Grund- och gymnasieskola

Här hittar du information om vilka regler som gäller för att anordna utbildning för elever i Värmdö kommun.

Fristående utbildning

För att starta en fristående grund- eller gymnasieskola behöver du tillstånd från Skolinspektionen.

Den lokal du bedriver verksamheten i är en så kallad offentlig lokal. Innan du startar verksamheten måste lokalen vara godkänd av kommunen. Du behöver därför anmäla att du ska starta skola till bygg- och miljövdelningen på Värmdö kommun. Anmälan behöver lämnas senast sex veckor innan verksamheten startar.

Om du ska hantera livsmedel i verksamheten behöver du göra en särskild anmälan för det.

Förskolor, pedagogisk omsorgsverksamheter och grundskolor får en skolpeng för varje barn/elev som är folkbokförd i Värmdö kommun och inskriven i verksamheten. Kommunen tillämpar också en modell för socioekonomisk tilldelning som syftar till att jämna ut skillnader mellan barn-/elevgrupper med utgångspunkt i gruppernas socioekonomiska sammansättning.

Ersättning till utbildninsanordnare

Enskilda huvudmän för gymnasieskolor får programpeng för varje elev som är inskriven på skolan förutsatt att eleven är folkbokförd i Värmdö kommun. Värmdö kommun ingår i en gemensam gymnasieregion med övriga kommuner inom Stockholms län. Inom gymnasieregionen tillämpas en gemensam prislista för alla nationella program. Utbetalning av programpeng och andra ersättningar sker via UEDB (vår gemensamma ungdoms- och elevdatabas) till alla gymnasieskolor i Stockholms län samt till fristående skolor i hela landet.

Ersättning till utbildninsanordnare

Särskilt stöd

Enskilda utbildningsanordnare kan söka ekonomiskt bidrag för elever med omfattande behov av särskilt stöd. Sökt tilläggsbelopp ska avse stödåtgärder som är extraordinära. Ersättningen till stödet ska vara kopplat till varje enskild elev samt elevens behov och förutsättningar att klara skolgången.

Ansökan tilläggsbelopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Lathund för ansökan tilläggsbelopp Öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Tankestöd särskild stöd-
övrig verksamhet, 161.2 kB, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
Information om tilläggsbelopp Länk till annan webbplats.

Modersmål

Enskilda utbildningsanordnare kan söka ekonomiskt bidrag för elever i årskurs 1-9 samt gymnasiet som deltar i modersmålsundervisning. För läsåret 24/25 ska ansökan vara inne senast den 30 juni för att kunna få ersättning från och med 1 juli. Löpande ansökningar beviljas från månaden efter ansökan har inkommit. Ansökan för läsåret 23-24 är nu stängd då läsåret närmar sig sitt slut.


Ansökan modersmål Länk till annan webbplats.

Relaterad information