Skolor, förskolor och fritidshem och andra liknande verksamheter

Bedriver du eller avser du starta till exempel en förskola, skola, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet? På denna sida hittar du vad verksamheten behöver tänka på som rör egenkontroll enligt miljöbalken.

Anmälan

Om du avser att starta en pedagogisk verksamhet behöver du för verksamheten lämna in en
skriftlig anmälan om detta till kommunen.

Anmälan måste göras senast sex veckor innan planerad start. Tiden räknas från när tillsynsmyndigheten har meddelat att anmälan är komplett. Verksamheten får inte startas innan dess såvida inte tillsynsmyndigheten har meddelat annat.

Anmälningsplikten regleras i 38 § förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Anmälan om pedagogisk verksamhet. E-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk också på att bygglov krävs för ändrad användning av lokaler – även om du tar över en lokal utan att göra några ändringar i och av lokalerna (såvida lokalen inte tidigare använts för samma typ av verksamhet).

Bedriver du redan en sådan verksamhet bör den redan vara anmäld och verksamheten behöver i samma utsträckning beakta aspekterna nedan för barnens/elevernas bästa.

Egenkontroll

Alla som bedriver någon form av pedagogisk verksamhet behöver enligt miljöbalken ha en god egenkontroll.

Anmälningspliktiga verksamheters egenkontroll ska också vara dokumenterad i ett så kallat egenkontrollprogram. Syftet med kravet på egenkontroll är att verksamheten aktivt ska arbeta med att identifiera och inte minst förebygga risker för barnen och elevernas hälsa.

Egenkontrollprogrammet ska innehålla rutiner för var och en av miljöbalkens delområden (se avsnitt längre ned på denna sida för exempel på sådana). Ett enkelt och bra sätt att få välutvecklade rutiner är genom att för varje område besvara frågorna när, var, hur, av vem och varför. Kom också ihåg att uppdatera egenkontrollprogrammet minst en gång varje år.

Syftet med egenkontrollen är alltså att på bästa sätt skydda barnen, ungdomarna och eleverna så att de får en så bra inomhusmiljö som möjlighet när de vistas i lokalerna liksom utomhus på lekplatsen/skolgården. Egenkontrollen sträcker sig också till utrustning och underhåll av denna, till exempel ventilationen, även om detta ofta kräver ett samarbete med hyresvärden/fastighetsägaren.

Länkar till Folkhälsomyndighetens webbsidor:

Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan och förskolan – Till dig som driver en skola eller förskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Städning i skola eller förskola – Till dig som är verksamhetsutövare och driver en skola eller förskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Smitta i förskolan – Vägledning till personal och huvudmän i förskolan för att förebygga och hantera smitta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rutiner

Några exempel på områden som verksamheten behöver beakta och ha dokumenterade rutiner i sitt egenkontrollprogram är följande:

  • verksamhetens placering och lokalernas ändamålsenlighet för den aktuella verksamheten
  • tillgång till samt storlek och utformning av lekplats/skolgård
  • ledningsansvar och närmare ansvarsfördelning inom miljöbalkens områden samt kunskapsförmedling till personal
  • riskbedömning av verksamheten ur ett hälso- och miljöperspektiv
  • personbelastning med avseende på hur ventilationen och verksamheten är anpassad till varandra på rumsnivå samt tillhörande luftflödesprotokoll för dessa rum
  • radon
  • ljud/akustik – och ljusmiljön inne som ute
  • allergiaspekten (städ- och rengöringskemikalier, parfym, pälsdjursallergener i kläder med mera)
  • städning såväl daglig som storstädning och därtill även städbarheten i verksamhetens utrymmen
  • hygien och smittskydd till vardags och vid utbrott – även antal toaletter, duschar samt varmvattenkontroll
  • kemiska produkter – det ska finnas en förteckning över de som kan innebära risker från hälso- eller miljösynpunkt liksom ha tillhörande säkerhetsdatablad
  • avfall – källsortering och farligt avfall
  • rökning – detta är inom verksamhetens områden inte tillåtet
  • skolans dokumenterade egenkontroll enligt miljöbalken med tillhörande rutiner inom bland annat nyssnämnda områden

Avfall

Vad gäller avfall så producerar nästintill alla verksamheter någon form av farligt avfall. För farligt avfall gäller anteckningsskyldighet, det innebär att verksamheten behöver anteckna vissa uppgifter om avfallet. Inför och under transport av farligt avfall ska därtill ett transportdokument som innehåller bland annat de uppgifter som antecknats upprättas. Transportdokumentet upprättas tillsammans med den som hämtar avfallet eller av verksamheten själv om den kör det farliga avfallet.

I samband med transport av det farliga avfallet behöver även anteckningarna rapporteras in till Naturvårdsverket, detta ska ske senast två dagar efter hämtningen.

Smidigast är som regel att beställa hämtning av farligt avfall av ett företag med transporttillstånd från länsstyrelsen. Om verksamheten inte skulle anlita ett sådant företag utan själv i stället vill göra det, så behöver du dessförinnan ha anmält din transport till länsstyrelsen. En anmälan per organisationsnummer räcker.

Notera att verksamheten aldrig får lämna farligt avfall på någon återvinningscentral i kommunen.

Länk till Länsstyrelsens webbsida:

Transport av farligt avfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till Naturvårdsverkets webbsida:

Mer information om anteckningsskyldigheten och rapportering till avfallsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansvar

Det ska finnas dokumenterat vem eller vilka inom verksamheten som är ansvariga för verksamhetens olika delområden enligt miljöbalken. Detta även om alltid rektorn för verksamheten alltid är den som är ytterst ansvarig.

Det ska också finnas en tydlig ansvarsfördelning mellan exempelvis verksamheten och städbolag respektive verksamheten och hyresvärden/fastighetsägaren om nu inte verksamheten själv har denna roll också.

Verksamheten har bevisbördan

Enligt miljöbalken är det den som driver en verksamhet som ska kunna visa att den följer gällande regler och lagar. Detta synsätt benämns omvänd bevisbörda. Bygg- och miljöavdelningen bistår dig naturligtvis om du har några funderingar kring det – även när ingen regelrätt tillsyn bedrivs av verksamheten.

Avgift för handläggning och tillsyn

Kommunen tar ut en avgift för handläggning av anmälan och tillsyn av verksamheten i övrigt.
Aktuell avgift kan du läsa i det för året gällande taxan som hittar du på kommunens webbsida:

Ekonomi och budget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Du är alltid välkommen att kontakta bygg- och miljöavdelningen 08-570 470 00. Be att få tala med den miljö- och hälsoskyddsinspektör som du senast träffat eller kontakta någon annan i avdelningens hälsoskyddsgrupp.