Dricksvatten i verksamhet

Dricksvatten räknas som ett livsmedel. Om du har ett vattenverk eller en anläggning som producerar dricksvatten som används av flera människor behöver du anmäla anläggningen till kommunen. Du behöver också regelbundet ta prover för att vara säker på att vattnet håller god kvalitet. 

Anmäl din anläggning till kommunen

Du behöver anmäla till kommunen innan vattenverket eller dricksvattenanläggningen tas i bruk. Du behöver också anmäla om du gör ändringar i anläggningen, eller om du slutar använda den.

Verksamheter som ska anmäla vattenverk/vattenanläggning

  • Livsmedelsverksamhet, till exempel restaurang, livsmedelsproduktion, café
  • Offentlig verksamhet, till exempel skola, vårdhem
  • Kommersiell verksamhet, till exempel hotell, uthyrning av stugor, båt- eller gästhamn
  • Den som ansvarar för en brunn eller ett vattenverk som producerar 10 kubikmeter dricksvatten per dygn eller mer eller förser minst 50 personer med dricksvatten, till exempel samfällighetsföreningar

När du registrerar vattenverket gör kommunens handläggare en bedömning av verkets riskklass. Riskklassen beror bland annat på vattenförbrukning, typ av verksamhet och konsumentgrupp, och ligger till grund för hur många timmar kontrolltid din anläggning kommer att få varje år.

För att säkerställa att dricksvattnet håller tillräcklig kvalitet behöver du regelbundet ta prover av vattnet och lämna för analys. När du registrerar vattenverket ska du också lämna förslag på var prover ska tas och hur ofta vattenkvaliteten ska testas.

Förslag till provtagningsfrekvens och provtagningspunkter vatten - blankett , 216 kB.

Bygg- och miljöavdelningen kommer att fatta beslut om provtagningsfrekvens enligt ditt förslag. Beslutet gäller i sex år. Bygg- och miljöavdelningen tar ut en avgift för handläggning av ärendet enligt fastställd taxa.

Provtagning via SGS Analytics Sweden (SGS)

Om du beställer vattenanalys genom SGS Analytics Sweden (före detta SYNLAB) kan du lämna in ditt dricksvattenprov till kommunen så skickas det vidare till SGS. Observera att vi bara tar emot vattenprov med professionell utrustning från SGS.

Det är bra om provet är taget så att det blir så kort förvaringstid som möjligt. Du kan även lämna in dina vattenprover på SGS inlämningsställen.

Länk till SGS webbplats där du kan läsa mer om provtagning och hur du beställer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inlämning av vattenprov till kommunen

Du kan lämna in vattenprover med professionell utrustning från SGS till kommunen på onsdagar klockan 08:00–14:00. Vid storhelger kan andra tider gälla.

Proverna lämnas till servicecenter i kommunhuset, Skogsbovägen 9–11 i Gustavsberg.

Eftersom dricksvatten räknas som livsmedel kommer kommunens livsmedelshandläggare att besöka anläggningen i framtiden. Det gör vi för att hjälpa dig att se till att din egenkontroll och provtagning av vattnet fungerar bra.

Lagstiftningsområden för dricksvattenanläggningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunen tar ut en avgift för handläggning och tillsyn av verksamheten. På länken Taxor och avgifter kan du läsa mer om kommunens avgifter (se länk nedan).

Relaterad information