Tyck till
Talande webbLyssna

Museer, konsthallar och gallerier

Värmdö har ett flertal kulturella besöksmål. Det mest kända är Gustavsbergs porslinsmuseum i Gustavsbergs hamn. Här ligger också Gustavbergs konsthall. Ett nytt tillskott är konsthallen Artipelag på Hålludden.

Gustavsbergs porslinsmuseum

Gustavsbergs Porslinsmuseum är en skattkammare av porslin och keramik i alla former. Här sitter historien i väggarna. I de gamla fabrikskvarteren ekar ännu namn som Wilhelm Kåge, Stig Lindberg och Lisa Larsson och här har Karin Björquists Nobelservis sitt ursprung. Här lever traditionen också vidare – i den småskaliga produktionen i Gustavsbergs Porslinsfabrik runt hörnet, i Villeroy & Boch Gustavsbergs sanitetsporslin och bland konstnärerna i Ateljéföreningen G-studion.

På museet speglas Gustavsbergs Porslinsfabriks mer än 170-åriga verksamhet. I utställningarna visas såväl unikt konstgods, som kända och okända exempel på bruksporslin, alltifrån starten 1827 fram till 1993 då den stora hushållsporslinsfabriken lades ned.

Men detta utgör endast en bråkdel av den totala samlingen som innehåller närmare 50 000 keramikföremål tillverkade vid Gustavsbergs porslinsfabrik, formgivna av kreatörer som Gunnar Wennerberg, Wilhelm Kåge, Stig Lindberg, Berndt Friberg, Lisa Larson, Karin Björquist, Margareta Hennix och många fler.

Den 1 juni 2018 tog Nationalmuseum över driften av Gustavsbergs Porslinsmuseum. Tillsammans satsar vi på att anpassa och förbättra museet för alla besökare och för den fantastiska samlingen. Därför är Gustavsbergs Porslinsmuseum nu stängt för renovering. Preliminärt öppningsdatum är sommaren 2020.

Gustavsbergs porslinsmuseum hos Nationalmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gustavsbergs konsthall

Gustavsbergs konsthall är en av Europas ledande scener för samtida konsthantverk. Verksamhetens fokus är att på hög nivå utveckla konsthantverket och också göra det tillgängligt för en bred publik. Gustavsbergs konsthall verkar för att driva och utveckla samtalen inom konsthantverksområdet, att bidra till ökad kunskap och dialog och att stärka konstarten som en egen disciplin.

Verksamheten inrymmer även konsthallens omfattande butik med direktförsäljning av noga utvalda verk från landets mest namnkunniga konsthantverkare. Med en bredd som spänner från klassiska till konceptuella uttryck fungerar butiken som ett ständigt aktualiserat forum för samtida konsthantverk, med betoning på svensk keramik- och glaskonst.

 

Gustavsbergs Konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Artipelag

Artipelag är en ny, internationell mötesplats för konst, god mat, events och aktiviteter – vackert belägen i Stockholms skärgård, bara 20 minuter från Stockholms city.

Avsikten har varit att skapa ett utflyktsmål på hög internationell nivå – med gränsöverskridande konstutställningar, inspirerande aktiviteter och god mat. Konsthallen inrymmer stora utställningsytor, en restaurang och ett café.

Artipelag ligger på Hålludden vid Baggensfjärden i Värmdö kommun. Under delar av året ankommer och avgår passagerarbåtar till och från Stockholm, här finns även gästhamn för privata båtar. Mer om Artipelag på deras egen hemsida - se länk i högerspalten.

 

Artipelaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Senast publicerad: 2019-08-23

Kontakt

Värmdö kommun
Skogsbovägen 9–11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00
varmdo.kommun@varmdo.se Mer kontaktinformation