Till kommunens startsida
Till konsthallens startsida
Talande webbLyssna

Fredrik Nielsen med kolleger, Open studio i The Garage, hyttan i Årsta, Stockholm. The Garage har program samtliga dagar under Stockholm Craft Week.

STHLM CRAFT WEEK

Välkommen till den första upplagan av Stockholm Craft Week 3-6 oktober, en ny satsning på samtida konsthantverk med syfte är att synliggöra det internationellt sett högkvalitativa svenska konsthantverket och nå en ny publik.
Hela programmet finns på STHLM CRAFT WEEK.länk till annan webbplats

Stockholm Craft Week är den första satsningen i sitt slag på svenskt konsthantverk, och tanken är att det ska bli ett årligt återkommande evenemang. Bakom den nya plattformen står Konsthantverkscentrum, Värmdö kommun, med bland andra Gustavsbergs Konsthall, och Konsthantverkarna i Stockholm. Tillsammans vill vi uppdatera den allmänna bilden av vad konsthantverk är, och se till att fältet får den uppmärksamhet som det förtjänar.

– Det svenska konsthantverket har genomgått en mycket stark utveckling under hela 2000-talet och håller en osedvanligt hög internationell nivå, något som inte rimmar med det faktum att konsthantverk sällan syns eller lyfts fram i större sammanhang eller politiska satsningar. En så stark och mångfacetterad uppställning av konsthantverkare som vi har i Sverige kan få länder stoltsera med – vi har verkligen ett guldläge, säger Maj Sandell, VD för Konsthantverkscentrum.

Programmet innehåller bland annat vernissager, seminarier, konstnärsamtal och öppna ateljéer och äger rum i centrala Stockholm och i Gustavsberg. Nationalmuseum, Gustavsbergs Konsthall, Galleri Glas, Stene Projects och G-studion är några av de museer, konsthallar, gallerier och ateljéer som medverkar på Stockholm Craft Week. Flera vernissager och utställningar äger rum; bland dem märks till exempel textilkonstnärerna Ida Pettersson Preutz och Matilda Dominiques nya utställning -visual-illusion-confusion- på Fiberspace och CUT, smyckekonst av Hanna Liljenberg och Karin Roy Andersson på galleri Platina. På Gustavsbergs Konsthall är det vernissage för utställningen och seminariet FABRIK där konstnärer utforskar platser för tidigare hantverksindustrier i Europa, dess minnen och betydelser. Där genomförs också en perfomance: Rita Floyd tillverkar porslinsblommor som oavbrutet kastas i en till synes vissnande hög.

Stockholm Craft Week vill visa upp hur expansivt och innovativt svenskt konsthantverk är. Ett exempel är SEXY FOOD, en grupputställning i regi av Dotdotdot, som belyser en ny generation konsthantverkare. Den kvinnoseparatistiska glasgruppen BOOM! är ett annat exempel; under Stockholm Craft Week förmedlar de sin kunskap till främst unga genom glasblåsning, samtal och prova på-verksamheter i sin mobila glasstudio Spajsy.

Fler programpunkter kan fortfarande tillkomma. Klart är även ett internationellt heldagsseminarium som äger rum i anslutning till Gustavsbergs Konsthalls utställning FABRIK, Anna Tedestam kommer in som premiärgästande Artist-in-Office på Konsthantverkscentrum, Fredrik Nielsen blåser glas med sitt team på The Garage under alla fyra dagar, Anders Jakobsen genomför #radicalsloyd och #carryshitolympics utanför Konsthantverkscentrum på Bellmansgatan 5 och för barn och familj framförs föreställningen Att rymma med en cirkus.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar