Rösta på Årets Värmdöbo 2022

Nu är tiden inne att utse årets värmdöbo 2022! Du kan rösta till och med den 28 februari 2023.

Äntligen kan vi avslöja vilka som är finalister i Årets Värmdöbo 2022. Det är en härlig blandning människor som alla har en sak gemensamt; sin goda gärning för Värmdö och Värmdöborna.

Årets Värmdöbo är ett pris som delas ut årligen för att uppmärksamma en person som gjort något utöver det vanliga för Värmdö. För att kunna nomineras till Årets Värmdöbo ska personen vara bosatt, eller/och bedriva verksamhet i kommunen, samt respektera mänskliga rättigheter och demokratiska värden.

Vinnaren av Årets Värmdöbo 2022 tilldelas 15.000 kr och tävlingen genomförs i samarbete med Nacka Värmdö Posten.

Vem av våra tio fantastiska finalister tycker du ska bli Årets Värmdöbo 2022? Rösta nedan senast den 28 februari 2023.


Alexandra Schulz

Under ett arbetspass hos hemtjänsten upptäckte Värmdöbon, Alexandra Schulz att flera av de äldre skulle sitta ensamma under julen. Då kom hon på idéen att starta en insamling för julklappar och julmat. Hon gick ut på sociala medier med information och det tog inte lång tid innan bollen var i rullning. Den insamlingen drog in över 10 000 kronor. Hennes engagemang, vilja och förmåga att skänka stor glädje till sina medmänniskor har gjort att hon blivit nominerad till Årets Värmdöbo.

Jag var hemma hos en äldre person i jobbet och frågade vad personen skulle göra på julafton. När jag fick veta att personen skulle vara ensam hemma under julen insåg jag att det nog var många fler som skulle vara det. Jag ville se till att de äldre personer som sitter ensamma på jul får något fint, men eftersom min egen ekonomi inte räckte till för att hjälpa alla kom jag på idéen med julklappshjälpen.

Porträttbild av Nebojsa Neso Milovanovic

Andreas Mathson

Tillsammans med sin vän, Johan Granath, är Andreas Mathson initiativtagare till löpargruppen Running Värmdö som bjuder in till gratis löpträning. Ett initiativ som under 2022 utökats med ett samarbete med Välkommen till Värmdö vilket inneburit att nyanlända får en chans att integreras med hjälp av fysisk träning. I förmån för UNHCR sprang Andreas också Lidingöloppet FEM gånger.

Det som var viktigt för mig när jag började engagerade mig är viljan och drivkraften att erbjuda alla oavsett bakgrund, nyinflyttad eller nyanländ, en möjlighet att få ta del av en välkomnande och öppen gemenskap. Att ge utrymme för varje enskild individ att få vara sig själv och tillsammans i grupp hitta ett socialt sammanhang och finna rörelseglädjen i löpning. Jag tycker det är så viktigt att inkludera.

Porträttbild av Nebojsa Neso Milovanovic

Christer Alsiö

Christer är den flerfaldigt prisade ungdomsledaren. Han blev bland annat prisad med Fair play-priset på Idrottsgalan under 2022. Det fick han för sitt arbete för initiativet till ett veteranlag i fotboll för barn som slutat, inte platsar eller inte ens hunnit börja.

Ungdomsidrott betyder otroligt mycket. Jag var själv aktiv i många år. Nu har jag som ledare möjlighet att bidra till att barn får röra på sig och se till att de håller på så länge som möjligt och förhoppningsvis hålla sig borta från andra mindre bra aktiviteter. Framför allt betyder ungdomsidrott möjlighet att skaffa vänner, bygga laganda, gemenskap och glädje. Det viktigaste för mig var att det förmedlade till barn och ledare att inget är omöjligt. Våga börja med idrott om du har en dröm om det. Det är aldrig för sent att börja idrotta! 

Porträttbild av Nebojsa Neso Milovanovic

Isabella Snickars

I mer än två decennier har Isabella Snickars arbetat som distriktsläkare på vårdcentralen i Gustavsberg och barnavårdscentralen i Hemmesta. Hennes goda bemötande och professionalism är särskilt uppskattat av barn och äldre patienter. Under senare år har hon som seniorläkare handlett yngre läkare och fått dem att välja att stanna och jobba vidare på vårdcentralen.

Jag har fått bygga långa relationer med många Värmdöbor och särskilt med de äldre. Jag får höra deras tankar och oro och följa dem i olika livsfaser och det blir betydelsefullt för mig också. Jag har fått ta hand om bebisar som faktiskt hunnit bli vuxna nu. Att jag stannat så länge på just Gustavsbergs Vårdcentral beror på att jag har så fantastiska kollegor.

Porträttbild av Nebojsa Neso Milovanovic

Lennart Andersson

Lennart Andersson, eller Pigge som han kallas, är en välkänd person i kommunen. Han är personen med det stora engagemanget och han har satt ett stort avtryck på Värmdös lokala teater. Det har han jobbat med i över 50 år! Genom sin scennärvaro lockar han till skratt och får värmdöborna att reflektera över livet. Han har varit med i Gustavsbergs vänners styrelse och hinner också med att driva sin elfirma, som har 50-årsjubileum i år.

Värmdö betyder allt för mig. Jag är född här och känner alla. Folk känner till mig som Pigge. Jag har kallats för Pigge hela livet eftersom min farmor och farfar kom från Roslagen och där kallar man folk för rospiggar. Jag har hållit på med teater i 53 år och jobbat mycket med barnteater och vi har hittat på så många roliga saker tillsammans.

Porträttbild av Nebojsa Neso Milovanovic

Lennart Karlsson

Lennart Karlsson är en eldsjäl som under decennier fångat in människor på Värmdö att röra på sig genom dansen. Genom dansen har Lennart byggt broar mellan människor och kulturer. Tack vare dansen har Lennart skapat mötesplatser och därmed fått många ensamma att bryta isoleringen.

Dansen har betytt väldigt mycket. Jag lärde mig dansa ganska sent men det blev så småningom mitt stora intresse, att på ett enkelt sätt lära folk att dansa. Jag tycker om att leda grupper i dans. Det kan gälla en grupp på ett 30-tal personer här på Värmdö eller en aktivitet på en konferens med 130 deltagare. Det som ger mig störst glädje är när någon som säger sig absolut inte kan dansa är den som efter att provat på är den som är med och har kul i gruppen. Jag brukar säga att ”Du kan vara med om du kan gå rakt fram och samtidigt räkna till åtta”.

Porträttbild av Nebojsa Neso Milovanovic

Liza Lövén

Liza Lövén har tidigare blivit nominerad till årets värmdöbo efter att ha grundat Julklappshjälpen Värmdö. Nu är hon återigen nominerad för hennes engagemang med julklappshjälpen där hon hjälper ekonomiskt utsatta familjer med julklappar till deras barn men också för att hon ställt upp för människor som fick fly kriget i Ukraina. Genom sitt stora nätverk Julklappshjälpen Värmdö kunde hon, med hjälp av alla fantastiska Värmdöbor, hjälpa till med förnödenheter till krigsflyktingar från Ukraina när kriget började.

Jag är jättestolt och glad att återigen få bli nominerad till årets Värmdöbo. Men den här nomineringen är inte bara till mig, jag är bara ansiktet utåt för Julklappshjälpen Värmdö där jag representerar flera tusen Värmdöbor som bidrar till en bättre jul för många familjer.

Porträttbild av Nebojsa Neso Milovanovic

Mahfuz Seker

Mahfuz Seker bidrar till restaurangutbudet i Gustavsbergs Hamn med Arena Pizzeria och Arena Kolgrillen. Han har en stor personlighet och tillsammans med sin personal och familj så får han kunderna att känna sig välkomna. Restaurangen ger också rabatt till pensionärer och föreningslivet. Allra störst är dock att Mahfuz på julafton hade öppet och välkomnade alla som var ensamma eller sämre bemedlade till restaurangen där de bjöd på gratis mat.

Att kunna bjuda på mat på julafton, känslan går inte att beskriva. Ofta frågar man ju inte om julafton då det kan vara känsligt för många så det kändes fantastiskt att få bjuda in till den dagen. Det var stor uppskattning från gäster och även andra runtomkring. Det gav oss energi till att göra det flera gånger, vi vill göra det varje år!

Porträttbild av Nebojsa Neso Milovanovic

Monika Jonsson och Maja Stenram

Monika Jonsson (musiklärare och musikterepeut) och Maja Stenram (musiklärare) är anställda på kulturskolan. Båda förgyller dagarna för personer med funktionsvariationer. De jobbar bland annat med Funkisfestivalen, som är väldigt uppskattat.

Det behövs olika typer av evenemang för den här målgruppen. Det finns ett genuint intresse för det här evenemanget vilket gör Funkisfestivalen, som sker både lokalt och rikstäckande, så spännande och roligt. Det är också viktigt för att det skapar en väldigt fin gemenskap för våra deltagare, de får fler möjligheter att mötas och göra lustfyllda saker tillsammans. Vi tror att det kan bidra till en god livskvalitet att få uttrycka sig genom olika konstformer som dans, musik och teater.

Porträttbild av Nebojsa Neso Milovanovic

Peter Hajdu

Peter ”Hagge” Hajdu jobbar som fastighetsansvarig KFUM Ängsholmen i Stockholms skärgård. Verksamheten, som har funnits sedan 1963, arrangerar sommarläger och lägerskola på ön Ängsholmen för barn och unga mellan 8 och 15 år. Peter lägger ner enormt mycket tid för att ungdomarna ska få den bästa upplevelsen och minnen för livet.

Det är svårt att svara kortfattat på hur mycket sommarlägret betyder, men det är otroligt mycket för mig. Det har funnits med i mer än halva mitt liv. I år blir det 29 år sedan jag började och fram tills för sex år sedan då jag blev anställd så var arbetet helt ideellt. För mig är det mer än en arbetsplats och på Ängsholmen har jag fått många av mina vänner. Utöver att jag får ha den vackra skärgårdsmiljön som arbetsplats känns det jag jobbar för otroligt viktigt, att barn och unga ska få möjlighet att komma ut på läger.

Porträttbild av Nebojsa Neso Milovanovic

Rösta här!

Vi samlar in ditt namn och ditt telefonnummer för att vid behov kunna säkerställa att rösten avgetts på korrekt sätt. Dina insamlade uppgifter kommer endast att sparas under den period som tävlingen pågår. När tävlingen är avslutad förstörs den insamlade informationen. Läs mer om hanteringen av dina personuppgifter på varmdo.se/personuppgifter

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 28 februari klockan 23.59.