Till kommunens startsida
Till konsthallens startsida
Talande webbLyssna

Grafisk formgivning: Parasto Bäckman

KVINNOMASKINEN

Medverkande: Erika Kristofersson Bredberg, Matilda Kästel, Sara Lundkvist, Ammy Olofsson och Nina Westman.

Kvinnomaskinen av och med glaskonstnärsgruppen BOOM! visas under våren på Gustavsbergs Konsthall. BOOM! är en kvinnoseparatistisk grupp av glaskonstnärer som består av Erika Kristofersson Bredberg, Matilda Kästel, Sara Lundkvist, Ammy Olofsson och Nina Westman.

 

Vad händer när kvinnor skaffar sig redskapen för att utveckla och använda sig av teknik, så som män gjort i alla tider, frågade sig teknikpedagog Harriet Aurell när hon mötte de fem glaskonstnärerna. Och gav själv svaret: ”Det blir BOOM! Humor, färg, fantasi.” Och i efterhand kan även tilläggas: framgång.

BOOM! startade sin resa 2015. Med lust, nyfikenhet och påhittighet kombinerar de sina lärdomar inom mekanik och elektronik med sin expertis som glaskonstnärer, bryter ny mark och utvecklar såväl gruppens konstnärskap, som sina individuella.

Utställningen Kvinnomaskinen är ett av resultaten av denna ständigt pågående resa, som vi på Gustavsbergs Konsthall är glada att nu kunna visa. Såväl i utställningens centrala verk, Kvinnomaskinen, som i andra rörliga verk som Synarna och Speldosan samsas mekanik och elektronik med experimentlusta och humor – och förstås glaskonst.

När medlemmarna i BOOM! på olika vägar hade tagit sig in i glaskonstnärsyrket växte behovet successivt av ett kvinnoseparatistiskt utrymme. Detta både för att ta sig fram i en mansdominerad värld och för att behålla lusten i sitt eget skapande. De bildade BOOM! för att utveckla samarbete och bygga egen styrka, men också för att kunna dela kunskap och gjuta mod hos andra, framför allt unga flickor.

I gruppens arbete, som utöver konstnärligt även är pedagogiskt, spelar deras egenbyggda mobila glashytta en viktig roll. Den är resultatet av att ha tagit makten – genom kunskap om elektronik, automatik och om hur man faktiskt bygger en glasugn – och därigenom skapa ett verktyg för att nå barn och unga. I sin uppsökande verksamhet, inte minst i socio-ekonomiskt utsatta områden, vill de genom görandet som metod, få ungdomar att lita till sina egna förmågor och möjligheter.

Den mobila glashyttan kommer senare i vår även besöka Gustavsberg.
Filmen om BOOM! som visas i utställningen är gjord av Louise Eriksson och Klara Kristofferson.

Utställningen pågår till 12 maj 2019.

En lärarhandledning till utställningen finns att ladda ner här.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar