Kött på restaurang, nya regler om ursprungsinformation
Från och med 1 mars 2025 ska restauranger och andra serveringsställen kunna informera sina kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä.
Information krävs för kött som redan ursprungsmärks i dag
Informationen till gästerna ska baseras på sådana uppgifter som företagare redan idag får från sina leverantörer enligt krav från EU. Det vill säga för sånt kött som redan i dag måste ursprungsmärkas när det säljs i butik.
Informationen kan ges på flera sätt
Matgästen har rätt att få informationen på samma sätt som för innehåll av allergena ingredienser i maten. Det betyder att den antingen kan ges muntligt eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån.
Undantag
Uppgift om ursprungsland behöver inte lämnas när restauranger använt sig av korvar, färdigstekta hamburgare eller andra sammansatta ingredienser eller kött som redan värmebehandlats.
Informationen behöver inte lämnas i beställningsappar, på företagares webbplatser eller vid hemkörning av mat.