Köldmedier

Köldmedier ingår i kylar, frysar, luftkonditionering och värmepumpar. Innan du installerar en ny sådan utrustning kan du behöva underrätta kommunen om det om mängden köldmedium motsvarar minst 14 ton koldioxidekvivalenter. Ingrepp i köldmediekretsen, får bara göras av certifierad personal. Varje år behöver du, senast den 31 mars, för den anläggning du ansvarar för lämna in en årsrapport över bland annat de kontroller som genomförts under året innan.

Innan du installerar eller konverterar en utrustning med köldmedium som motsvarar minst 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) behöver kommunen bli underrättad om det i god tid innan installationen, (minst sex veckor före planerad installation).

Du som är operatör (ägare) av en årsrapporteringspliktig anläggning ska se till att utrustningen regelbundet kontrolleras för läckage. Kontrollen ska göras av en certifierad kylentreprenör. Personen som utför kontrollen måste vara certifierad. Det är du som operatör som är ansvarig för att personen du anlitar är certifierad, och att certifikatet är aktivt.

Intervall för läckagekontroll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Register över certifierade entreprenörer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En anläggning är årsrapporteringsskyldig när det i anläggningen finns en total mängd köldmedium som motsvarar minst 14 ton koldioxidekvivalenter (utrustning med köldmedium som understiger motsvarande 5 ton koldioxidekvivalenter räknas inte med). Notera att det räcker med att anläggningen någon gång under året haft en fyllnadsmängd köldmedium motsvarande minst 14 ton koldioxidekvivalenter för att rapporteringskravet ska gälla.

Själva årsrapporten som du ska skicka in får du ifylld av det kylserviceföretag som du anlitar. Det enda du behöver göra är att självklart kontrollera uppgifterna i årsrapporten och skriva under den med din namnteckning. Se även till att kontrollera att alla administrativa uppgifter som kylserviceföretaget förifyllt på årsrapporten som fakturaadress och kontaktuppgifter är korrekta. Om du anlitar fler kylserviceföretag kom ihåg att sammanföra underlaget från respektive på en och samma årsrapport som du sedan skickar in till oss.

Du ska lämna årsrapport om det någon del av året sammanlagt har funnits installerat köldmedium motsvarande minst 14 ton koldioxidekvivalenter i anläggningen totalt sett. Utrustning med köldmedium som understiger motsvarande fem ton koldioxidekvivalenter per styck ska inte räknas med.

Årsrapporten ska bland annat innehålla:

  • Operatörens/verksamhetsutövarens namn och organisationsnummer
  • Fastighetsbeteckning och adress där anläggningen finns
  • Faktureringsadress och kontaktuppgifter till operatören
  • Namn och certifikat på teknisk personal
  • Datum för läckagesökning och uppföljande kontroller vid ingrepp redovisade per aggregat
  • Certifierad kylentreprenör
  • Hur mycket och vilken typ av köldmedier som har installerats
  • Hur mycket köldmedier som har fyllts på vid service och underhåll
  • Datum för när läckagekontroll (periodisk som uppföljande) har utförts på din anläggning ska redovisas för varje utrustning
  • Senast den 31 mars varje år behöver du skicka in en årsrapport till kommunen.

Skicka in årsrapport Länk till annan webbplats.

Du behöver anlita en certifierad tekniker när du ska skrota en anläggning eller en köldmedieutrustning. När du skrotar anläggningen eller utrustningen ska du få ett skrotningsintyg. Intyget ska godkännas och undertecknas av dig, och skickas in till kommunen. Om du skrotar en enskild utrustning på en anläggning som fortfarande är årsrapporteringspliktig räcker det med att redovisa det i årsrapporten du lämnar in året efter det år utrustningen skrotades.

Kommunen tar ut en avgift för sin granskning av årsrapporten med en i taxan förutbestämd avgift. Om årsrapporten inte är komplett debiteras du istället en högre förutbestämd avgift. Om det blir frågan om handläggning av en miljösanktionsavgift tillkommer en annan förutbestämd avgift förutom själva miljösanktionsavgiften. För handläggning av en underrättelse debiteras liksom vid skrotning av en hel anläggning du en timavgift för den nedlagda handläggningstiden. Det kan alltså bli flera avgifter för olika typer av tillsynsinsatser.

Relaterad information: