Fettavskiljare

Om du bedriver en livsmedelsverksamhet där du hanterar livsmedel behöver du ha en fettavskiljare i avloppet. Installation av fettavskiljare ska anmälas till kommunen.

Om du har en verksamhet som hanterar livsmedel behöver du installera en fettavskiljare i avloppet.

När du installerar en fettavskiljare, eller om du gör en större ändring av en anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad eller inom en tomt ska du som driver verksamheten eller fastighetsägaren anmäla det till kommunen.

Det finns många typer av fettavskiljare och det är viktigt att du ser till att din fettavskiljare har rätt dimensioner.

Anmäl installation av fettavskiljare , 188.7 kB, öppnas i nytt fönster.

De verksamhetstyper som nämns nedan är exempel på vanliga verksamheter som behöver ha fettavskiljare. Avskiljare kan behövas även inom andra typer av verksamhet. 

  • Bageri
  • Café
  • Charkuteri
  • Gatukök
  • Grill
  • Hamburgerbar
  • Konditori
  • Livsmedelsbutik
  • Mottagningskök
  • Personalmatsal
  • Pizzeria
  • Restaurang
  • Rökeri
  • Salladsbar
  • Slakteri & styckningslokal
  • Skolor
  • Storkök

Dimensionering av fettavskiljare avsedda för ovanstående exempel kan uppskattas med hjälp av tabellen nedan. Antalet portioner kan räknas fram genom att multiplicera antalet sittplatser i lokalen med tre.

Skriv tabellbeskrivning här

Antal måltider per dag

Fettavskiljarens kapacitet,
liter/sekund

Upp till 200

2

200 - 400

4

400 - 700

7

700 - 1000

10

1000 - 15000

15

 

Om spillvattnet från hushåll och företag innehåller större mängder fett kan det orsaka problem i avloppsledningar och pumpstationer. Avloppsledningar kan sättas igen då fettet stelnar när det avkyls och det kan bli stopp med översvämningar eller bräddningar som följd. Ansamlat fett kan också orsaka syrefri miljö där nedbrytningsprocesserna bildar svavelväte, en giftig gas som är frätande och luktar illa.


Värmdö kommuns ledningsnät är dimensionerat att ta emot avloppsvatten av hushålls-karaktär, det vill säga där fetthalten inte är för hög. VA-enheten är inte skyldig att ta emot
ett spillvatten vars beskaffenhet i ej oväsentlig mån avviker från hushållsspillvatten. Fastighetsägare får inte tillföra avloppet fett i större mängd. Det här finns reglerat i ABVA (Allmänna bestämmelser för användande av Värmdö kommuns vatten- och avloppsanläggning).

Fett i avloppet kan:

  • Orsaka källaröversvämning på grund av igensättning.
  • Skada ledningar genom frätning.
  • Ge luktproblem.
  • Orsaka skadliga utsläpp i sjöar och vattendrag.
  • Locka råttor till ledningsnät.

Fettavskiljare fungerar enligt principen att fett har lägre densitet än vatten. När vattnet rinner genom avskiljaren sjunker slam och tyngre partiklar till botten i det första facket medan fettet stiger och lägger sig vid ytan i nästa fack. Vattnet får inte röra sig för fort genom avskiljaren,
då hinner inte fettet avskilja sig från vattnet, det vill säga det är viktigt att fettavskiljaren är rätt dimensionerad för din verksamhet.

Fettavskiljare ska

  • Vara utformad enligt europastandarden SS-EN 1825-1 och vara dimensionerad till verksamhetens spillvattenflöde enligt SS-EN 1825-2.
  • Vara funktionstestad enligt gällande normer.
  • Vara utrustad så att provtagning är möjligt att utföra.
  • Vara utrustad med larm.
  • Ha ändamålsenlig avluftning.
  • Vara ansluten till vaskar, diskmaskiner och golvavlopp.

Kontakta en rörfirma eller VVS-konsult för hjälp med dimensionering av fettavskiljaren.

Placering

Fettavskiljaren ska vara placerad separat från hantering och förvaring av livsmedel. Tömning får inte ske genom utrymmen där livsmedel bereds, hanteras eller förvaras. Om fettavskiljaren placeras inomhus måste det finnas tillräckligt utrymme för tillsyn, tömning och ventilation. Dessutom ska den kunna provtas.

Det finns markförlagda fettavskiljare med integrerad biologisk rening, det finns inomhusfettavskiljare med fettlås för enskilda avloppssystem, det finns efterliggande infiltration och minireningsverk med biologisk rening och många andra kombinationslösningar.

Skötseln består av tömning, invändig rengöring samt kontroll av fettavskiljare. Fettavskiljaren ska besiktigas av verksamhetsutövaren/fastighetsägaren för att upptäcka sprickor eller skador. Om fettavskiljaren har tömts helt måste den fyllas upp med rent vatten innan den åter tas i bruk, den fungerar bara när den är helt vattenfylld.

Det är inte tillåtet att tillsätta enzymer, bakterier eller andra produkter som kan förstöra fettavskiljarens funktion.

Fettavskiljaren måste tömmas och rengöras regelbundet för att bibehålla sin funktion. Tömningsintervallen anpassas till anläggningens belastning, typ och storlek. Ett vanligt intervall är en gång per månad. Fettavskiljaren måste tömmas vid behov, dock minst en
gång per kvartal i enlighet med kommunens renhållningsordning.

Via servicecenter tecknar du ett abonnemang och lägger upp tömningsfrekvens. Kommunens entreprenörer kommer sedan och tömmer. Fettavskiljaren ska vara utmärkt och lätt tillgänglig för tömning. Lock eller manlucka ska kunna öppnas av en person och utan verktyg och får inte vara övertäckt vid tömningstillfället. VA-enheten har rätt att vid behov kontrollera fastighetens installation.

Kontakta servicecenter för att teckna abonnemang:

E-post: varmdo.kommun@varmdo.se
Telefon: 08-570 470 00

Det finns möjlighet att få dispens i tömningsintervallet, det kan exempelvis gälla dig som bedriver verksamhet endast under delar av året. För frågor gällande dispens för tömning av fettavskiljare kontakta bygg- och miljöavdelningen. Detta gäller oavsett om du har egen avloppsanläggning eller om du är ansluten till det kommunala nätet.

Kontakta servicecenter för dispensfrågor:

E-post: varmdo.kommun@varmdo.se
Telefon: 08-570 470 00