Egenkontroll
Egenkontroll innebär att du ska ha en plan för vilka kontroller du själv ska genomföra för att kontrollera att all hantering av livsmedel är säker.
Du behöver dokumentera hur egenkontrollerna går till, resultaten och eventuella åtgärder.Mer information om vad egenkontrollen ska innehålla och hur den ska utföras hittar du hos Livsmedelsverket
Lokaler, hygien och företagens egenkontroll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Egenkontroll
Enligt livsmedelslagstiftningen ansvarar livsmedelsföretagaren för att de livsmedel den producerar är säkra och att konsumenten inte vilseleds. Ett system för egenkontroll ska tas fram och omfatta de rutiner, egna kontroller och uppföljning av verksamheten för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav. Ett system för egenkontroll omfattar grundförutsättningar och
i många fall HACCP-baserade tillvägagångssätt.
Exempel på egenkontrollsområden:
- Personalens utbildning
- Personlig hygien
- Anläggningens lokaler, utrustning och underhåll
- Rengöring
- Skadedjursbekämpning
- Temperaturövervakning
- Vattenkvalitet
- Varumottagning
- Livsmedelsinformation: märkning, redlighet
- Utbildning
- Spårbarhet
- Information
- Mikrobiologiska och kemiska kriterier
Egenkontrollen ska vara anpassad för den specifika verksamheten och graden av omfattning
är beroende av vilken typ av verksamhet du bedriver.
I ditt företag ska all personal känna till företagets egenkontroll och hygienrutiner.
Du kan ta hjälp av branschriktlinjer om sådana finns.
Viktigt med egenkontroll
Olika arbetsmoment kan kräva att det finns olika arbetsutrymmen för olika varor eller så
kan hanteringen separeras i tid.
Har du en väl fungerande egenkontroll för din verksamhet förbättrar du förutsättningarna att servera/sälja säkra livsmedel. En väl fungerande egenkontroll betyder att ni har kontroll på er verksamhet och att inspektörerna inte behöver kontrollera er så ofta.
Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)
J - Grundförutsättningar, hygien Länk till annan webbplats.
Vill du veta mer?
Vid funderingar eller frågor kan du kontakta bygg- och miljöavdelningen.
Telefon 08-570 470 00 eller miljo-bygg@varmdo.se