Serverings­tillstånd

Om du vill servera alkohol i din verksamhet behöver du serveringstillstånd.
Det kan gälla även om försäljningen bara ska ske vid ett enstaka tillfälle, eller under en kortare period. Du ansöker om serveringstillstånd hos kommunen.

Alkohollagen är en social skyddslagstiftning och ställer höga krav på sökandens lämplighet och på serveringsstället. Serveringstillstånd får därför meddelas endast den som visar att denne med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt är lämplig att utöva serveringsverksamhet.

Kommunens uppgift i ett ansökningsärende är att utreda om kraven i alkohollagen uppfylls. Det är den sökande som har bevisbördan i ett ansökningsärende vilket innebär att det är den sökande som skall inkomma med alla de handlingar, blanketter, uppgifter och klargöranden som behövs för prövningen av ansökan. En ansökan om serveringstillstånd kan därför avslås om den sökande inte inlämnar begärda uppgifter och handlingar.

De som ansöker serveringstillstånd skall vara personligt och ekonomiskt lämpliga för uppgiften.

För att vara personligt lämplig krävs att sökanden:

  • Inte är straffad för något allvarligt brott de senaste tre åren
  • Har dokumenterad kunskap om alkohollagen (man skriver ett kunskapsprov som förrättas av kommunen)
  • Har fyllt 20 år

För att vara ekonomisk lämplig krävs att sökanden:

  • Inte är restförd eller har andra ekonomiska anmärkningar
  • Kan visa och styrka varifrån kapitalet till verksamheten kommer

Alla som ingår i sökandebolaget måste vara personligt och ekonomiskt lämpliga.

Om de sökande inte uppfyller dessa krav kan ansökan avslås. Kommunen behöver också veta varifrån pengarna till din verksamhet kommer. Det innebär att du behöver visa hur finansieringen av verksamheten har gått till. Du behöver visa vilka pengar du använt för att betala köpet av verksamheten och att säljaren har fått betalt. Kommunens uppgift är att säkerställa att alla pengar som finansierat verksamheten har tjänats på laglig väg och är beskattade.

Gällande serveringsstället skall det vara lämpligt ur brandsäkerhetssynpunkt.

Serveringsstället ska ha ett kök som möjliggör att ett varierat utbud av maträtter kan tillhandahållas, man ska kunna tillhandahålla lagad eller på annat sätt tillredd mat. Att maten ska vara lagad eller tillredd innebär att råvaror på något sätt ska ha förädlats. Enbart sallader eller smörgåsar är inte tillredd mat i lagens mening och tillgodoser heller inte kravet på ett varierat utbud av maträtter, utan förrätter, huvudrätter och efterrätter ska kunna erbjudas.

Gatukök, caféer och liknande enklare serveringsställen kan således inte komma i fråga för serveringstillstånd.

Vid servering till slutna sällskap ställs inte några större krav avseende kök. Lagad eller på annat sätt tillredd mat skall dock tillhandahållas. Även lätt- och alkoholfria drycker skall finnas som alternativ.

Även om den sökande och serveringsstället uppfyller lagens krav kan en ansökan om serveringstillstånd avslås om den planerade serveringen kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa.

Vidare kan en ansökan avslås redan om det finns misstanke om till exempel ekonomiska oegentligheter eller brottslig verksamhet. Det finns således ingen generell ”rätt” att få serveringstillstånd. För den som erhållit serveringstillstånd så kvarstår kravet på lämplighet under tiden man innehar serveringstillståndet. Serveringstillståndet kan därför komma att återkallas i det fall tillståndshavaren brister i lämplighet.

Om du vill servera spritdrycker, vin, starköl (> 3.5 %) och andra jästa alkoholdrycker mot betalning, och drycken ska konsumeras på serveringsstället behöver du ett serveringstillstånd. Du behöver serveringstillstånd även om betalning för drycken ingår i en annan avgift, till exempel entréavgift.

