Till kommunens startsida
Till konsthallens startsida
Talande webbLyssna

Affischen för den internationella triennalen för samtida smyckekonst. Verket på bilden heter Medusa, av den franska smyckekonstnären Marine Dominiczak.

EUROPEISK TRIENNAL FÖR SAMTIDA SMYCKEKONST

Medverkande: 45 smyckekonstnärer från tre länder.

Europeisk triennal för samtida smyckekonst är en vandringsutställning som närmast kommer från Mons i Belgien. Triennalen presenterar 45 smyckekonstnärer från Belgien, Frankrike och Sverige.

Se tv-inslaget i kulturprogrammet Sverige på SVT, om utställningen och svensk smyckekonst. Tryck här för att se programmetlänk till annan webbplats.

Detta är den sjätte upplagan av Triennale européenne du bijou contemporain, en europeisk triennal för samtidga smyckekonst, som organiseras av WCC-BF (World Craft Council Belgique Francophone) med säte i det gamla fabriksområdet Anciens Abattoires i Mons i Belgien. Inbjudna denna gång, utöver värdlandet Belgien, är Frankrike och Sverige.

Utställningen visades i Mons 28 oktober 2017 – 4 februari i år. Efter sommaren går triennalen vidare till Paris.

Den samtida smyckekonsten är ett expansivt konst- och kunskapsområde där avståndet mellan accessoar och konstobjekt har ökat genom åren. I dag speglar smyckekonsten många gånger samhällsfrågor och socialt engagemang och flera av utställningens konstnärer uttrycker tankar kring bland annat hållbarhet, miljöfrågor och överkonsumtion. De olika perspektiven väcker dialog – smyckekonsten rör, berör och kanske till och med upprör. I utställningen ingår bärbar smyckekonst, men även större konstnärliga objekt och filmer.

Utställningen är en av de mest omfattande som har presenterats på Gustavsbergs Konsthall. Med sammanlagt fyrtiofem utställare från Belgien, Sverige och Frankrike är Triennalen ett unikt tillfälle att ta del av samtida smyckekonst i världsklass. Utställningen visar att smyckekonsten tar plats på en internationell formscen, men också att svensk smyckekonst intar en framträdande position inom det fältet.

Sofia Björkman, som är curator för det svenska urvalet, skriver i utställningskatalogen: "Vissa teman återkommer i mångas arbeten, vilket styrt urvalet, men arbeten ses från olika perspektiv; material och hantering blandas och leder därför till unika uttryck. Variation och snabba växlingar kan ses som typiskt för vår tid. Likaså konstnärernas mångsidiga tillvägagångssätt att etablera kontakter med en lika skiftande publik."

Triennalen är ett samarbete mellan huvudarrangören World Craft Council Belgique-Francophone, WCC-BF, och arrangörerna i respektive land. I Sverige är det Konsthantverkscentrum som är WCC-BF:s samarbetspartner, i samverkan med Gustavsbergs Konsthall. Triennalen är den sjätte i ordningen som WCC-BF arrangerar, och denna gång är det Frankrike och Sverige som bjudits in. Utställningen pågår till den 13 maj. Hösten 2018 öppnar Triennalen i Paris.

WCC–BF:s svenska samarbetspartner är Konsthantverkscentrum, i samverkan med Gustavsbergs Konsthall.

Utställningen visas 17 februari – 13 maj 2018.

DELTAGANDE KONSTNÄRER:

SVERIGE

A5 (Annika Pettersson, Adam Grinovich), Tobias Alm, Karin Roy Andersson, Lisa Björke, Linnéa Eriksson, Catharina Hällzon, Helena Johansson Lindell, Agnieszka Knap, Agnes Larsson, Li Liang, Kajsa Lindberg, Mia Fkih Mabrouk, Jelizaveta Suska, Sanna Svedestedt Carboo, Johanna Törnqvist

Curator: Sofia Björkman

BELGIEN

Clarisse Bruynbroeck, Liesbet Bussche, Isabelle Carpentier, Frédérique Coomans, Clémentine Correzzola, Bernard François, Max Gielis, Jonathan Hens, Lodie Kardouss, Jorge Manilla, Patrick Marchal, Dimitar Stankov, Sébastien Vandekerckhove , Octave Vandeweghe, Eve Wolfs

Curator: Françoise Vanderauwera

FRANKRIKE

Marianne Anselin, Stella Bierrenbach, Babette Boucher, Monika Brugger, Sébastien Carré, Marion Delarue, Marine Dominiczak, Sophie Hanagarth, Florence Lehman, Isabelle Leourier, Marie Masson, Nathalie Perret, Galatée Pestre, Céline Sylvestre, Laurence Verdier

Curator: Brune Boyer

Läs mer om utställningen i Mons i Klimt02länk till annan webbplats, nättidskrift för samtida smyckekonst,TL Magazinelänk till annan webbplats, och TL Magazine/blogglänk till annan webbplats.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar