Dricksvatten i verksamhet
Dricksvatten räknas som ett livsmedel. Om du har ett vattenverk eller en anläggning som producerar dricksvatten som används av flera människor behöver du anmäla anläggningen till kommunen. Du behöver också regelbundet ta prover för att vara säker på att vattnet håller god kvalitet.
Anmäl din anläggning till kommunen
Du behöver anmäla till kommunen innan vattenverket eller dricksvattenanläggningen tas i bruk. Du behöver också anmäla om du gör ändringar i anläggningen, eller om du slutar använda den.
Verksamheter som ska anmäla vattenverk/vattenanläggning
- Livsmedelsverksamhet, till exempel restaurang, livsmedelsproduktion, café
- Offentlig verksamhet, till exempel skola, vårdhem
- Kommersiell verksamhet, till exempel hotell, uthyrning av stugor, båt- eller gästhamn
- Den som ansvarar för en brunn eller ett vattenverk som producerar 10 kubikmeter dricksvatten per dygn eller mer eller förser minst 50 personer med dricksvatten, till exempel samfällighetsföreningar
När du registrerar vattenverket gör kommunens handläggare en bedömning av verkets riskklass. Riskklassen beror bland annat på vattenförbrukning, typ av verksamhet och konsumentgrupp, och ligger till grund för hur många timmar kontrolltid din anläggning kommer att få varje år.