Du behöver inte serveringstillstånd om serveringen uppfyller samtliga nedanstående punkter:

  • serveringen sker vid ett enstaka tillfälle
  • du i förväg vet vilka gästerna är
  • serveringen sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna, samt
  • serveringen sker i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol eller lättdrycker

Det finns olika typer av serveringstillstånd både till allmänheten och till slutna sällskap, och vilken typ av tillstånd du behöver beror på hur länge du vill servera alkohol och under hur lång tid. Du kan söka ett stadigvarande tillstånd som gäller tills vidare, eller ett tillfälligt tillstånd om du bara ska servera alkohol under en viss tidsperiod. Du behöver också tillstånd för alkoholservering vid catering för slutna sällskap, provsmakning och trafikservering, till exempel servering på fartyg.

Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten

Stadigvarande tillstånd behöver du om serveringen ska ske under hela eller en del av året, till exempel under sommarsäsongen. Den här typen av tillstånd ställer höga krav på serveringslokalen och dess kök, utbudet av maträtter och sökandens vandel och kunskaper i alkohollagstiftningen.

Stadigvarande servering i slutna sällskap

Klubbrättighet

Om serveringen ska ske inom till exempel en förening, ett företag eller annat slutet sällskap behöver du så kallade klubbrättigheter. Deltagarna måste ha någon form av gemensamt intresse utöver själva arrangemanget. Om du tar ut entréavgift, och medlemskap kan lösas i dörren under tiden arrangemanget pågår, räknas det inte som ett slutet sällskap. Då behöver du istället serveringstillstånd för servering till allmänheten.

Festvåningsrättighet

Festvåningsrättigheter behöver du om servering sker på beställning till olika slutna sällskap. Vid varje serveringstillfälle ska det finnas en bokning som visar vilken grupp/sällskap som kommer att delta. Festvåningsrättighet betraktas som jämförlig med yrkesmässig serveringsrörelse. Därför gäller i princip samma krav som för tillstånd till allmänheten, kraven på köket och utbudet av maträtter är lägre.

Tillfälliga tillstånd

För att det ska räcka med ett tillfälligt serveringstillstånd krävs:

  • att serveringen sker vid ett enstaka tillfälle eller enstaka tidsperiod, samt
  • att verksamheten inte är regelbundet återkommande

Även antalet tillståndstillfällen i en viss serveringslokal kan ha betydelse.

En enskild person kan få tillstånd till servering inom ett slutet sällskap. Då krävs att tillställningen har ett särskilt ändamål och att sökanden ska vara personligt bekant med de inbjudna, till exempel vid bröllop eller liknande.

För att du ska kunna få serveringstillstånd behöver du uppfylla en del krav på personlig och ekonomisk lämplighet. Du behöver också ha fått godkänt på kunskapsprovet. Även verksamheten och lokalen behöver uppfylla uppfylla vissa krav. Kraven är högre för stadigvarande tillstånd än för tillfälliga.

Personlig och ekonomisk lämplighet

För att du ska kunna beviljas ett serveringstillstånd behöver du nedanstående krav:

  • Du som ansöker om tillstånd ska ha fyllt 20 år.
  • Du behöver uppvisa ekonomisk skötsamhet, till exempel att du har skött din bokföring och betalat dina skatter och avgifter i tid.
  • Du får inte vara dömd för något allvarligt brott.
  • Du behöver visa att du har kunskap om alkohollagen. Det gör du genom att genomföra ett kunskapsprov hos kommunen.
  • Du behöver kunna redogöra för hur du ska finansiera verksamheten.
  • Du ska kunna visa att du har rätt att använda lokalen (hyreskontrakt eller köpekontrakt).

Verksamhetens och serveringsställets lämplighet

Även verksamheten och serveringsstället måste uppfylla vissa krav:

  • Det ska finnas ett eget kök, som ska användas i verksamheten. Köket ska ligga i direkt anslutning till lokalen. Köket måste vara godkänt av kommunens bygg- och miljöavdelning.
  • Verksamheten ska erbjuda ett varierat utbud av lagad eller på annat sätt tillredd mat.
  • Det ska finnas tillräckligt med sittplatser.
  • Lokalen måste vara lämplig ur brandssäkerhetssynpunkt.

För tillfälliga tillstånd krävs inte tillgång till kök, men verksamheten måste erbjuda lagad eller på annat sätt tillredd mat. Även teatrar och konsertlokaler kan få tillstånd att servera alkohol i pauser utan att uppfylla samtliga ovanstående krav.

Undantag

Om det finns risk för att alkoholservering kan orsaka störningar för omgivningen kan det hända att du inte får serveringstillstånd, eller att serveringstillståndet begränsas, även om både du, verksamheten och lokalen uppfyller kraven.

Kunskapsprov

För att beviljas serveringstillstånd behöver du skriva och bli godkänd på ett kunskapsprov. Provet är framtaget av Folkhälsomyndigheten och består av frågor inom fyra områden:

  • alkoholpolitik
  • bestämmelser om servering
  • bestämmelser om tillsyn
  • bestämmelser om mat och utrustning.

Du skriver kunskapsprovet i kommunhuset, på Skogsbovägen 9–11 i Gustavsberg. Kontakta kommunens alkoholhandläggare för att boka tid. Provet är skriftligt och provtiden är 90 minuter. I särskilda fall kan den sökande få göra ett muntligt prov. När du ska göra provet behöver du ha med dig legitimation. Om du inte blir godkänd på provet har du rätt att göra två försök till.

Det är kommunen som avgör vilka personer inom organisationen som behöver skriva provet, eller om det finns grund för undantag.

Mer information om kunskapsprovet hittar du hos Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten om kunskapsprov Länk till annan webbplats.

Undantag från krav på kunskapsprov

Om du uppfyller något av villkoren nedan behöver du inte göra ett kunskapsprov. Det räcker med att du uppfyller ett av kraven:

  1. Du har tidigare blivit godkänd på provet och har tillstånd som minst motsvarar den aktuella ansökan.
  2. Du tidigare har ansökt om serveringstillstånd, och blivit godkänd på prov som minst motsvarar den nya ansökan. Den nya ansökan måste göras inom tre år från det datum då du blev godkänd på kunskapsprovet.
  3. Du har serveringstillstånd som motsvarar den aktuella ansökan i samma kommun, och det inte finns anledning att ifrågasätta att dina kunskaper motsvarar provet.
  4. Du har serveringstillstånd som motsvarar den aktuella ansökan i en annan kommun, och kan visa dokumentation på flera års erfarenhet utan anmärkningar.

Det finns två olika typer serveringstillstånd: stadigvarande och tillfälligt. Vilket tillstånd du behöver beror på hur länge du vill sälja alkohol, och vem du planerar att sälja till. Du kan också behöva söka tillstånd eller göra en anmälan om du vill göra någon förändring i din verksamhet, även om du redan har tillstånd för alkoholservering.

Använd vår e-tjänst eller blankett när du söker ditt serveringstillstånd, samt skicka in de obligatoriska bilagorna som framgår på sidan nedan.

Handläggningstiden räknas i arbetsdagar och framgår av respektive ansökning eller anvisning.

Ansökan och blanketter

När din ansökan kommit in till Värmdö kommun registreras den och du får ett mottagningsbevis. Efter registrering går vi igenom handlingarna. Är ansökan inte komplett kommer ett brev där du ombeds att komplettera ansökan att skickas till dig. I brevet står det vilka handlingar som saknas.

Ansökan är komplett när alla handlingar och all information som Värmdö kommun behöver för att fatta beslut har kommit in. Vilka handlingar som krävs kan du läsa om i dokumentet Anvisningar serveringstillstånd , 137.9 kB.

Är du osäker på vad som ska lämnas in tillsammans med ansökan kan du höra av dig till kommunens alkoholhandläggare innan du skickar in ansökan.

När ansökan är komplett handlägger vi ärendet inför ett beslut.

Handläggningstiden för en ansökan om stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten är upp till fyra månader efter att ansökan är komplett, och kan vid behov förlängas. Vid ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten är handläggningstiden upp till sex veckor. Vid tillfälliga serveringstillstånd till slutet sällskap är handläggningstiden upp till femton arbetsdagar.

