Årsredovisning 2024

Värmdö kommuns resultat för 2024 visar en bättre ekonomisk ställning än budgeterat.

Årets resultat

Trots det utmanande ekonomiska klimatet, präglat av hög inflation och ett pressat konjunkturläge, lyckades Värmdö kommun överträffa sina budgetmål.

Resultatet för 2024 är nästan 40 miljoner kronor bättre än budgeterat. Det goda resultatet har bidragit till att inga nya lån har behövts tas upp trots fortsatt omfattande investeringsnivå.

Bild med texten "68,7 miljoner kronor"
Grafer i olika höjder.
En vuxen och ett barn bygger sitter på golvet och med klossar.

Befolkningsutveckling

2024 minskade antalet invånare med två personer. Kommunens befolkning har följande sammansättning:

Silhuetter av människor i olika åldrar.

Varifrån kommer pengarna?

  • Skatteintäkter: 71 %
  • Utjämningssystemet: 5 %
  • Bidrag: 7 %
  • Avgifter och ersättningar: 10 %
  • Försäljningsmedel: 5 %
  • Övrigt: 2 %
Grafik som visar en cirkel med olika färger.

Hundralappen

Varje 100 kr som du betalade i skatt 2024 har använts enligt följande:

  • Förskola: 12 kr
  • Grundskola: 29 kr
  • Vård och omsorg: 25 kr
  • Individ- och familjeomsorg: 4 kr
  • Kultur och fritid: 4 kr
  • Gymnasium, vuxenutbildning och arbetsliv: 11 kr
  • Infrastruktur och miljö: 4 kr
  • Politisk verksamhet: 10 kr
En uppdelad hundrakronorssedel.

Mål för 2024

Målet har delvis uppnåtts.
Värmdö fortsätter att förbättra förutsättningarna för välfärd och samhällsutveckling.

Under året togs en ny näringslivsstrategi fram i samarbete med det lokala näringslivet, och företagsklimatet har blivit bättre enligt flera undersökningar. Skolresultaten har förbättrats för årskurs 3 och 6, men gymnasiebehörigheten i årskurs 9 har minskat. Kommunens vuxenutbildning har utvecklats men utmanas av hög andel elever som avbryter studierna, särskilt inom SFI.

Invånarna gavs ökad möjlighet att påverka genom e-förslag, medborgarpaneler och fler digitala tjänster. Bemötandefrågor har stått i fokus i hela organisationen. Inom äldreomsorgen är fler nöjda med boende och hemtjänst, och personalkontinuiteten ökar. Med årets uppskattade äldrefestival och flera kvalitetsinsatser har en positiv förändring påbörjats.

Målet har delvis uppnåtts.
Barn och unga har fått bättre uppväxtvillkor genom tidiga insatser och ökad samverkan mellan skola, socialtjänst och fritid. Den nya öppna förskolan i Runda huset har blivit en viktig mötesplats, och fler ungdomar går vidare till arbete eller studier från kommunens stöd. Arbetslösheten är låg och beroendet av försörjningsstöd minskar. Tryggheten i samhället är generellt god, men har sjunkit något i skolor och äldreomsorg. För att möta detta har trygghetsarbetet stärkts med nya handlingsplaner, trygghetskartor och satsningar för unga.

Folkhälsan utvecklas positivt inom flera områden, men det psykiska välbefinnandet bland ungdomar är fortsatt lägre än önskat. Jämställdhetsarbetet pågår aktivt i flera verksamheter. Det nyinvigda kulturhuset och en bredd av tillgängliga aktiviteter har stärkt den sociala sammanhållningen.

Målet har uppnåtts.
Värmdö har ett starkt ekonomiskt utgångsläge. Kommunen levererade ett överskott som överstiger budget, vilket skapar bättre förutsättningar för investeringar i exempelvis omsorg och idrott.

Samtidigt har kommunen fortsatt arbetet med att öka kontrollen i styrning och ledning genom minskade konsultkostnader och effektivare resursanvändning. Som arbetsgivare har Värmdö blivit mer attraktivt genom insatser inom ledarskap, arbetsmiljö och kompetensförsörjning. Ett nytt system för fördelning av resurser inom skolan har införts för att skapa mer likvärdiga förutsättningar. Introduktioner, digitala stöd och dialog med medarbetare utvecklas löpande i hela organisationen. Sammantaget uppnås målen för både ekonomi och arbetsgivararbete.

Målet har delvis uppnåtts.
Kommunens arbete för miljö och klimat har intensifierats under året. Målet för hållbar energianvändning har uppnåtts, och ett nytt klimatkontrakt har undertecknats. Andelen miljöbilar i kommunens fordonsflotta ökar och bensinförbrukningen minskar.

Även om övriga mål som klimatpåverkan, konsumtion och ekosystem inte nås fullt ut, pågår flera viktiga satsningar. Nya laddstationer har byggts ut, hållbarhetsaspekter har stärkts i undervisningen och återbruk främjas i kommunens verksamheter. Markanvisningar på Svartsö och Möja syftar till att möjliggöra permanentboende i skärgården – ett exempel där ekologisk och social hållbarhet går hand i hand. Klimatarbetet är prioriterat och fördjupas vidare under 2025.

Året i korthet - det här har vi gjort

Skola och utbildning

böcker i bokhylla

Under hösten fattades beslut om att Gustavsbergs gymnasium med start läsåret 2025/2026 ska erbjuda en specialpedagogisk profil och utökad lokal idrottsutbildning, samtidigt som Naturvetenskapsprogrammet avvecklas.

Specialpedagogisk verksamhet på Gustavsbergs gymnasium

Förskola

Barn i regnjacka håller upp armarna i luften.

I oktober 2024 öppnade det en ny öppen förskola i Runda huset i Gustavsberg. Den öppna förskolan i Gustavsberg har varit populär med ett stort antal besökare av föräldralediga och deras barn.

Ny öppen förskola invigd i Runda huset

Individ- och familjeomsorg

discokula på rosa golv

Socialnämnden införde 2024 en provperiod av arbetstidsförkortning med syfte att minska personalomsättningen inom främst myndigheten för barn och familj. Effekten var god och provperioden kommer att förlängas under 2025.

Satsningar på en modern och hållbar socialtjänst, Vårt Värmdö

Vård och omsorg

Den 19 december öppnade Pilhamns gårdar, ett nytt vård- och omsorgsboende på Ingarö som drivs av Bräcke Diakoni. Boendet är speciellt anpassat för personer med kognitiva sjukdomar, och kommunen har reserverat samtliga 70 platser.

Pilhamns gårdar

Näringsliv

kvinnor utanför hushållsporslinsfabriken

Den 27 november 2024 antog kommunstyrelsen en ny näringslivsstrategi för 2025–2030, framtagen i samverkan med näringslivet. Strategin ska stärka företagsutveckling och etablering i Värmdö och har utvecklats med insikter från kommunens deltagande i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram.

Värmdös näringslivsarbete