattensmart!

På sommaren

Grundvattennivån är generellt låg på många håll i Värmdö. I vissa kustnära områden, som exempelvis Stockholms skärgård, bör man vara försiktig med förbrukningen under sommaren. Grundvatten är det vatten i den del av jorden eller berggrunden där hålrummen är helt vattenfyllda, magasinen fylls på under vår och höst när det är mycket nederbörd.

Läs mer om status för grundvattennivåerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor och svar om grundvattennivåer - SGUlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vatten vid värmebölja

Under perioder med värmebölja innebär det varma vädret att vi använder mer vatten än vanligt. Vi vattnar i trädgården, tvättar bilen, fyller poolen och tar kanske en extra dusch. Stockholm Vatten och Avfall som förser större delen av Värmdö med vatten, kan därför i perioder med värmebölja ha svårt att förse oss med vatten i den takt vi förbrukar. För att möta behovet får våra vattenverk jobba för fullt och kan då nå sin maxkapacitet.

Saltvatteninträngning

När grundvattennivån blir för låg kan det finnas risk för att saltvatten tränger in i enskilda brunnar och gör vattnet odrickbart.

Läs mer om saltvatteninträngning

Sandön och Sandhamn - regler för vattenanvändning 

På Sandhamn råder vattenbrist. Grundvattnet, som renas till dricksvatten på ön, ligger ömtåligt inkapslat i sand som enda skydd från havsvattnet. Pumpas för mycket grundvatten upp, tränger saltvatten
in och förstör grundvattnet för lång tid framöver. Det är ditt, mitt och allas vatten, var rädd om det.

Det inte tillåtet att bevattna med slang, spola av båtar med slang, fylla båtvattentankar eller fylla på pooler eller badtunnor med kommunalt dricksvatten på Sandön, Telegrafholmen eller Lökholmen.

Läs mer om förbudet och vattendomen på Sandön.

Bli vattensmart!

Utöver att låta bli att vattna med slang, fylla poolen eller tvätta båten med dricksvatten, så finns det många små knep som var och en av oss kan praktisera i vår vardag för att spara på vattnet. Om vi alla gör en liten insats så gör det en stor skillnad i slutändan. Bli vattensmart!

 • Vattna gräsmattan och rabatterna med regnvatten som du samlat i tunnor vid stuprören
 • Fyll disk- och tvättmaskinen full innan du kör igång dem och använd kortprogram
 • Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Med ett snålspolande duschmunstycke kan man halvera vattenmängden.
 • Diska inte under rinnande vatten
 • Ta en kort dusch istället för en lång.
 • Stäng av vattnet medan du schamponerar håret
 • Låt inte vattnet rinna när du borstar tänderna
 • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt.
 • Laga alla droppande kranar och rinnande toaletter. En droppande kran kan förbruka cirka 1500 liter vatten per år.
 • Om du har en gammal toalett med stor vattentank, lägg i en sten (eller annat som inte skadar stolen) i utrymmet under spolknappen så går det mindre vatten.
 • Om du kan, undvik att bada i badkar. Ett badkar rymmer 200 liter vatten.

Vill du veta mer om brunnar och grundvatten? Läs mer på sgu.se – Sveriges geologiska undersökninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Senast publicerad: 2018-08-09