Talande webbLyssna

Från till och med

Om du tänker på en skog, 2014.

OM DU TÄNKER PÅ EN SKOG

Medverkande: Inger Andersson

Gustavsbergs Konsthall presenterar under hösten Inger Anderssons soloutställning Om du tänker på en skog. Med utgångspunkt i projektet Paus för vilket Inger Andersson tilldelades Värmdö kommuns arbetsstipendium 2013 har hon intervjuat människor på ett äldreboende i Gustavsberg om hur det är att vara i ena änden av sitt liv. Vad vill man prata om när man är runt 90 år? Vad tänker man om tiden som varit och vad tänker man på nu? Ser man tillbaka på sitt liv och i så fall hur? Vad är stängt och vad är tillgängligt?

Inger Andersson beskriver samtalen som enträgna försök att få en inblick i personernas tankar. I ateljén blev metoden, för hur hon bearbetade trä, glas och kartong, som en beskrivning av de försöken.

Att placera något genomskinligt i något massivt.
Såga längs en fuktfläck i en stam.
Bygga en bild av strukturen i ett kartongmaterial.
Skiva upp ett gammalt träd.
Borra hål så tätt i glas att materialet försvinner.

– 90 åringarnas berättelser var konkreta, de pratade om kärlek, död, barndom och arbete. Abstrakta frågor förstod de sig inte på, särskilt inte de om begreppet Paus. Inför ett andra samtal hade det avvikande i berättelserna ringats in och samtalen fortsatte. Verken i utställningen på Gustavsbergs Konsthall vill beskriva skillnaden mellan det förväntade och avvikelsen, möjligheten i avvikelsen och vad den kan tillföra. Ett stort objekt handlar om samtalet, som ett stort demokratiskt verktyg, att slå sig ned i.

Inger Andersson formar ett slags rummets filosofi genom gestaltningar som utforskar tankens och materialens möjligheter. Hennes konstnärskap har genom åren expanderat i såväl skala som metod. Inger Andersson har uppmärksammats för sina offentliga utsmyckningar, vars ofta arkitektoniska element skapar nya dimensioner av rummen och hur de kommunicerar. Ett nytt exempel är den stora skulptur som nu visas på Gustavsbergs Konsthall som senare kommer få sin permanenta plats på en grundskola i Örebro. På konsthallen välkomnas besökarna att slå sig ner i skulpturen och lyssna på ljudupptagningar från samtalen på äldreboendet. På skolgården kommer verket skapa rum för utomhuslektioner och fritid, en plats för andra slags samtal.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar