Hjälp att rösta

Du kan få hjälp att rösta i omröstningslokalen om du behöver det. Du kan också utse ett bud som lämnar in din röst åt dig. I vissa fall kan ambulerande röstmottagare komma till dig och ta emot din röst.

Rösta med bud

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstningslokal kan du rösta med bud.

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till din omröstningslokal eller till en förtidsröstningslokal. Du behöver ett särskilt material för att rösta med bud. Det kan du beställa hos kommunen på telefon 08-570 470 00 eller via mejl valnamnden@varmdo.se

Ambulerande röstmottagare kan komma till dig

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan du rösta via kommunens ambulerande röstmottagning.

Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en förtidsröstningslokal. Det är alltid två röstmottagare som tar emot din röst och du behöver kunna identifiera dig med gilitig id-handling.

Kontakta kommunen på telefon 08-570 470 00 eller via mejl valnamnden@varmdo.se för att boka ambulerande röstmottagare.

Få hjälp att rösta i lokalen

Du som inte själv kan göra i ordning din röst kan be någon i omröstningslokalen om hjälp.

Du bestämmer själv vem som ska hjälpa dig. Du kan också be någon av röstmottagarna om hjälp. Röstmottagarna får inte berätta för någon vad du har röstat på.

Alla omröstningslokaler ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Om du ändå inte kan ta dig in i en lokal för röstmottagning, kan röstmottagarna hämta din röst utanför lokalen. Har du frågor om tillgängligheten i specifika lokaler, kontakta kommunen på telefon
08-570 470 00 eller via mejl valnamnden@varmdo.se