Till kommunens startsida
Till konsthallens startsida
Talande webbLyssna

Från 06 feb 2016 till och med 15 maj 2016

Gitte Jungersen ”All is Flux” (detalj), 2015.

FIRE WORKS

Medverkande: Gitte Jungersen / Kristine Tillge Lund.

I Fire Works får vi följa de danska konsthantverkarna Kristine Tillge Lunds och Gitte Jungersens undersökning av keramik – dess mångtusenåriga historia och samtida aktualitet. Genom sina verk formar de berättelser om keramikkonsten intill lerans och glasyrens minsta beståndsdelar.

De arbetar var och en för sig, men med en gemensam utgångspunkt: bränningen som förvandlingsprocess, från råmaterial till objekt. De forskar om keramiken som kulturellt och historisk fenomen, och som existens och process.

Gitte Jungersen fördjupar sig i porslinets ursprungliga beståndsdelar, och låter glasyrerna ta över scenen, som den naturkraft den uppträder som. Hon driver den till sin yttersta gräns, mot – och förbi – det ögonblick allt smälter samman, upplöses och samtidigt blir till något helt nytt.

Kristine Tillge Lund tar oss i stället till keramikens ursprung för att förstå hur kunskap blir till form. Ett slags teckentydning i skärningspunkten mellan folklore, mystik och vetenskap. I film, bilder och objekt berättar hon om uråldrig keramikkonst, om ugnsgudar och om hur erfarenhet av lerans föränderlighet skapar nya uttryck.

Det är med stor glädje som vi för första gången i Gustavsbergs Konsthall ägnar en hel utställning enbart åt danskt konsthantverk.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar