Till kommunens startsida
Till konsthallens startsida
Talande webbLyssna

TINGEN MÅSTE HA UTSTRÅLNING

Medverkande: Signe Persson-Melin

Det är ingen överdrift att kalla Signe-Persson Melin en svensk ikon. Från 1940-talet till i dag – 94 år gammal – har hon outtröttligt strävat efter att skapa föremål som är både funktionellt och estetiskt hållbara.
I sommar har vi glädjen att visa Tingen måste ha utstrålning!, som belyser hennes mångåriga konstnärskap och stora betydelse för formscenen.

Många föremål i våra hem kasseras för att de känns omoderna, inte för att de förlorat sin funktion. För att ett föremål ska tåla att tittas på år ut och år in, krävs en utstrålning som ständigt utmanar ögat, en form vi aldrig känner oss färdiga med och ett uttryck vi inte tröttnar på. Med andra ord behöver föremålet estetisk hållbarhet.

Signe Persson-Melin har varit en av Sveriges mest tongivande formgivare och keramikersedan sitt stora publika genombrott på bomässan H55 i Helsingborg för över 60 år sedan. Under 1970- och1980-talen var hon ledande formgivare för företag som Höganäs, Boda Nova och Rörstrand och 1985 utnämndes hon till Sveriges första professor i keramik- och glas-formgivning. Efter det – när de flesta skulle ha valt att gå i pension – började hon i stället utveckla en rad nya formgivningssamarbeten med framstående svenska producenter.

Att som formgivare hålla sig relevant i decennier och att skapa föremål som behåller sin dragningskraft genom alla år är svårt. Att Signe Persson-Melin lyckats med det är troligen ett resultat av att hon aldrig följt trender. I sitt arbete har vardagens behov av funktion och skönhet alltid kommit i första rummet. Hon arbetade tidigt fram ett eget formspråk och en rad prioriteringar som hon sedan hållit fast vid, oavsett uppdrag. I sitt uttryck har hon sökt just estetisk hållbarhet, utstrålning och attraktionskraft. I sitt formspråk har hon lyckats kombinera det rustika och eleganta till en tidlös enkelhet.

Tingen måste ha utstråling!, som är ett citat av Signe Persson-Melin, beslyser hennes långa karriär som keramiker och stora betydelse på formscenen. Den vill synliggöra hennes konsekventa hållning och är därför inte kronologiskt uppbyggd. I stället presenteras viktiga områden i Signe Persson-Melins karriär. Ett är hennes utforskande av ytan, hur den kan ges liv på olika sätt, genom reliefmönster och stämpling. Ett annat är hennes unika formspråk. Och ytterligare ett är hennes intresse för olika material, i synnerhet lera, men även aluminium, brons och glas.

Signe Persson-Melin (f. 1925 i Tomelilla, i dag baserad i Malmö) är utbildad vid Konstfack i Stockholm och Konsthantverksskolan i Köpenhamn. Hon har mottagit en lång rad priser, däribland Lunningpriset och Sveriges Bildkonstnärsfonds Stora stipendium. Hon finns representerad bland annat i samlingarna på Nationalmuseum, Malmö Konstmuseum, Designmuseum Danmark i Köpenhamn, V & A i London och MoMA i New York.

Utställningen är producerad av Vandalorum, museum för konst och design, och visades där hösten 2018. Utställningen är formgiven av TAF, affischen av Stefan Engblom. Den har möjliggjorts genom stöd av Kongamek och Eriwood.

Tingen måste ha utstrålning! visas 25 maj-15 september 2019.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar