Hej tonårsförälder!

Vet du vad din tonåring gör på jullovet?

Tips till föräldrar

Du som förälder är det bästa brottsförebyggaren och en viktig person i ditt barns liv.

Via undersökningar vet vi att ungdomar vill att vuxna lägger sig i på ett sjyst sätt vid tydliga missförhållanden eller bråk. Och att den största faktorn till att unga inte tar droger eller nyttjar alkohol är att de inte vill göra sina föräldrar besvikna. Vi vet också att unga faktiskt gör som du säger.

Prata och visa intresse

Var nyfiken, visa intresse för den unges situation och ställ frågor. Prata med din tonåring om risker och konsekvenser. Vid hemmafester är riskerna särskilt stora att det förekommer stora mängder alkohol och/eller andra droger. Det i sin tur innebär ökad risk att ungdomar kan drabbas av akut alkoholförgiftning, skadar sig eller någon annan eller utsätts för sexuella övergrepp. Kom överens om en plan om vad ungdomarna ska göra och vem de ska kontakta om något börjar spåra ur.

  • Var tydlig med att det inte är okej att dricka alkohol när man är under 18 år.
  • Säg nej till att köpa ut alkohol.
  • Prata om vilka konsekvenser det kan få att använda och att köpa narkotika men gå inte in i en konflikt kring sakfrågor då det sällan blir konstruktivt.
  • Plocka bort frestelser, bjud inte din tonåring på alkohol och köp inte heller ut.
  • Ha koll på vad din tonåring gör, och vilka din tonåring umgås med.
En förälder och tonåring håller hand

Samarbeta – ni är många som kan hjälpas åt att ha koll

Ska era tonåringar gå på fest? Ta kontakt och samarbeta med andra föräldrar. Ett tips är att tillsammans gå dit och kolla läget. Om du är bortrest, se till att det finns någon vuxen som tar ansvar för ditt barn. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester och tider. Det är inte hela världen om alla föräldrar inte är överens. Det är alltid du som förälder som bestämmer vad som gäller för ditt barn. Det viktiga är att ni pratat och att du och din tonåring vet vad som gäller i andra familjer.

Om olyckan ändå är framme

Om du ändå kommer hem till kaos eller om du blir orolig för något som händer eller har hänt, prata med din ungdom om vad som hänt och kontakta de ungdomar och föräldrarna till dem som varit där. Prata om det som hänt, berätta om din oro och be dem hjälpa till att röja upp.

Tips till dig som är tonåring

  • Bjud inte hem för många om du är ensam hemma. Bjud bara de du verkligen känner och litar på.
  • Tänk på att det går fort att få ”vänner” på nätet men att tillit tar längre tid. Håll det inom en mindre vänkrets och ring helst eller prata i slutna chattrum. Be vännerna tydligt att inte sprida vidare.
  • Håll dig nykter från alla former av droger/substanser.
  • Stäng och lås dörren och öppna inte om det dyker upp objudna gäster.
  • Ring föräldrar eller någon annan kontakt, ungdomsarbetare eller polisen (112) om det börjar spåra ur eller om det blir hotfullt. Ring hellre en gång för mycket än för lite.

Bra läsning:

tonarsparloren.se Länk till annan webbplats.

drugsmart.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

cannabishjälpen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

iq.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Stöld och skadegörelse – polisen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.