Kommunen tar ut en avgift för handläggningen av ansökan samt förrättande av kunskapsprov, denna faktureras efter att ansökan lämnats in den exakta avgiften hittar du i kommunens taxor och avgifter.

Taxor och avgifter , 1.7 MB.

Vid ett eventuellt avslag på din ansökan återbetalas inte avgiften.

Kommunen arbetar förebyggande tillsammans med serveringsställen för att skapa goda miljöer för kringboende, restaurangpersonal och gäster. Handläggare från kommunen gör också regelbundet platsbesök i verksamheter som har stadigvarande serveringstillstånd. Ibland gör vi platsbesöken tillsammans med andra myndigheter. Det gör vi för att hjälpa dig att se till att din verksamhet uppfyller de krav som ställs för serveringstillstånd, så att du ska kunna fortsätta servera alkohol.

Kommunen gör regelbunden tillsyn av alla verksamheter som har serveringstillstånd. Tillsynen kan delas upp i förebyggande tillsyn, inre tillsyn, och yttre tillsyn, eller tillsynsbesök. När vi gör tillsynsbesök för att följa upp hur du sköter serveringstillståndet kommer vi alltid oanmälda.

Förebyggande tillsyn

Värmdö Kommun arbetar tillsammans med restaurangägare och -personal för att skapa goda miljöer för både kringboende och restaurangverksamhet, minska våld och skador kopplade till alkohol- och narkotikakonsumtion på krogen, och utveckla en restaurangkultur som motverkar överservering och servering till underåriga.

För att hjälpa dig och din serveringspersonal i det förebyggande arbetet erbjuder kommunen regelbundet utbildning i ansvarsfull servering.

Utbildning ansvarsfull servering Länk till annan webbplats.

Inre tillsyn

Den inre tillsynen innebär att vi gör regelbundna kontroller i bland annat Polismyndigheten, Kronofogdemyndigeten och Skatteverkets register. Det gör vi för att kontrollera att du som tillståndshavare och andra företrädare för bolaget sköter ekonomin och att ingen av er blivit dömd för något allvarligt brott. Vid den inre tillsynen kontrollerar vi bland annat:

  • anmälan om förändring
  • lämplighet
  • ägarförhållanden
  • finansiering och ekonomiska förhållanden

Vi kontrollerar också att du har lämnat in den årliga restaurangrapporten. Kommunen skickar ut underlag för restaurangrapporten i slutet av året. Hos Folkhälsomyndigheten hittar du information om hur du ska fylla i rapporten.

Folkhälsomyndigheten om restaurangrapport Länk till annan webbplats.

Yttre tillsyn

Yttre tillsyn innebär att vi kommer på ett tillsynsbesök i din verksamhet. Tilsynsbesök gör vi under verksamhetens öppettider, och vi kommer alltid oanmälda. All personal som kommer på tillsynsbesök har tjänstekort med foto. Ibland kan vi uppträda anonymt i början av ett besök, men vi kontaktar alltid den serveringsansvariga för att prata om besöket och vad vi har sett. Vid den yttre tillsynen granskar vi band annat:

  • att alkoholserveringen sker på ett ansvarsfullt sätt
  • att det finns en serveringsansvarig på plats
  • att serveringen sker i enlighet med tillståndet

Efter tillsyn

All tillsyn dokumenteras och sparas. Om vi upptäcker brister kontaktar vi dig som är tillståndshavare. Om du har frågor är du alltid välkommen att kontakta kommunens alkoholhandläggare.

Återkallande av serveringstillstånd

Om du inte följer alkohollagens bestämmelser eller om förutsättningarna för ditt tillstånd ändras kan kommunen ge dig en erinran eller en varning. Om kommunen bedömer att varken erinran eller varning är en tillräcklig åtgärd kan vi återkalla ditt tillstånd.

Avgift för handläggning och tillsyn

Kommunen tar ut en avgift för handläggning av ansökan och tillsyn av verksamheten. Du kan läsa mer på länken Taxor och avgifter (se länk nedan).

Taxor och avgifter , 1.7 MB.